Nieuws - 8 december 2018   13:22 Sneeuwupdate 8 december: Alpen nog steeds op ramkoers

Door:

Ja hoor, die dikke vette sneeuwdump waar we het over hadden zit er nog steeds aan te komen. Laat die sneeuw maar komen! 

Het vorige bericht stamt alweer van 5 december en ja, dan duurt het nog even voordat die dump ook daadwerkelijk gaat vallen en in de tussentijd kan er altijd nog een hoop gebeuren. Toch lijkt het erop dat die modellen van afgelopen week het allemaal aardig juist berekend hebben! De sneeuwdump komt er nog steeds aan en de aantallen kunnen aardig oplopen.

Wisselvallig

Vandaag is het eerst nog een wisselvallige dag in de Alpen. De weerkaarten laten de welbekende Nordstau zien waarbij de bewolking duidelijk boven het noordelijke gedeelte van het berggebied blijft hangen en niet verder naar het zuiden af kan zakken. Vandaag gaat dat gepaard met een begin van de neerslag, maar die kan lokaal nog naar beneden komen in de vorm van regen. In de Franse en Zwitserse Alpen ligt het hoogtepunt van die neerslag en lokaal zakken de temperaturen al genoeg voor een sneeuwgrens van 800 meter, maar dat is lang niet overal zo.

Overigens gaat die neerslag gepaard met zware windstoten in Frankrijk, Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Windstoten tot 100km/h zijn prima mogelijk! Tussen de lijn van Innsbruck en Salzburg is het in Oostenrijk nog even zonnig, maar daar gaat dus verandering in komen.

Sneeuwdump

Morgen is het namelijk D-Day. In de nacht van zaterdag op zondag gaat het beginnen met sneeuwen en die gaat gepaard met een daling in de temperaturen die op maandag nog iets verder doorgezet zal worden met een sneeuwgrens tot onder de 400 meter. Zelfs het zuiden van Duitsland kan daardoor al onder een volledig wit dek komen te liggen!

De sneeuwdump begint zondag waar de regen vandaag begint: de westelijke noordkant. Oftewel, Frankrijk en Zwitserland gaan de eerste sneeuwhopen krijgen. De modellen schieten nog een beetje heen en weer, maar lokaal kan er ruim meer dan 1 meter sneeuw gaan vallen in 48 uur tijd. Oftewel, de winter is eindelijk gearriveerd. Op maandag verplaatst het zwaartepunt van de sneeuwdump zich wat meer richting het westen, waardoor Oostenrijk kan gaan profiteren van zware sneeuwval.

Sneeuwupdate

In Oostenrijk zal vooral het Vorarlberg de sneeuwmeters gaan pakken met meer dan een meter aan verse sneeuw, verder in het oosten zitten de berekeningen boven de 75cm. Iets minder, maar nog steeds meer dan voldoende!

Harde wind

Die sneeuwdump is mooi, maar er komt ook een hele hard wind mee naar het Alpengebied. Als je in de Alpen zit moet je voor zondag zeker rekening gehouden met gesloten liften en zo goed als geen zicht door de zware sneeuwval. Oftewel, je kan beter eventjes binnen blijven op zondag en maandag.

Maandag aan het einde van de middag neemt de wind dan juist weer af en wanneer de sneeuwval een beetje af begint te nemen is er lokaal zelfs nog een kansje op een paar uurtjes zon. Oftewel, er is een kans op een epische namiddag na al dat sneeuwgeweld in de bergen!

Uiteraard is er een keerzijde en dat is het lawinegevaar. Zware sneeuwval en harde wind zijn meestal het recept voor harde ‘slabs’ op de hoger gelegen gebieden, waardoor de kans op lawines dus ook flink toeneemt. Het zal nog moeten blijken waar dit precies op uit gaat komen, maar blijf de berichten dus wel goed in de gaten houden de komende dagen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws