Nieuws - 20 januari 2016   13:53 Sneeuwupdate 20 januari: Na sneeuw komt Kaiserwetter!

Door:

De afgelopen dagen hebben we alles voorbij zien komen in de Alpen. Dikke vette sneeuwdumps, Siberische temperaturen en zonnige dagen tot en met! De sneeuwpaniek van een paar weken geleden is in ieder geval helemaal voorbij en het Alpengebied ligt er helemaal top bij. Er is Kaiserwetter op komst! 

Zelfs hier in Nederland zijn de witte vlokken naar beneden gekomen, al is het van korte duur geweest. Inmiddels is het hier in Nederland alweer een stuk warmer en het erop dat de Alpen dezelfde kant op gaan! Vandaag sneeuwt het nog lichtjes aan de Alpennoordkant maar als dat eenmaal opgelost is kunnen we ons opmaken voor een periode van Kaiserwetter. Zon, blauwe luchten en veel sneeuw op de berg. Heerlijk!

Sneeuwhoogte top 10

De Franse Alpen staan al even erg hoog in de sneeuwhoogte top 10 net zoals delen van Zwitserland, maar de laatste dagen hebben ook Oostenrijk en Italië een flinke inhaalslag kunnen maken! Dit is hoe de top 10 er nu uitziet:

1. Engelberg (Zwitserland) – Berg: 310cm Dal: 80cm
2. Chamonix (Frankrijk) – Berg: 300cm Dal: 20cm
3. Orelle (Frankrijk) – Berg: 255cm Dal: 155cm
4. Zugspitze (Duitsland) – Berg: 255cm Dal: 60cm
5. Kaunertaler Gletscher (Oostenrijk) – Berg: 255cm Dal: 25cm
6. Crans Montana (Zwitserland) – Berg: 250cm Dal: 60cm
7. Bonneval-sur-arc (Frankrijk) – Berg: 240cm Dal: 150cm
8. La Rosière (Frankrijk) – Berg: 240cm Dal: 110cm
9. Wiler (Zwitserland) – Berg: 240cm Dal: 75cm
10. Anzère (Zwitserland) – Berg: 240cm Dal: 140cm

In deze top 10 lijst mogen Oostenrijk en Italië dan nog niet heel veel te zien zijn, dat betekent niet dat er geen sneeuw ligt. Sterker nog, in het Oostenrijkse Sölden hebben ze de 215cm al aangetikt en in St. Anton am Arlberg ligt er 160cm op de berg. In Saalbach, waar het een paar weken geleden nog niet best gesteld was, ligt nu 150cm op de berg! In Italië zijn het Breuil-Cervinia en Courmayeur die bovenaan staan met 180cm op de berg en in Cortina d’Ampezzo hebben ze het ook prima met 75cm.

SneeuwupdateSneeuw in het dal van Mayrhofen

Korte termijn

Op dit moment is er een klassieke Nordstau in de Alpen, dat wil zeggen dat er een laag van bewolking aan de noordkant van de Alpenhoofdkam hangt en daar blijft liggen. Het gevolg is dat de zuidelijke delen van de Alpen veel zon en droog weer krijgen, terwijl er dus aan de noordkant een klein beetje sneeuw valt.

Maar goed, langzaamaan zal de zon steeds meer terrein gaan winnen vandaag en dat moet ook gelijk het startsein zijn voor de aankomende periode. Veel zon! De temperaturen gaan ook weer stijgen, die vrieskou die nu nog in grote delen van het Alpengebied hangt zal dan verdreven worden voor wat mildere waardes. In grote delen van Oostenrijk bijvoorbeeld is het rond de 1000 meter nog steeds rond de -5 graden overdag en -10 ‘s nachts, maar rond het weekend gaan de temperaturen weer verder omhoog.

Morgen en vrijdag zullen dan voor vrijwel het hele Alpengebied in teken staan van heel veel zon en nog wat koude dagen, maar in het weekend kan er toch nog wat sneeuw gaan vallen. Het oostelijke deel van Oostenrijk krijgt veruit de meeste sneeuw maar dat neemt niet weg dat er ook in de rest van het Alpenland best wat kan gaan vallen. Rond Kaprun bijvoorbeeld wordt zo’n 30cm verwacht en in Mayrhofen 20cm. Geen massive hoeveelheden, maar genoeg voor epische condities!

SneeuwupdateVerwachtte sneeuw voor de komende vijf dagen

Lange termijn

Na het weekend gaat de bewolking weer weg uit de Alpen en is het tijd voor onvervalst Kaiserwetter! De zon gaat shinen tot en met en de nulgraden grens gaat schommelen tussen de 1200 en de 2000 meter. ‘s Nachts kan er in grote delen van de Alpen nog wel vorst verwacht worden en zeker boven het sneeuwdek dalen de temperaturen flink, waardoor niemand zich nog zorgen hoeft te maken over sneeuwcondities. Er ligt nog meer dan genoeg en de temperaturen zijn laag zat zodat de sneeuw nog lang niet weg smelt, zelfs als de zon er volle bak op los knalt. Genieten geblazen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws