Nieuws - 13 april 2019   19:24 Sneeuwupdate Snowfest 2019: Sunshine voor het NK/BK Freestyle?

Door:

Het NK/BK Freestyle Ski & Snowboard, oftewel Snowfest 2019, staat voor de deur. Des te meer reden om er een sneeuwupdate tegenaan te gooien. Gaan we zon krijgen, of hoe hangt de vlag erbij? 

Wanneer het NK/BK Freestyle van start gaat dan willen we natuurlijk het liefste zo veel mogelijk zon op ons dak hebben, want ja, dat werkt nu eenmaal het beste! Vorig jaar hadden we daar nog hét bewijs voor toen we slechts één halve competitie hebben kunnen draaien. Gewoon pech, shit happens! Maar gaan we dit jaar een herhaling krijgen?

Nou, nee. Althans, als we nu naar de weerkaarten kijken dan gaat het namelijk shinen XXL worden daar in Laax!

Zondag & maandag

Zondag begint redelijk koud en er kan in de ochtend ook nog een vers laagje sneeuw gaan vallen rondom het park. De nulgradengrens zal tussen de 1100 en de 1300 meter komen te liggen en dat betekent een redelijk koele dag bovenop het park, met temperaturen rond de -5 graden. Prima voor de condities dus!

In de loop van de nacht gaat de bewolking dan weer wegtrekken en dat betekent dat we op maandag de eerste dag met volle bak bewolking gaan hebben. Hierdoor neemt de temperatuur overdag ook flink toe, waardoor aan het einde van de ochtend het kwik aardig op kan lopen. Een nulgradengrens boven de 2000 meter zorgt voor een warme dag en eigenlijk is dat een weerbeeld wat we de komende tijd wel vaker kunnen gaan verwachten.

Wedstrijddagen

Wanneer we op dinsdag namelijk gaan beginnen met de allereerste competitie dan zal het in de ochtend nog helder zijn en ook redelijk warm, maar aan het einde van de ochtend gaan er meer wolken binnen trekken Deze wolken brengen ook een hele lichte hoeveelheid sneeuw, maar dit zal geen sneeuwval van betekenis zijn.

Ietsjes minder zicht dus, maar het is niet zo erg dat je geen reet meer kan zien. Oftewel, prima weer voor een eerste competitie! De wind zal vanuit het zuiden blazen met een snelheid van 10 km/h, dus ook dat valt absoluut mee.

Woensdag zal het kwik dan nog wat verder gaan stijgen en ook dan zal het heel licht bewolkt zijn in het Zwitserse dorp. De wind neemt op woensdag zelfs nog een beetje af, maar met een nulgradengrens rond de 2500 meter gaat het inclusief zon dus bakken worden bovenop de berg. Vergeet je zonnenbrandcreme dan ook zeker niet mee te nemen!

En donderdag? Het begint een beetje eentonig te worden want ook dan is het ‘s ochtends helder en in de middag heel licht bewolkt, al gaat het kwik nóg een stukje verder omhoog. ‘s Ochtends waait het heel licht, in de middag zal die wind ietsjes gaan toenemen, maar ook dan geen windstoten van betekenis. Aan het einde van de dag kan er dan nog een beetje neerslag naar beneden komen en dit zal dan in de vorm van regen zijn, dus dit kan zeker effect hebben op de condities voor vrijdag.

NK Laax

Vrijdag gaat in ieder geval vooral helder en warm worden, met nog verder oplopende temperaturen. In het Snowpark van Laax kan het kwik al flink boven het vriespunt uit gaan stijgen, dus dit betekent kans op slushy condities op de berg.

Overigens goed om te weten: ‘s nachts vriest het wel degelijk op de berg, waardoor het met name in de ochtend wel eens flink ijzig kan zijn. In de loop van de dochtend neemt die ijzigheid in een rap tempo af en zal de sneeuw dus vooral heel erg zacht en ook zwaar gaan worden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

22 september 2019

Zondag WTF #348

Als het hartje winter is en je wilt een duik nemen, dan kan je maar beter een bommetje doen. Toch? Wat kan er mis gaan?  Lees Meer…

Meer Nieuws