Nieuws - 28 januari 2021   19:56 Sneeuwval op instabiele basis: sneeuwchaos is compleet!

Door:

Het nieuws uit de Alpen is op dit moment niet best te noemen. Het sneeuwt als een gek en daardoor neemt het lawinegevaar erg snel toe, met lokaal zelfs al lawinecijfer 5! 

Met name in Zwitserland en Frankrijk is de situatie in een korte tijd flink veranderd en niet bepaald in een positieve zin. De sneeuwval die nu naar beneden komt, valt op een lag waar eerder nog regen overheen gekomen is. Oftewel, het is een grote glijbaan en met de hoeveelheid sneeuw die valt, neemt het gevaar in een rap tempo toe.

Lawinecijfer 5

Inmiddels is in een deel van Frankrijk en Zwitserland lawinecijfer 5 actief, de hoogste op de schaal. Dit betekent dat grote lawines spontaan los kunnen komen en dat heeft dan weer als gevolg dat op sommige plekken de dalen al volledig afgesloten zijn van de buitenwereld.

In Zwitserland wordt in delen al opgeroepen om het huis niet te verlaten. “De situatie is zeer bijzonder met een meter verse sneeuw binnen 24 uur. Het huis verlaten is nu zeer onverstandig”, aldus Peter Schwitter, hoofd van de regionale beveiliging Aletsch tegenover de SRF.

Arlberg

In het Oostenrijkse Arlberg is het lawinecijfer wat nu bij de officiële instanties afgegeven wordt nog cijfer 3, maar de situatie is daar ook snel verslechterd. Meerdere wegen zijn inmiddels afgesloten vanwege hoog lawinegevaar en blijven ook dicht tot en met morgenochtend. De gesloten wegen zijn:

  • L193 tussen Schwende en Au
  • B197 tussen Langen en St. Christoph
  • L198 tussen Lech en Alpe Rauz
  • L200 tussen Schoppernau en Warth
  • L28 tussen Bezau en Schnepfau
  • L97 tussen Innerbraz en Dalaas

Binnen Arlberg is op dit moment groot risico voor natte sneeuwlawines en grote lawines op grotere hoogte in de bergen. Er is weinig nodig om de sneeuwmassa’s te laten glijden.

Val d’Isere

In het Franse Val d’Isere is een klein wonder gebeurd vandaag. Een sneeuwschoen wandelaar is daar onder een grote lawine terecht gekomen en er werd een grote zoekactie opgericht om de man weer te vinden.

Vanwege het formaat van de lawine waren er in totaal 100 mensen bij betrokken, waaronder de Gendarmerie van PGHM in Albertville, pisteers, gidsen skileraren en brandweerlieden. Na 2 uur en 40 minuten werd de man gevonden onder een pak sneeuw van maar liefst 2,5 halve meter, door gebruik te maken van een zogenaamd Wolfhound apparaat, die signalen van een mobiele telefoon kan lokaliseren.

Het komt zelden voor dat iemand zo lang onder een lawine kan overleven. Rondom Val d’Isere is inmiddels ook lawinecijfer 5 actief.

Zware nacht

Het ziet er naar uit dat grote delen van de Alpen, en dan specifiek Frankrijk, Zwitserland en het Oostenrijkse Arlberg, een zware nacht tegemoet gaan. Het sneeuwt nog door en er is zware wind, waardoor het risico op instabiele sneeuwlagen alleen maar verder toeneemt. Morgenochtend zal de balans weer opgemaakt worden en de kans is groot dat er dan nog veel meer locaties door de Alpen heen afgesloten zullen zijn. Wordt vervolgd!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws