Nieuws - 5 december 2018   20:12 Sneeuwupdate 5 december: Sinterklaas brengt sneeuw

Door:

Hoppa, even een dik cadeautje op 5 december. Er is een hele dikke dump op komst voor heel veel skigebieden! 

Nodig is het absoluut aangezien de Alpen er alles behalve lekker bij liggen, maar het is dus nu eindelijk zo ver. Een heuse dump komt er aan! Gisteren is er al een beetje sneeuw naar beneden gekomen in delen van Duitsland en Oostenrijk, maar dit was een klein laagje en dan vooral met een sneeuwgrens tussen de 1000 en de 1500 meter. niet genoeg voor de dalen, lekker voor de hogere pistes.

Maar goed, het is nog lang niet genoeg om de winter een serieuze start te geven, daarvoor zal er toch echt meer sneeuw moeten gaan vallen. En die komt er ook!

Dump

Oké, misschien komt ‘ie wat laat om het als Sinterklaas cadeau te kunnen bestempelen, maar toch. Aankomend weekend staat er een aardige sneeuwdump op de planning, die gelijk samen komt met eerst nog een beetje regen.

Vrijdag op zaterdag gaat het beginnen, met een klein beetje sneeuwval die her en der de dalen gaat bereiken. Maar, op zatererdag gaan de temperaturen nog een beetje stijgen waardoor die sneeuw kan veranderen in regen. Niet heel lekker, maar gelukkig kan het niet heel veel verpesten.

Zondag staat er namelijk kou én sneeuw op de planning! Die kou en sneeuw lijkt tot volgende dinsdag in ieder geval aan te houden in een klassiek gevalletje Nordstau, wat betekent dat de sneeuwval boven de noord- en westkant van de Alpen zal blijven hangen en voor het nodige sneeuwgeweld gaat zorgen.

Sneeuwdump

Precieze sneeuwcijfers zijn nog een beetje tricky om te voorspellen, zeker met de regen en warmte van zaterdag, maar lokaal kan het oplopen tot dik een meter sneeuw bovenop de berg. Zwitserland, de grensgebieden van Frankrijk en het welbekende Oostenrijkse sneeuwgat Vorarlberg gaan de grootste jackpot pakken. In de rest van Oostenrijk is een pak sneeuw van 50 tot 75cm meer dan mogelijk, waardoor het voor de komende periode wel aardig snor lijkt te zitten

Volgende week

Goed nieuws dus voor de noordkant, maar de zuidkant moet nog even los gaan. In deze dump periode staat voor de zuidkant nog niet veel gepland, maar zoals het er nu naar uit ziet kan ook dat op relatief korte termijn goed gaan komen.

De modellen tonen namelijk dat de kans groot is dat de luchtstroming na volgende week dinsdag gaat veranderen en dat er een lading met droge en koude lucht richting de Alpen gestuurd zal worden. Voor de noordkant betekent het kou, voor de zuidkant betekent het een kans op de klassieke Sudstau waardoor er dan juist sneeuw aan de zuidkant gaat vallen.

Dit is nog wel een gevalletje koffiedik kijken aangezien er in een paar dagen tijd best wel veel kan veranderen in dergelijke modellen, maar voor nu ziet er het uiteindelijk toch nog rooskleurig uit voor de Alpen en kan die kerstperiode helemaal gered zijn!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws