Nieuws - 14 oktober 2020   15:44 Sneeuwupdate: Herfstsneeuw zet door, tot en met zaterdag sneeuwval in Alpengebied

Door:

Zit je dan, weer thuis naar je beeldscherm te staren omdat je niks anders kan. We willen je humeur niet helemaal verpesten, maar er komt ook nog eens nieuwe sneeuw naar de Alpen aan! 

Deze herfst is tot dusver op z’n minst bijzonder te noemen en dat is niet alleen vanwege de hele tweede golf waar we midden in zitten. De winter is gearriveerd in de Alpen en dat zal je weten ook! Waar oktober normaal wel eens voor een sneeuwbuitje kan zorgen die even snel weg smelt als dat ‘ie op komt zetten, is dat dit jaar dus wel anders.

Er is namelijk gewoon weer sneeuw op komst. Vanaf morgen gaat het lekker los in een heel groot deel van het Alpengebied waarbij het tot en met zaterdag door blijft gaan. Geen überdump of iets dergelijks, maar wel een lekkere laag sneeuw om de winter alvast af te trappen.

Oostenrijk

Vanavond trekt vanuit het westen de sneeuwval de Alpen binnen en daardoor kan het vanavond in Frankrijk al een beetje gaan sneeuwen. Die sneeuwval breidt zich vooral uit over Oostenrijk en Zuid-Duitsland, waar sneeuwtotalen tot enkele tientallen centimeters prima mogelijk zullen zijn. De sneeuwval grens komt rond de 1.200 meter te liggen, dus je zal zeker niet overal al met witte dorpen geconfronteerd gaan worden. Voor de gletsjergebieden is het wél top!

Frankrijk krijgt daardoor ook meteen de minste sneeuwval. Hoewel de sneeuwval zich dus zal richten op Oostenrijk en Duitsland kunnen we niet echt spreken van een klassieke nordstau waarbij de sneeuw aan de noordkant van de Alpenhoofdkam blijft hangen, aangezien die zo vroeg in het seizoen meestal nog niet echt voorkomen. Pas later in de winter worden deze stromingen zo heftig, dat sneeuwval voor het noorden ook echt alleen maar boven het noorden blijven hangen. Anyway, na wat sneeuwval op donderdag zal het daarna rustiger worden voor Italië en Zwitserland.

In totaal valt er vanaf donderdag tot en met zaterdag door vrijwel heel Oostenrijk ongeveer 20 tot 35 cm sneeuw op de bergen, waar het in de dalen vooral nog regen zal zijn. Frankrijk moet het met ongeveer 10 cm doen, ten opzichte van 15 tot 20 cm in Zwitserland en Italië.

Sneeuwupdate

Zonnetje

Op zondag keert de rust vervolgens terug in Oostenrijk en Duitsland en gaat het nog even aardig zonnig worden, met een aantal rustige dagen op de planning. Hoe lang het gaat duren blijft nog wel de vraag, aangezien het weer in de herfstperiode nog alle kanten op kan gaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat het na vroege sneeuwval ineens een stuk warmer wordt en al die sneeuw weer wegsmelt, voordat het vervolgens pas in december weer écht winters wordt.

Veel verder vooruit kijken heeft vooralsnog dus geen zin, maar als je dan toch in quarantaine moet in Oostenrijk, dan kan je maar beter een bak verse sneeuw hebben. Toch?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws