Nieuws - 2 april 2019   19:10 Snowchamps on Tour: Hohsaas 12 hours knock out race

Door:

Endurance racen, maar dan anders. De Mentelity Foundation en MK Skiservice hebben een bizarre 12 uurs race in Hohsaas uit de grond weten te stampen en wij waren erbij! 

12 uur lang racen in de sneeuw klinkt überhaupt al als een grandioos idee, maar daar bleef het dit keer niet bij. Deze challenge begon namelijk niet alleen maar voor de lol want er hing ook een hele fundraiser aan vast! Ongeveer 20 teams kregen de taak om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Mentelity Foundation en dan specifiek voor de organisatie van de Mentelity Games.

Dat wilden we niet missen en dus zijn ook wij afgereisd naar Hohsaas in Zwitserland voor diezelfde 12 uurs race. De reis begon op vrijdagochtend rond een uurtje of zes, toen we samen met fotograaf Joep van Urk, die we tijdens het NK Freeride 2019 in Kappl hebben leren kennen, de auto pakten om de rit naar Zwitserland te beginnen.

Hohsaas

Een afgeladen car, heel veel snelweg meters en een autotrein reis later stonden we na ongeveer een uurtje of 10 ineens tussen de enorme bergen in het Zwitserse Saas-Grund. En de timing was perfect, want we waren precies op tijd voor de organisatie- en ridersmeetings voor die 12 uurs race, waarbij de regels nog even piekfijn uitgelegd werden door Menno Koelewijn himself. Dit alles samen met Michiel de Ruiter, die de leiding had over het reilen en zeilen rondom de veiligheid.

Nachtelijke uurtjes

Tijd om te chillen of slapen was er niet, maar dat was enkel een goed teken. Een paar uur later, midden in de nacht dus, was het moment namelijk daar dat de wedstrijd startte en instorten wilde je daarom ook echt niet. Want dan zou de nacht wel een hele taaie gaan worden! Hierdoor stond iedereen dan ook klaar om de gondel te pakken richting de gletsjer van Hohsaas, waar om 3 uur via een traditionele Le Mans start de wedstrijd gestart zou worden.

Hohsaas

Verder kon je hier meteen zien wie er druk bezig is geweest voor de Mentelity Games, want het team dat de meeste donaties wist te regelen mocht namelijk als eerste starten. En die voorsprong had je nodig, want er moest eerst een flink end de heuvel op gerend worden om de ski’s of het snowboard aan te zwengelen.

Één ding is zeker, het is absoluut een bijzondere ervaring. Want zeg nou zelf, hoe vaak krijg je de kans om af te dalen op een gletsjer midden in de nacht?

Hohsaas

Door het complete donker heen skiën hoefde gelukkig niet en dat is maar goed ook, want je ziet echt geen ster. Daarom was de course voorzien van heel veel verlichting om het de deelnemers wat makkelijker te maken. Gelukkig hadden de deelnemers ook nog zelf een hoofdlamp meegenomen, sommige iets groter en sterker dan de ander, maar het zorgde er in ieder geval voor dat de route een beetje beter verlicht kon worden.

Al betekende dat echt niet dat het zicht opeens overal supergoed was en het een oase van licht was. Het is natuurlijk nog steeds gewoon nacht! Overigens hoef je niet te denken dat de deelnemers rustig aan deden door het gebrek aan licht want vanaf minuut 1 lag de druk erop!

Competitie

Ondanks het feit dat Michiel en Menno tijdens de ridersmeeting nog aangaven dat het geen echte skirace in de klassieke vorm is, zat de competitiviteit er goed in. Ook in het donker werden de snelheden goed opgezocht en na een paar voorzichtige eerste runs kende iedereen de piste uit z’n hoofd en dus kon het gas open.

Ondertussen stonden we zelf tijdens de nachtelijke uurtjes ook bovenop de gletsjer om zoveel mogelijk vast te leggen van het event en daarnaast ook nog aan de slag te gaan als course marshall om een oogje in het zeil te houden. En we kunnen je één ding vertellen: het is verdomd koud om ‘s nachts stil te staan op een gletsjer.

Hohsaas

Maar hey, wij klagen niet, de deelnemers moeten het immers 12 uur lang volhouden op de latten! Onder de deelnemers was onder andere het team van Cloud9 Travel te vinden met Paul de Groot, Rembert Notten en Sebastiaan Vreeken als leden, die van te voren al veel geld hadden ingezameld en zich vanzelfsprekend niet zomaar aan de kant lieten zetten.

Voor dit team was het Sebastiaan die de race mocht aftrappen, ware het niet dat hij zichzelf tijdens de eerste ronde al volle bak de netten in wist te werken. Sommige zullen het onbesuisd noemen, wij zagen daarmee enkel de winnaarsmentaliteit welke team Cloud9 Travel tijdens deze fundraiser van Mentelity Games had! Overigens was hij absoluut niet de enige, menig deelnemer kwam in het finishgebied in de netten terecht, ook al was het om maar zo min mogelijk tijd te verliezen bij het instappen van de skilift.

Slijtageslag

Terwijl de uren wegtikte ging de strijd helemaal los. Snelheden kwamen steeds hoger te liggen, deelnemers namen steeds meer risico en niemand wilde zich natuurlijk laten kennen! De locals van de pistedienst in Hohsaas hadden hun eigen team ingeschreven met rasechte downhill ski’s, waarmee ze in behoorlijk contrast stonden met bijvoorbeeld de poederbakken van Cloud9 Travel. Dit zorgde wederom voor mooie actie, want FC Poederbakken ging echt als de brandweer waardoor de onderlinge competitie alleen maar verder aangewakkerd werd, maar ook bij andere teams zat de vibe er goed in.

Hohsaas

Zeker aan het einde van de ochtend was die competitie sterk aanwezig en zo werd er constant gekeken naar de livetracker om maar te zien welk team op welke positie lag. En die verschillen waren onderling bijzonder klein te noemen waardoor werkelijk iedere meter telde. De sprongen werden steeds met hogere snelheid genomen en de bochten werden dieper ingesneden om maar zo snel mogelijk weer onder bij de gondel te staan. Verzuurde benen of niet, alle ingeschreven teams bleven zich tijdens de gehele 12 uurs race inzetten en afhaken zat werkelijk bij niemand in z’n systeem.

Finish en donaties

Na de nodige schuivers en tikken op de vingers, voor deelnemers die in het fanatisme soms nét even iets te hard gingen of toch iets te enthousiast waren bij het instappen van de lift, was het na 12 uur racen tijd om de call te maken en de eindstand op te maken. Na een onthaal bij de finishlijn met ook de nodige welverdiende biertjes erbij konden de winnaars dus uitgeroepen worden!

Hohsaas

De locals met de downhill latten waren uiteindelijk degenen die de meeste meters wisten te maken, al was het uiteindelijke verschil, gezien 12 uur racen, behoorlijk klein. En op plek 2? Het team van Cloud 9 op de poederplanken! Zij wisten met slechts 500 meter verschil het team van MK Skiservice af te troeven voor de tweede plek en daar waren ze zelf natuurlijk ook wel aardig trots op. En geef ze eens ongelijk, want tja… Een heel veld verslaan op dikke poederbakken terwijl de anderen wél op echte pisteski’s staan? Dat is best wel badass!

Hohsaas

En hoe leuk die competitiviteit ook was om te zien, deze lange slijtageslag was natuurlijk allemaal te doen om wat er over anderhalve week staat te wachten in Saas-Fee: de Mentelity Games. Dit initiatief, door de Mentelity Foundation en MK Skiservice georganiseerd, wil zoveel mogelijk minder validen in contact brengen met de wintersport en daar is uiteraard geld voor nodig. En dat geld is absoluut opgehaald met die 12-uurs race.

Hohsaas

Een totaal bedrag van CHF 75.987 (meer dan 66.000 euro) werd opgehaald met deze actie, dus een geslaagd event is het zeker geweest met heel veel enthousiaste mensen. Wij hebben er in ieder geval erg van genoten, big shout out naar Joep van Urk voor de vibes en foto’s en volgend jaar gaat dit evenement gewoon weer plaatsvinden, dus je kan bij deze alvast beginnen met het fixen van je team en het maken van een plan om zoveel mogelijk donaties bij elkaar te harken én die eerste startplek te claimen. Want ondanks dat zo’n 12-uurs race een slijtageslag is, is het een unieke ervaring om mee te maken!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 oktober 2019

Zondag WTF #352

De Zwitserse luchtmacht die even een kleine oefening doet en de beste backflip om je zondag af te ronden. Chill er maar weer op los!  Lees Meer…

Meer Nieuws