Nieuws - 3 januari 2016   12:47 Sneeuwupdate 3 januari: Het dumpt als een gek!

Door:

Eindelijk kunnen we het een keertje zeggen dit wintersportseizoen. Het is volle bak aan het dumpen! Na de lange sneeuwloze weken is het eindelijk raak en krijgen de skigebieden de sneeuw waar ze zo ontiegelijk lang op hebben moeten wachten. Kom maar door! 

Op nieuwjaarsdag begon het met sneeuwen in de Alpen en eigenlijk gaat het nu aan een stuk door! Lokaal is de halve meter verse sneeuw al ruimschoots aangetikt en voorlopig blijft het nog even lekker doorgaan, waardoor in sommige gebieden de sneeuwhoogte meters ineens volledig begraven gaan worden. Vooral in de noordelijke Franse Alpen is het raak, die liggen echt op ramkoers voor een massive sneeuwlading, dus daar gaat 2016 echt heel erg goed van start. Maar goed, ook in de rest van de Alpen sneeuwt het lekker door en kunnen we eindelijk gedag zeggen tegen die bruine pistes.

SneeuwupdateEindelijk wit all the way in Saalbach!

SneeuwupdateVal Thorens is vandaag eventjes ‘droog’

In de toplijst van sneeuwhoogtes staat Oostenrijk met verschillende gletsjergebieden nog vrij hoog, maar daar gaat snel verandering in komen want de komende dagen gaan de Franse Alpen echt bedolven worden onder de sneeuw. Chamonix/Courmayeur kan in 5 dagen tijd maar liefst 190cm verse sneeuw verwachten op de berg en tussen de 40 en de 80 cm in het dal. Ook in Les Arcs gaat het dumpen met eveneens ongeveer 190cm sneeuw! In Val Thorens gaat iets minder vallen, daar zullen ze het moeten doen met ‘maar’ 130cm verse sneeuw. Poederen tot en met dus in die Franse Alpen!

De komende dagen zullen delen van Zwitserland en ook het Oostenrijkse Vorarlberg van deze sneeuwval mee kunnen profiteren, al gaan het hier niet zulke massive hoeveelheden worden. Rondom Zermatt (Zwitserland) wordt ongeveer 80cm sneeuw verwacht en in Oostenrijk voert het altijd sneeuwrijke Lech deze lijst aan met 102cm sneeuw.

Hoe verder we naar het oosten van de Alpen kijken, hoe minder sneeuw er eigenlijk gaat vallen. Maar goed, met de verse sneeuw die al naar beneden is gekomen en de sneeuwkanonnen die blijven draaien hoef je je echt nergens meer zorgen over te maken! In Saalbach kunnen ze de komende dagen ongeveer 25cm sneeuw verwachten op de berg en 12cm in het dal. Zell am See krijgt ongeveer 20cm verse sneeuw, net als de skigebieden rondom Gerlos.

Sneeuwupdate

Voor sommige mensen zal deze sneeuwval overigens toch een klein beetje zuur zijn, omdat het net iets te laat begon met dumpen. Zaterdag is altijd de welbekende wisseldag waarop veel mensen vertrekken en degenen die de afgelopen week in de skigebieden zaten lopen dus nu net al die verse sneeuw mis. Degenen die nu net aankomen vallen dan weer met hun neus in de boter!

Qua temperaturen zit het overigens ook wel prima, de sneeuwgrens ligt in zo goed als alle gebieden tot in het dal. Het oosten van Oostenrijk zal de komende dagen het koudste zijn en de Franse Alpen het warmste, maar in de nacht zal het sowieso blijven vriezen tot in de dalen dus die sneeuw blijft wel komen. Voorlopig geen redenen om je ook maar ergens zorgen om te maken!

Volgende week

Deze winter is bijzonder moeilijk te voorspellen en weersvoorspellingen voor de lange termijn zijn altijd gevaarlijk, maar toch gaan we een kleine poging wagen. Komende week blijft het als het goed is bijna de gehele week door sneeuwen waarbij ook de zuidelijke kant van de Alpen eindelijk wat centimeters mee kan gaan pakken. Hier lag tot voor kort echt helemaal niks maar daar gaat vanaf dinsdag eindelijk verandering in komen. Het zal niet overal even veel zijn, in de gebieden vlak naast de Franse Alpen valt het meeste, maar lokaal kan je toch rekenen op 20 tot 50cm verse sneeuw.

Voor volgend weekend ziet het er naar uit dat de sneeuwval gaat stoppen en dat we een beetje terugkeren naar het weerbeeld van december. Veel zon, droog weer en net iets te hoge temperaturen. Of dit daadwerkelijk door gaat zetten is nog maar de vraag met deze rare winter, maar het kan heel goed zijn dat het in de tweede week van januari volle bak Kaiserwetter gaat worden in de Alpen. Laten we in ieder geval hopen dat er nog wat meer sneeuw bij komt in Oostenrijk zodat we ook voor februari helemaal gebakken zitten!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws