Nieuws - 18 augustus 2016   16:50 Snowchamps On Tour: Dutchweek 2016

Door:

“Wat? Wintersporten in mei? Kan dat nog? Ligt er nog sneeuw dan?” Iedere Dutchweek ganger kent deze vragen waarschijnlijk maar al te goed. Want zodra je zegt dat je de eerste week van mei nog een weekje wintersport mee gaat pakken staat iedereen je schaapachtig aan te kijken. Maar goed, hoe was dat ‘onmogelijke’ laatste weekje wintersport nu eigenlijk? Lag er nog sneeuw en hoe waren de feesten? Wij zijn op jacht gegaan en dit is onze ervaring van de Dutchweek in Val Thorens! 

Tja, voor de meeste Nederlanders eindigt het wintersportseizoen al (wellicht noodgedwongen) na dat ene weekje weg met kerst of in februari, maar de échte liefhebbers die de mogelijkheid hebben gaan gewoon nog even door. Want wanneer het hoogst gelegen wintersportdorp van de Alpen een week lang overgenomen wordt door busladingen vol met Nederlanders, dan moet je daar eigenlijk gewoon bij zijn… Toch?

Inderdaad! En die busladingen Nederlanders waren ook tijdens de 2016 editie absoluut aanwezig. Bij ons stond deze week al lang en breed op de agenda want face it, zo’n afsluiter waar menig wintersporter over praat tijdens bijvoorbeeld verjaardagen… Die moet gewoon eens aan de tand gevoeld worden!

Dutchweek

Voor ons begon het hele feest in de nacht van vrijdag op zaterdag. Rond 1 uur ’s nachts stonden wij de auto vol te proppen om vervolgens in rap tempo naar Frankrijk te knallen met als eindbestemming het prachtige dorp Val Thorens. Na een rit die vol zou zitten met heel veel regen (waardoor de geweldige (KUCH) Belgische wegen al gauw waren veranderd in een soort landingsbaan zonder belijning) en een wel heel toeristische route over één of ander Frans wielerparcours kwamen we rond het middaguur aan in een zonovergoten Val Thorens en zo komen we meteen aan bij ons eerste, magisch momentje. Na 20 haarspeldbochten (Yep, we hebben ze geteld!) door onder andere het al bruin geworden skigebied van Les Menuires krijg je ineens de mogelijkheid om te zien wat er op je te wachten staat.

Wat dat was? Nou, wat dacht je van een big ass gebied met daarbij een dorp midden op de berg dat ook in deze tijd van het jaar nog gewoon volledig wit is? Yes, we shitten je niet. Bij aankomst was er echt totaal geen teken dat het winterseizoen er al zo goed als op zit en laten we wel wezen: dat is natuurlijk ook wat je wilt tijdens zo’n week. Niemand zit te wachten op bruine plekken!

De sneeuw

De meningen zijn verdeeld over wat het er belangrijkste is aan de Dutchweek, maar sneeuw is toch wel één van de meest cruciale onderdelen. Feesten met heel veel Hollanders is leuk, maar feesten met heel veel Hollanders na een dag volle bak te kunnen skiën is nóg leuker! Gelukkig hadden we wat dat betreft echt een perfecte week en bleek Dutchweek 2016 er eentje te worden waar we onze vingers bij af konden likken. Toen we aankwamen lag er bijvoorbeeld al meer dan twee meter sneeuw op de berg en waren ook de lager gelegen pistes nog gewoon volledig wit. En dat terwijl de zon volop scheen! Heerlijk, maar het weer zou snel veranderen…

Zelf waren we nog bezig om in te checken en later onze spullen in het appartement te dumpen toen we vanaf het balkon de wolken al aan zagen komen, het ging ineens sneeuwen in Val Thorens! Het dorp trok dicht, binnen no-time kwamen er units van vlokken uit de lucht en we stonden er naar te kijken alsof je een kind een enorme lolly voor z’n neus houdt. Voor ons was die lolly in dit geval een biertje, maar je begrijpt het idee. Een beetje sneeuw kan er namelijk nog wel eens vallen in die periode, maar meestal blijft het dan bij een lullig laagje en met een beetje pech valt er zelfs regen naar beneden. Niets van dat al was dit keer het geval. Het was gewoon onvervalste, perfecte sneeuw die uit de lucht kwam dwarrelen!

DutchweekGeschoten vanuit ons appartement. SNEEEEEUW!

Wij wisten dan ook wel wat ons te doen stond: zo snel mogelijk de skispullen pakken en de pistes opduiken natuurlijk! Buiten dat, het vijf-persoons appartement waar we inzaten was goed voor ons tweeën, maar zeker niet te doen voor een complete familie of vijf vrienden met veel spullen waardoor we het totaal niet erg vonden om even de Franse berglucht te gaan proeven.

De sneeuwval begon serieus door te zetten waardoor er aan het einde van de middag al minimaal zo’n 20 centimeter verse sneeuw op de pistes was gevallen. 30 april en dan nog poeder pakken op de pistes. Hoeveel geluk kan een mens hebben? Het zorgde niet voor snelheidsrecords, maar wel voor de nodige brede grijnzen die er diezelfde dag niet meer afgingen. De sneeuwval bleef namelijk nog even doorgaan en het zat de partymood niet in de weg!

Dutchweek

De volgende ochtend werden we in het dorp begroet door een flink pak sneeuw en konden we foto’s schieten die je normaal ergens in februari zou verwachten. Met bijna een halve meter aan gevallen sneeuw was de Dutchweek qua sneeuw nu al geslaagd!

Van deze verse sneeuwval hebben we dan ook volle bak kunnen genieten aangezien de pistes er echt perfect bij lagen, zeker toen de Dutchweek van start ging. Als je ’s ochtends naar boven ging dan waren de condities belachelijk goed te noemen en dat had te maken met het feit dat er aan het begin van de week niet zo veel sunshine te vinden was in Val Thorens. Misschien niet het fijnste weer wat een mens kan hebben tijdens de pisteparty’s, maar het zorgde er wel voor dat de pistes nóg langer goed bleven! En als de condities perfect zijn dan wil je natuurlijk zo hard mogelijk naar beneden knallen, alleen gingen wij een keer blijkbaar iets té hard naar beneden. Vraag ons niet hoe het gebeurde maar het is gelukt om een complete tip van een ski te slopen bij een crash! Het skiën wordt daar niet makkelijker op, maar gelukkig stond Salomon klaar om ons uit de brand te helpen. Een gloednieuw setje planken voor de rest van de week was het resultaat en dit alles zullen jullie later terug zien in de vorm van een review. Salomon, onwijs bedankt hiervoor!

Vanaf dinsdag bleef de zon echter volle bak schijnen op het dorp en pas op vrijdag was te merken dat de sneeuwkwaliteit snel achteruit ging. Tja wat wil je, met warme lentetemperaturen en alleen maar zon, dan krijg je natuurlijk papperige pistes! Maar goed, de meeste Dutchweek gangers hebben volop kilometers kunnen vreten tijdens deze week dankzij de perfecte condities, als ze niet ontiegelijk brak in hun bed bleven liggen vanwege de party’s natuurlijk.

Dutchweek

De feestjes

Want die party’s waren er ook meer dan genoeg! Eerlijk is eerlijk, die sneeuw is belangrijk, maar de feestjes zijn toch ook wel onmisbaar tijdens de Dutchweek hoor. Met hordes Nederlanders in de sneeuw zitten is namelijk erg leuk, maar als iets is wat Nederlanders écht heel goed kunnen dan is het een episch feestje bouwen! Heel Val Thorens was dan ook overgenomen door Hollandse gekken en de locals die nog even een dagje sneeuw mee wilden pakken hebben zich waarschijnlijk nog wel een keer achter hun oren gekrabd toen ze al het Nederlandse gehos voorbij hoorden komen.

Dutchweek Festival @ 360 Bar

Dé place to be is al jaren Dutchweek Festival en dit is meteen het enige echte Nederlandse sneeuwfestival wat ook nog eens een week duurt! Centrale locatie van dit feest is de 360 Bar die midden op de pistes ligt, wat de winterse partysferen natuurlijk alleen maar ten goede komt. De 360 Bar is namelijk alleen te bereiken op de lange latten of je snowboard en wanneer je aankomt wordt dat snel duidelijk. Het hele gebied rondom de 360 Bar was namelijk bezaaid met ski’s en snowboards!

We schreven er in de all-you-need-to-know al over, ook al blijft het ‘sfeer proeven’ iets te zijn waar je niet zomaar even een paar woorden voor kunt vinden. Dat was bij dit festival niet anders! De 360 Bar begint de middag namelijk altijd lekker rustig. Je kent het wel, met loungemuziek en een flinke hoeveelheid ligstoeltjes om van de zon te genieten. Althans, dat was later in de week het geval wanneer we merkten dat de week zijn tol begon te eisen.

Dutchweek

Maar goed, we mogen niet op de feiten vooruitlopen! Halverwege de middag werden de ligstoeltjes namelijk weggehaald en maakten de lounge beats plaats voor pompende houseplaten. Op de eerste dag van de Dutchweek was het hier overigens nog niet heel erg druk, en dat zal waarschijnlijk ook zijn gekomen doordat het aardig door bleef sneeuwen, maar dit zorgde juist voor een hele vette en bijzondere sfeer!

Dutchweek

Want ook al was de 360 Bar niet tot aan de nok toe gevuld, de mensen die er waren gingen volle bak los terwijl de dikke sneeuwvlokken maar bleven vallen. Alles en iedereen werd zeiknat, ook al maakte dat opeens niet meer uit want toen we met een drankje in de hand onze skischoenen van de grond probeerden te krijgen beseften we ons één ding: De Dutchweek was begonnen!

Terwijl de zon zich gedurende de week steeds meer liet zien werd het ook met de dag drukker bij Dutchweek Festival in de 360 Bar en knalden de pisteparty’s het dak er af. Als die er op zou zitten natuurlijk. De organisators van Dutchweek Festival hadden een aantal grote namen ingehuurd waardoor we Benny Rodgriguez, Ferreck Dawn, ROOG, Erick-E en Franky Rizardo aan het werk mochten zien en we kunnen je vertellen dat ze er serieus werk van hebben gemaakt!

Dutchweek

Met name de sets van Ferreck Dawn, Roog, Leroy Styles en Erick-E waren heel erg dik te noemen en het moment dat de zon er volle bak op stond was écht ronduit perfect. Warme dagen, heel veel sneeuw, goede muziek en overal gezellige Nederlanders om je heen. Dat is Dutchweek zoals we het ons voorstelden!

Dutchweek

Maar goed, wanneer de avond viel was het rond een uurtje of 7 ’s avonds iedere dag weer tijd voor het vaste ritueel: je ski’s of je board terug zien te vinden en teruggaan richting het dorp. Het terugvinden van je spullen kan overigens nog wel eens een aardige operatie zijn, zeker als er redelijk wat drank in je mik zit. Overigens zijn de erg slimme tips als “bij die grote hoop met ski’s leggen we onze spullen neer want dan kunnen we ze makkelijk terugvinden” niet zo effectief als die hoop met ski’s al eerder dan zeven uur vertrokken is.

Over iets niet meer terugvinden gesproken, wij waren op de eerste dag al een paar skistokken armer nadat iemand ze blijkbaar harder nodig had. Yes. Het gebeurt helaas, maar gelukkig heb je voor twee tientjes weer een nieuw paar. Ook al blijft het toch zonde geld én je kijkt de rest van de week in de lift naar iedereen zijn of haar stokken. Achja, ook dat krijg je er blijkbaar gratis bij.

Een leuke funfact die de 360 Bar overigens indirect met zich meebrengt is de tocht naar het appartement. Die bleek voor sommige wintersporters ook ineens een stuk uitdagender te zijn geworden, terwijl dit normaal gesproken één van de makkelijkste afdalingen van heel Val Thorens is. Snowboarders die er ineens bij gaan liggen, epische faceplants en gewoonweg niet meer kunnen remmen als je eenmaal in het dorp bent… Dat is het effect van een paar biertjes (teveel?) bij Dutchweek Festival! Buiten dat, het zorgde er ook nog eens voor dat wij op een gemiddelde avond niet meer bijkwamen van het lachen en altijd nog even een minimaal half uurtje op het balkon bleven staan om de dronkemans kunsten van sommige vakantiegangers te aanschouwen.

Malaysia

De 360 Bar is de hoofdlocatie van Dutchweek Festival, maar zeker niet de enige plek waar deze feestjes gehouden worden. Op een drietal avonden was er namelijk ook nog een clubnight in de Malaysia, de hoogstgelegen nachtclub van de Alpen die midden in het dorp van Val Thorens ligt. De DJ’s die eerder op de dag nog bij de 360 Bar het figuurlijke dak er af aan het draaien waren, waren vervolgens tijdens de clubnights vanaf 22.00 uur aanwezig om je wederom van de nodige beats te voorzien.

Dutchweek

Deze party’s waren een uitkomst voor de echte partyganger want ze gingen door tot diep in de nacht! Deze clubnights kwamen rond 12/1 uur ’s nachts pas echt op gang, tijdens de eerste twee/drie uur was het altijd nog wat rustiger, maar als de Malaysia eenmaal aardig gevuld was dan gingen de feestgangers overduidelijk gewoon doodleuk verder met waar ze in de 360 Bar mee begonnen waren.

Dutchweek

Le Monde

Aan de rand van Val Thorens is een locatie te vinden die de meeste Nederlandse feestgangers wel kennen. De Le Monde is één van de bekendste kroegen in het dorp en hier gaan de feestjes iedere dag tot 2 uur ’s nachts door. Uiteraard moest ook die door ons even van binnen begluurd worden, ook al merkten we al gauw dat ze voor de Dutchweek een grote tent op het buitenterrein hadden neergezet waar het feest iedere dag weer losbarstte.

Dutchweek

Joel Borelli was hier namelijk iedere dag vanaf een uur of 5 ’s middags aanwezig en man, wat wist hij er een gigantisch feest van te maken! Bewapend met een piano, een microfoon en nog een drummer wist hij keer op keer de hele tent weer mee te krijgen door alle bekende Nederlandse én internationale meezingers voorbij te laten komen. Geen oubollig gelul of een typische volkzanger die faalt bij z’n beste André Hazes imitatie, Joel Borelli knalde gewoon alles wat in de afgelopen jaren top 40 materiaal is geweest door de tent heen! Kleine sfeerimpressie hieronder:

Dus Joel Borelli, als je meeleest: Kudo’s! Hoogtepunt van deze feesttent was toch wel de dag dat Xander de Buisonjé op de agenda stond. Je weet wel, die vent van ‘Hou me vast’? Yes, die kerel was speciaal voor één partydag naar Val Thorens gekomen waar een volledig afgeladen tent op hem stond te wachten. Nou… afgeladen tent is eigenlijk een understatement, je kon namelijk gewoon écht niet meer van voren naar achter. Of andersom. We waren dus zeker niet de enige die Xander wilden zien en horen, ook al moesten we er wel een aardige tijd op wachten voordat het zover was. We kregen meerdere keren te horen dat hij er ‘over 10 minuten’ zou zijn, wat dus uiteraard niet klopte, maar Joel Borelli deed er alles aan om de sfeer er goed in te houden en dat lukte ‘m overigens ook nog eens erg goed!

Dutchweek

Vervolgens was het écht tijd voor Xander en hij gaf een optreden wat eigenlijk een stuk beter was dan wat wij er van verwacht hadden. Van zo’n naam verwachtten wij eerder het volledige ouvre van zoetsappige liefdesliedjes ala, jawel, ‘Hou me vast’, maar dat viel achteraf reuze mee. Uiteraard is deze klassieker voorbij gekomen, maar ook Xander de Buisonjé bracht zijn top-40 kennis uitvoerig ten gehore in de feesttent. Al met al was het een hele geslaagde party en was het dus zoals gezegd zo druk in de tent dat je bijna geen stap meer kon zetten. Maar hey! Gelukkig zat dat de sfeer niet in de weg.

Rond een uur of 8 ’s avonds verplaatst dat feestje zich vervolgens van buiten naar binnen voor een ouderwets gezellige Hollandse kroegavond, compleet met Nederlandse DJ die werkelijk alles voorbij laat komen. House, K3, Hardstyle, foute Duitse après-ski hits, je vraagt het aan en binnen no-time knalt hij door de speakers. In de Le Monde is het overigens vanaf 8 uur gezellig druk tot aan de sluitingstijd en de liefhebbers van echte kroegavonden zitten hier helemaal goed. Het zorgde er in ieder geval voor dat op de dagen dat er geen Clubnight was wij bijna iedere keer stonden te feesten in Le Monde tot in de kleine uurtjes. Een absolute aanrader dus!

Secret Party

Deze moeten we toch ook echt wel even vermelden! Dutchweek Festival organiseerde tijdens de week ook nog een ‘secret party’ bij een onbekende locatie en met onbekende DJ’s. Een kaartje kon je niet zomaar krijgen en waren alleen beschikbaar voor degenen die via Dutchweek Festival een All-In ticket hadden geboekt! Voordat dit feestje begon gonsde er allemaal geruchten over de exacte locatie van de secret party en we hebben meer dan eens voorbij horen komen dat er een bus klaar zou staan om iedereen naar de geheime locatie te brengen.

Anyway, die bus is nooit gekomen aangezien de secret party gewoon in het dorp zelf gehouden werd! Wat de exacte locatie uiteindelijk bleek te zijn laten we even in het midden om voor de thuisblijvers het mysterie in leven te houden. Dus als je wilt weten waar deze party gehouden wordt weet je in ieder geval wat je te doen staat tijdens het aankomende seizoen.

Dutchweek

De DJ’s die bij de 360 Bar en de Malaysia draaiden stonden ook tijdens de secret party hun beats door de speakers te pompen en omdat het een kleine locatie was met een veel kleinere groep feestgangers zat de sfeer er extra goed in. Er was geen gigantische lichtinstallatie of iets dergelijks aanwezig waardoor het meteen aanvoelde als een echte underground party en dat tijdens je wintersportvakantie. Een aanrader voor de volgende jaren!

Dutchweek Tips

Natuurlijk waren er tijdens de Dutchweek nog veel meer feestjes te vinden in Val Thorens, maar ook wij moeten keuzes maken. De bovenstaande party’s waren wat ons betreft in ieder geval écht heel dik te noemen en we hebben geen moment gedacht dat we liever ergens anders stonden.

De conclusie die we absoluut kunnen trekken is dat je als wintersportliefhebber de Dutchweek echt een keer mee moet maken en dat een beetje filmpjes of foto’s kijken niet genoeg is. Zodra je er geweest bent krijg je gegarandeerd binnen no-time heimwee naar deze epische week en ben je alweer bezig met plannen maken voor de volgende editie!

Overigens hebben we alvast een paar goeie tips voor je als je volgend jaar meegaat richting Val Thorens om te partyen! Allereerst, als je geen zin hebt om te koken maar juist een snelle hap naar binnen wilt werken, ga dan niet naar de overvolle restaurants. Tegenover de uitgang van het winkelcentrum zit een piepklein take-out zaakje waar je lekkere pizza’s kan bestellen voor weinig geld, maar de echte aanrader is de tacodöner met friet. Dit is een tortilla gevuld met dönervlees, knoflooksaus, friet en een flinke lading kaas. Zo vet als maar kan, maar holy shit wat lekker! Helemaal als je net van de 360 Bar vandaan komt, dan gaat zo’n vette hap er wel in natuurlijk. Wanneer je niet zo op enorm vette hap zit te wachten is de Wokski bij de 360 bar een dikke tip. Die geven je zoveel te eten dat je rollend van de berg kan!

Zo waren er nog meer tips die we zeker met je gaan delen, maar daar moet je nog even geduld voor hebben. Iets wat je trouwens écht niet moet vergeten is een slotje voor je wintersportgear. Als een paar mensen een aardig bakkie ophebben willen ze nog wel eens het eerste beste paar ski’s beetpakken en daarmee naar beneden gaan en je wilt natuurlijk niet dat jouw zuur verdiende gear daar tussen zit. We begrijpen dat het banaal klinkt, maar helaas is het toch echt zo. Koop dus zo’n slotje en als je met een groep bent kan je gerust meerdere paren ski’s aan elkaar vastknopen. Zo kan er tenminste niemand met jouw gear aan de haal gaan!

Overigens hebben we dit jaar helaas geen ervaringen op mogen doen in de Snowtime tent, terwijl dit normaal gesproken één van de drukkere locaties is van de hele Dutchweek. Bij aankomst kregen wij namelijk helaas te horen dat er geen bandjes beschikbaar waren en dat er na 5’n in een rij gestaan kon worden om zo’n bandje te krijgen. En zelfs toen was het nog maar de vraag of je er een kon bemachtigen. Tja, dan blijven wij uiteraard liever op de plekken waar we zeker weten dat we door kunnen feesten!

Foto’s

Tussen al het gefeest door zijn we zelf nog met de fotocamera in de weer geweest om zoveel mogelijk partyshots vast te leggen! Het zijn er uiteindelijk een paar honderd geworden verdeeld over de zeven Dutchweek dagen en hieronder kan je al onze Facebook albums checken. Kom je jezelf tegen of iemand die je kent? Tag er dan volle bak op los! Heb jij nog mooie verhalen en/of foto’s die je graag met ons en de rest van je wintersportende enthousiastelingen wilt delen? Schroom niet en stuur alles op naar info@snowchamps.nl en wij gaan er mee aan de slag!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws