Nieuws - 4 november 2016   15:01 Sneeuwupdate 4 november: De winter klopt aan!

Door:

Zei iemand daar winter? WINTER? Jazeker, de winter staat nu écht op het punt om te beginnen in de Alpen! De temperaturen zakken, het begint te vriezen en dus komt er eindelijk iets uit de lucht waar we zo lang op hebben gewacht. Sneeeeeeeuw! 

Oké, het is niet de eerste sneeuwval van deze periode die er nu aankomt maar het is wel de eerste serieuze sneeuwval waar we écht wat aan hebben! Want die vorige sneeuwbuien waren vooral leuk voor de gletsjergebieden maar in de rest van de skigebieden smelt alles zo weer weg. Nu het november is gaat daar wel verandering inkomen en in de Alpen spreken ze dan ook van de enige echte ‘wintereinbruch’. Dat betekent dat vanaf nu de groene hellingen in rap tempo plaats gaan maken voor sneeuw.

Huidige situatie

Sneeuwhoogte top 10

  Dorp Land Hoogte berg Hoogte dal
1 Saas-Fee Zwitserland 150cm 0cm
2 Mölltaler Gletscher Oostenrijk 140cm 0cm
3 Sölden Oostenrijk 95cm 0cm
4 Breuil-Cervinia Italië 90cm 0cm
5 Pitztaler Gletscher Oostenrijk 80cm 0cm
6 Hintertuxer Gletscher Oostenrijk 75cm 0cm
7 Kaprun (Kitzsteinhorn) Oostenrijk 70cm 0cm
8 Stubaier Gletscher Oostenrijk 60cm 0cm
9 Zermatt Zwitserland 60cm 0cm
10 Schnalstal Oostenrijk 50cm 0cm

Zoals je ziet, weinig bijzonders nog in de sneeuwhoogte top 10! De gletsjers staan bovenaan en dat is niet heel vreemd omdat dit de enige gebieden zijn waar nu al sneeuw ligt. Overigens zal er in bepaalde gebieden die hoog liggen, zoals bijvoorbeeld Val Thorens, al wel wat sneeuw liggen, maar hier zijn ze nog niet begonnen met metingen.

Dan maar door naar het huidige weer! De afgelopen dagen begon het er al steeds meer op te lijken dat de herfst snel plaats zou gaan maken voor de winter in het Alpengebied, doordat de temperaturen snel beginnen te zakken. Vorig jaar was de situatie natuurlijk totaal anders met de nodige gebieden waar zelfs eind december nog amper een vlokje sneeuw lag, maar dat lijkt nu al totaal anders te lopen! Die kou gaat nergens heen en ook de sneeuwkansen gaan toenemen, maar daarover later meer.
SneeuwupdateBruin en wit wisselt elkaar nog af op de Kitzsteinhorn

Afgelopen nacht heeft in Zell am See al gevroren en vandaag werd in grote delen van de Alpen gekenmerkt door ochtendmist en hochnebel waardoor het in de dalen behoorlijk grijs bleef. De gebieden die snel afscheid konden nemen van deze grijzigheid hebben nu te maken met een hogedrukgebied en de nodige kou! De hogere bergtoppen zijn op dit moment ook al voorzien van een klein laagje sneeuw maar daar zal de komende dagen wel verandering in komen.

Korte termijn verwachting (zaterdag/zondag)

De kou die nu in de Alpen ligt blijft daar wel even hangen al zijn er nog wel een paar stuiptrekkingen zichtbaar. Later vandaag trekt de bewolking het Alpengebied in en aankomende nacht / morgen (zaterdag) komt de eerste serieuze neerslag naar beneden. In eerste instantie zal dit een flinke lading regen zijn aangezien de sneeuwgrens nog vrij hoog ligt, maar dit is precies die stuiptrekking die we bedoelen. Gemiddeld zal de sneeuwgrens tussen de 1500 en de 2000 meter liggen tot en met zaterdag waarbij het in de westelijke Alpen het warmste is, waardoor het in Frankrijk in eerste instantie bij regendruppels zal blijven.

Zondag is echter een compleet andere dag en dan begint de serieuze start van de winter. De temperaturen donderen naar beneden en de sneeuwgrens zakt lokaal tot dik onder de 1000 meter. In de zuid-oostelijke van de Alpen blijft het in eerste instantie nog iets warmer waardoor er lokaal nog steeds regen blijft vallen, maar in het westelijke Alpengebied zijn het gewoon dikke vlokken sneeuw die er naar beneden komen! De Franse Alpen lijken het meerendeel van deze sneeuwval op zich te gaan nemen met lokaal zo’n 60cm sneeuw maar het echte sneeuwgeweld staat voor volgende week op de planning.

Lange termijn verwachting (maandag t/m woensdag)

Na het weekend neemt namelijk de hoeveelheid neerslag wel iets af, maar de temperaturen in de Alpen blijven wel zakken waardoor de sneeuwgrens nog lager komt te liggen! En hoewel de hoeveelheid dan wel iets afneemt blijft de neerslag gewoon naar beneden komen en dus is het aankomende week raak met serieuze sneeuwval. over het hele Alpengebied blijven de temperaturen zakken en lokaal kan er dan al sneeuw gaan vallen vanaf 500 meter hoogte. Sneeuw in de dalen dus!

De sneeuwval die zich dit weekend vooral concentreert op de Franse Alpen verplaatst zich volgende week iets meer richting Oostenrijk rondom de Alpenhoofdkam maar ook aan de noordkant gaat er waarschijnlijk serieuze sneeuwval naar beneden komen. Eind volgende week zal het overgrote deel van de skigebieden volledig wit zijn met zelfs een aardig pak sneeuw in de dalen. Dan kunnen we dus officieel spreken van winter, eindelijk!

Om je een beetje een idee te geven van de verwachte sneeuwval, dit is de verwachting voor de komende vijf dagen voor een aantal bekende dorpen:

Oostenrijk

Dorp Verwachting Berg Verwachting Dal
Lech 100cm 50cm
Hintertux 85cm 40cm
Kaprun/Kitzsteinhorn 80cm 20cm
Mayrhofen 80cm 15cm
Gerlos 70cm 40cm

Frankrijk

Dorp Verwachting Berg Verwachting Dal
Avoriaz 100cm 60cm
Chamonix 100cm 20cm
Les Deux Alpes 80cm 15cm
La Plagne 70cm 40cm
Méribel 70cm 25cm

Zwitserland

Dorp Verwachting Berg Verwachting Dal
Champéry 100cm 35cm
Morgins 90cm 40cm
Davos-Klosters 60cm 25cm
Verbier 60cm 25cm
Laax 30cm 10cm

Italië

Dorp Verwachting Berg Verwachting Dal
Courmayeur 90cm 25cm
Madesimo 70cm 30cm
Breuil-Cervinia 45cm 15cm

Oftewel, het begin van het wintersportseizoen ziet er nu al vele malen beter uit dan vorig jaar! Nu nog hopen dat de kou én de sneeuwval door blijven zetten zodat alles er in december nog steeds prima bij ligt. Hoe dan ook, de komende week kunnen we je weer volle bak volspammen met winterse plaatjes uit de Alpen want dan sneeuwt het gewoon volle bak. De winter is begonnen!

Nederland

Overigens zijn er volgende week ook nog sneeuwkansen voor ons kleine koude kikkerlandje waar de winter ook snel lijkt te beginnen… Toegegeven, het lijkt voorlopig alleen om natte sneeuw te gaan maar het toont wel aan dat er een snelle weersverandering aan zit te komen. Pak de winterjas er maar bij en regel alvast de winterbanden voor je auto. Je gaat ze nodig hebben!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws