Nieuws - 29 oktober 2018   19:47 Sneeuwupdate 29 oktober: Dumpen als een idioot

Door:

Oh hello, zei daar iemand megadump? Ja? Mooi! Het sneeuw als een idioot in de Alpen en dus slaan we die herfst lekker over. Horen we daar ergens in de verte ‘drie meter sneeuw’? 

Ja hoor, de winter heeft de deur niet zomaar even open gedaan, de winter heeft de deur met mach 10 ingetrapt, diezelfde deur in de fik gestoken en stormt nu vol gas verder! Niks herfst, het sneeuwt gewoon als een idioot in de Alpen!

Het begon zaterdag al, met een sneeuwstorm waardoor zelfs een deel van de World Cup in Sölden niet door kon gaan. Lokaal heeft het zelfs al gesneeuwd rond de 500 meter waardoor in sommige gebieden de dalen al gewoon wit zijn geworden. En om je meteen een iets beter beeld te geven, dit is de situatie in een aantal gebieden:

Stelviopas

Van herfstkleuren naar een meter vers gevallen sneeuw. Met nog meer sneeuw in aankomst! Als je de beelden van de Stelviopas ziet, dan zit je hoofd toch al direct in de sneeuw?

SNOW NEWS ❄️ more than 1 meter of fresh snow last night! 😮At the moment all roads to the Pass are closed for safety…

Geplaatst door Passo Stelvio – Stilfserjoch op Zondag 28 oktober 2018

Saas-Fee

Het is oktober en de pas naar Saas-Grund is afgesloten vanwege lawinegevaar. Knettergek toch! Dat lawinegevaar is meteen fors te noemen aangezien deze enige verkeersader daar niet zomaar afgesloten wordt. En er komt nog ongeveer 2,5 meter sneeuw bij. Hello winter!

Sneeuwverwachting

Om je eventjes een klein beetje een idee te geven van deze sneeuwdump in de Alpen: de volledige top-50 van gebieden met de hoogste sneeuwverwachting kunnen nu al meer dan een meter sneeuw gaan ontvangen de komende dagen. De komende drie dagen komen de vlokken gigantisch hard naar beneden en lokaal kan het zelfs uitlopen tot 25 centimeter verse sneeuw per uur.

Het is nog heel erg vroeg in het seizoen, dus het betekent wel dat deze sneeuwval zich vooral beperkt tot het hooggebergte. De hoger geleden dalen krijgen ook nog aardig wat vlokken sneeuw, maar in de lager gelegen gebieden wordt het regen. Heel. Veel. Regen. De komende dagen kunnen we berichten gaan verwachten van modderstromen, modderlawines en ook normale lawines, door de gigantische hoeveelheden neerslag die gaan vallen.

De sneeuwval gaat zich vooral concentreren op de zuid- en westkant van de Alpen, waarbij Zwitserland en Italië echt de absolute jackpot hitten.

SneeuwupdateVerwachtte sneeuwval voor de komende dagen. Heel veel paars!

Voor het Italiaanse Alagna Valsesia, gelegen in het gebied van Monterosa, kan het toppunt verwachten met 335cm verse sneeuw verdeeld over drie dagen. Yeah, dat is wel een dump om naar uit te kijken! Het Saastal met onder andere Saas-Fee en Saas Grund kan ongeveer 2,5 meter aan verse sneeuw gaan verwachten, dus als je daar zit dan wordt je serieus ingesneeuwd de komende dagen.

Oostenrijk pakt nu dus nog niet de jackpot, maar met een verwachte sneeuwval van 139cm in Obergurgl is er absoluut niks te klagen voor oktober. Toch?

Verwachte sneeuwaantallen komende 3 dagen

1. Alagna Valsesia – Italië: 327 cm
2. Saas-Fee – Zwitserland: 230 tot 260cm
3. Madesimo – Italië: 170cm
4. Andermatt – Zwitserland: 165cm
5. Le Sauze – Frankrijk: 154cm

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 oktober 2019

Zondag WTF #352

De Zwitserse luchtmacht die even een kleine oefening doet en de beste backflip om je zondag af te ronden. Chill er maar weer op los!  Lees Meer…

Meer Nieuws