Nieuws - 25 maart 2016   13:42 Sneeuwupdate 25 maart: NK Laax Special

Door:

Aankomende week staan de Nederlandse Kampioenschappen Ski & Snowboard op het programma in het Zwitserse Laax en de grote vraag is natuurlijk hoe de sneeuw er tijdens de wedstrijd bij zal liggen. In deze sneeuwupdate geven we je het antwoord en we kijken meteen naar de rest van de skigebieden! 

Vorige week was het goed te merken dat de lente terrein begint te winnen. De dalafdalingen beginnen in rap tempo slechter te worden en op sommige plekken zijn de bruine plekken al goed te zien. Aan het begin van de middag wordt de sneeuw papperig en aan het einde van de middag, als de zon al weer vertrekt op sommige hellingen, veranderen de afdalingen in grote ijshopen. Toch is het nog steeds niet gedaan met dit wintersportseizoen, sterker nog, er zit gewoon nog sneeuw aan te komen!

Vandaag sneeuwt het al in het overgrote deel van het Alpengebied en dit gaat de komende dagen nog wel even doorzetten. Morgen is het een zonnige dag maar zondag blijven de sneeuwvlokken gewoon naar beenden komen. Geen massive hoeveelheden, maar meer dan genoeg om de pistes nog in prima conditie te houden zo laat in het seizoen.

NK Laax

Hoe ligt de sneeuw er nu bij in Laax? Volgens de metingen ligt er 275 sneeuw op de berg en 20cm in het dal, al begint de sneeuwkwaliteit wel af te nemen, met name in de lager gelegen delen. Daar is de sneeuw erg papperig en als de zon er op los knalt wordt het natuurlijk niet bepaald beter. Hoger op de berg is de sneeuw nog wel prima te doen en liggen de pistes er goed bij.

Vandaag sneeuwt het al licht in het Zwitserse Laax en de temperaturen beginnen ook steeds meer te stijgen, waardoor de vorstgrens vandaag rond de 1700 meter komt te liggen. Qua sneeuw valt er vandaag niet zoveel, maximaal een paar centimeter, en dit zal doorgaan tot morgenochtend. Zaterdag wordt het dan weer een warme dag met een vorstgrens tussen de 2000 en 2100 meter, wat de pistekwaliteit natuurlijk niet echt ten goede zal komen. Op zondag wordt het dan weer iets kouder en zal er later op de middag weer sneeuw naar beneden gaan komen, gecombineerd met waarschijnlijk regen in het dal.

Maandag is dan de eerste competitie dag en deze lijkt vrij oké te gaan verlopen. Het zal licht bewolkt worden maar wel droog en de vorstgrens komt dan rond de 1800 meter te liggen in de middag, al zal de wind dan wel aan kracht gaan winnen. Dit gaat overigens een terugkerend thema worden gedurende de week!

Voor dinsdag is het dan even afwachten wat het precies gaat worden, want daar zijn de weermodellen het niet helemaal over eens. De kans is groot dat dinsdag een onstuimige dag gaat worden met toch een aardige sneeuwval en een matige wind, waarbij er mogelijk zo rond de 10/15cm verse sneeuw naar beneden kan komen. Volgens andere modellen blijft het dan weer nagenoeg droog, dus het zal even afwachten worden hoe het er écht uit gaan zien.

SneeuwupdateMeer paars is meer sneeuw. Laax ligt precies op de rand!

Woensdag zal dan vooral een bewolkte dag gaan worden met matige temperaturen, de vorstgrens blijft namelijk rond de 1700 meter steken, al neemt de wind wel weer aan kracht toe. Gedurende de dag zal er hele lichte sneeuwval naar beneden kunnen komen, al zal dit echt geen neerslag van betekenis zijn.

Op donderdag staat er dan weer een onstuimige dag op de planning, al heeft dat vooral te maken met de wind! Sneeuw zal er niet meer gaan vallen maar met een voorspelde windkracht 9 krijgen we te maken met een stormachtige wind. Dit kan ervoor zorgen dat net als vorig jaar de wedstrijden van donderdag niet gehouden kunnen worden, omdat de liften bij zulke zware wind niet kunnen draaien. Deze dag zal ook in teken staan van de stijgende temperatuur, die de rest van de week aan zal blijven houden.

Vrijdag wordt namelijk een stuk rustiger qua windsterke, maar dan kruipt de vorstgrens wel omhoog naar 2400 meter. De zon staat er dan ook nog eens vol op te knallen wat natuurlijk lekker is voor iedereen die de wedstrijd wilt bekijken, maar het betekent helaas ook dat de sneeuw rap in kwaliteit af gaat nemen. Voor zaterdag is nog een keer hetzelfde voorspeld, al gaan de temperaturen dan nóg verder stijgen. Een warme afsluiter van de week dus!

Rest van de Alpen

Goed, hoe verloopt het in de rest van de Alpen? Zoals gezegd sneeuwt het vandaag al en krijgen we morgen weer een zonnige dag. Op zondag nemen dan de sneeuwkansen weer toe, al zorgen de stijgende temperaturen er wel voor dat niet alle pistes hiervan kunnen profiteren. De lagere pistes krijgen regen over zich heen, wat natuurlijk ook wel te verwachten is zo laat in het seizoen. De dalafdalingen zullen dus alleen maar verder af gaan takelen, al liggen de hoger gelegen pistes er over het algemeen nog prima bij. Deze sneeuwval gaat zich overigens het meeste concentreren op het westelijke deel van de Alpen en hier liggen de temperaturen ook het laagste.

Sneeuwhoogte

Top 5 Oostenrijk:

1. Pitztaler Gletscher – Berg: 350cm   Dal: 80cm
2. Kaunertaler Gletscher – Berg: 310cm   Dal: 5cm
3. Sölden – Berg: 305 cm    Dal: 10cm
4. Mölltaler Gletscher – Berg: 290cm   Dal: 5cm
5. Hintertuxer Gletscher – Berg: 285cm   Dal: 20cm

De gletsjergebieden beginnen de lijst over te nemen! Met name aan de dalcijfers is goed te zien dat de sneeuw nu serieus afneemt. In Zell am See ligt nog 125cm, in het Zillertal Arena tussen de 60 en de 90cm en in Kitzbühel 105cm.

Top 5 Frankrijk

1. Chamonix – Berg: 650cm   Dal: 10cm
2. Flaine – Berg: 350cm   Dal: 120cm
3. Morillon – Berg: 350cm   Dal: 15cm
4. Bonneval-sur-arc – Berg: 340cm   Dal: 130cm
5. Piau Engaly – Berg: 320cm   Dal: 170cm

In Val Thorens ligt nog 280cm op de berg en 160cm in het dal, in Tignes nog 240cm op de berg en 145cm in het dal en in Les Deux Alpes 180cm op de berg en 40cm in het dal.

Top 5 Zwitserland

1. Engelberg – Berg: 380cm   Dal: 30cm
2. Andermatt – Berg: 350cm   Dal: 25cm
3. Sedrun – Berg: 350cm   Dal: 25cm
4. Wiler – Berg: 325cm   Dal: 65cm
5. Crans Montana – Berg: 315cm   Dal: 35cm

Ook hier doen de gebieden met gletsjers het erg goed. In Saas-Fee bijvoorbeeld ligt 310 cm op de berg, in Verbier 230cm en zoals gezegd in Laax nog zo’n 275cm.

Top 5 Italië

1. La Thuile –  Berg: 290cm   Dal: 60cm
2. Pontedilegno – Berg: 250cm   Dal: 70cm
3. Breuil-Cervinia – Berg: 240cm   Dal: 80cm
4. Madesimo – Berg: 220cm   Dal: 80cm
5. Steinhaus – Berg: 210cm   Dal: 80cm

In Italië zijn de sneeuwcondities over het algemeen nog behoorlijk goed! Door de late sneeuwval en de huidige lage temperaturen is er nog serieuze poedersneeuw te vinden, al blijft het lawinegevaar ook nog wel aanzienlijk. In Cortina d’Ampezzo ligt 190cm op de berg en Livigno 130cm.

Lange termijn

Op de lange termijn is te zien dat de wisselvalligheid die voorspeld is voor Laax zich ook in de rest van de Alpen gaat laten zien. De temperaturen zitten nu écht in de lift en later in de week zal het in de meeste gebieden rond de 2000 meter hoogte pas gaan vriezen. Dit zijn hele normale situaties voor eind maart/begin april, maar het is wel hét teken dat het seizoen nu op z’n einde begint te lopen. Veel skigebieden gaan overigens de komende weken de deuren sluiten, dus als je nog sneeuwmeters wilt maken dan moet je snel zijn. We raden je dan wel aan om een gletsjergebied op te zoeken want daar blijft de sneeuw nog wel even goed!

Sneeuwupdate

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws