Nieuws - 9 mei 2016   20:54 Snowchamps on Tour: Nederlands Kampioenschap 2016 in Laax

Door:

Nog geen week thuis van een mooie trip door Oostenrijk en Italië was het weer tijd om ons te richten op de volgende uitdaging. Het Nederlands Kampioenschap in Laax was namelijk de reden om ons hoofdkwartier voor een week richting Zwitserland te verhuizen en wij waren zeer benieuwd hoe deze week zou gaan verlopen. Die week is nu natuurlijk al ruimschoots geweest en dus blikken we even gezellig terug zodat je weer heimwee krijgt en in gedachte weer even terug in Laax bent. Check dus na de klik ons reisverslag hoe wij het Nederlands Kampioenschap van de Nederlandse Ski Vereniging in Laax hebben beleefd!

Eigenlijk kunnen we kort en krachtig zijn over hoe we ‘t hebben ervaren, maar we zullen je meer tekst en uitleg geven dan bijvoorbeeld alleen ‘enorm gave week’ en ‘hier had je echt bij moeten zijn’. Beide quotes volstaan zeker weten wanneer we terugkijken op de sportieve en gezellige week in Laax, maar toch willen we je nog even extra meenemen langs het Nederlands Kampioenschap.

Want de hele trip, en dus het hele feest, begon voor ons al op vrijdagmiddag! Zonder vervoer zijn we anno 2016 namelijk helemaal nergens en om dat hele stuk van Breda naar Laax per fiets of in een oldtimer te doen… Begrijp ons niet verkeerd, de bedrijfsoldtimer rijdt nog echt als een beest en hij loopt als een zonnetje, maar toch wilden we haar dit niet aandoen. En ja, de oldtimer is een zij trouwens.

Maar goed, het was dus tijd om op jacht te gaan naar een ander apparaat waarmee we zonder problemen het asfalt voor ons uit konden duwen terwijl ‘Hoch die hande, wochenende’ door de speakers dreunde en gelukkig wisten we via de Van Mossel Groep een buitenkansje te regelen. Zij vonden onze trip zo leuk dat ze een auto ter beschikking hadden gesteld en dus moest die vrijdag eerst even opgehaald worden!

NK Laax

Nadat we onze positief verbaasde blikken over, door en langs de auto heen hadden laten gaan (hij had zelfs massagestoelen! Woaah…) was het tijd voor de volgende stop en die zou bij Salomon uitkomen. NK LaaxSalomon gaf ons namelijk de mogelijkheid om twee van de allernieuwste skimodellen alvast uit te proberen nog voordat ze in de winkels liggen! We mochten ons dus absoluut onze handjes dichtknijpen aangezien we deze week de allernieuwste NFX freestyle ski’s en de XMax 12 onder onze voeten mochten zetten. Zeggen dat we verwend werden door de Van Mossel Groep en Salomon is zonder twijfel een understatement en dan te bedenken dat de trip eigenlijk nog niet écht van start was gegaan. Hoe gaaf zou de rest van de week dan wel niet gaan worden?

Om daar achter te komen vertrokken we op zondagmorgen bepakt en bezakt richting de Zwitserse bergen en zeker in Duitsland moeten we de auto van de Van Mossel Groep zeker credits geven want hij reed echt heerlijk. Problemen op de weg hadden we niet en dus stonden we al midden op de dag voor de deur van ons hotel die maar wat blij was dat we er waren!

Of, eh… Nouja, wellicht hadden we dat idee omdat we zelf zo enthousiast waren. Hoe dan ook, we werden nog enthousiaster toen de hotelkamer geïnspecteerd werd want men, wat een plaatje hadden we toegewezen gekregen! De zondag zou niet veel meer brengen behalve dat we even zijn wezen rond gluren hoe Laax er nou eigenlijk echt uitzag. We hoorden namelijk al wel verhalen, maar met je eigen ogen bekijken is belangrijk voor het oordeel. Verder hebben we de eerste personen die ook al gearriveerd waren even gezien en uiteraard moest het Zwitserse pils genaamd Calanda uitgeprobeerd worden. Dat Zwitserse pils smaakte uiteraard naar meer, maar de volgende dag was het tijd om op tijd op te staan aangezien de eerste wedstrijd op het programma stond!

NK Laax

Het zonnetje scheen, er was een beetje bewolking, de week was begonnen en we moeten eerlijk zeggen dat we echt enorm nieuwsgierig en benieuwd waren naar de sneeuw van Laax! Natuurlijk niet die in het resort, maar die op de berg. We schrijven er namelijk al jaar en dag over wanneer de wedstrijden er zijn (LAAX Open anyone?) of wanneer er weer een atleet door het funpark is gebanjerd (Jamie Nicholls anyone?), maar we hadden het nog nooit met onze eigen ogen gezien!

Daar kwam die dag dus verandering in en onze eerste lift naar het grootse park werd dan ook met veel plezier genomen. Eenmaal aangekomen merkte je al meteen waarom de internationale top zo enthousiast is, het zit namelijk heerlijk dicht op elkaar én het park en de pipe zijn ronduit bizar te noemen! Qua pistes en hebben we helaas te weinig meters gemaakt om er iets nuttigs over te zeggen, maar daarvoor kwamen we dit keer ook niet. We kwamen namelijk voor het Nederlands Kampioenschap en die werd afgetrapt door de Rail Battle van Sean Taylor events!

NK Laax

Het was dan wel geen echte wedstrijd die meedeed met het NK, maar wel een mooie opwarmer! Sean Taylor Events had een gedeelte van het park voor z’n rekening genomen en dat bleek geen overbodige luxe te zijn geweest. De deelnemers van de Rail Battle gingen namelijk als de brandweer en er werd gestunt alsof hun leven er vanaf hing (klik voor het verslag en uitslagen hierrrr). Dat was stiekem ook wel een beetje zo want de volgende dag zou de slopestyle wedstrijd op de planning staan dus er kon meteen warm worden gedraaid!

NK Laax

Die slopestyle wedstrijd zou een hele mooie worden, maar nog voordat iedereen de slaap uit z’n ogen had gewreven stond de helikopter al op de course. Marshall Taylor was namelijk hard gecrasht en na enige tijd zou de helikopter met Marshall erin het luchtruim kiezen. We waren zelf een beetje verward, want was dit normaal bij het NK en gebeurt dit wel vaker? We zijn ondertussen al een aantal keer bij de indoor wedstrijden geweest en ook daar gaat er wel eens wat fout, maar niet zoals dit! Het werd nog maar eens duidelijk waarom deze course gebruikt wordt voor internationale wedstrijden want het is écht next level, helaas geldt dat alleen ook meteen voor de crashes.

NK Laax

Marshall kwam uiteindelijk in het ziekenhuis te liggen met behoorlijk zware verwondingen, maar gelukkig kunnen we zeggen dat het nu alweer veel beter met hem gaat. Hij loopt alweer zonder teveel problemen rond en toen we ‘m later bij Slopestyle Masters in Zoetermeer tegenkwamen was hij alweer vol zelfvertrouwen. Sterker nog, hij zei zelfs dat het niet lang meer ging duren voordat hij z’n snowboard weer onder zou binden. Kijk, that’s the spirit!

Dan terug naar Laax waar de wedstrijd was verreden (klik voor het verslag en uitslagen hierrrr). Iedereen ging langzaam richting de dalafdaling en ook hier merkten we meteen dat het één gezellige boel was. De deelnemers en toeschouwers gingen in een colonne naar beneden en ook wij stuurden onze Salomons door de sneeuw naar de bar want daar aangekomen stond DJ Roooy namelijk al de nodige tunes door de speakers te knallen! Dat in combinatie met een zonnetje, pilsje en ligstoelen zorgde er voor dat we ons even waande in de wondere wereld van het chillen.

Dat was trouwens niet het enige waar het chillen hoogtij vierde, op deze dag kwamen we er ook achter dat er een zwembad in de kelder van ons hotel zat! Die moest natuurlijk even aan de tand gevoeld worden en dus kwamen we na een tochtje door het hotel met onze fluffy badjassen aan in een unit van een zwembad, die ook nog eens helemaal voor onszelf bleek te zijn. Een heerlijk temperatuurtje gecombineerd met bubbelbaden, stroomversnellingen en watervallen, het was voor ons dus nog even hoog tijd om de chillmodus verder op te schroeven!NK Laax

Uiteraard werd ‘s avonds na het zwemmen de bar opgezocht om iets anders dan chloor tot ons te nemen én zo kon de dag nog eens besproken worden. Hoogtepuntje hier was toch wel dat sommige er baat bij hadden dat het tafelvoetbalspel nog even op een andere verdieping kwam te staan want tja… Er moet natuurlijk wel getafelvoetbald worden!

De dag van de halfpipe en slalom was aangebroken en ook al liet moeder natuur weten dat ze er was door veel wind en weinig zon op het menu te zetten, de wedstrijden waren zeker de moeite waard! En om ‘t maar meteen even aan te pakken: die halfpipe in Laax is ook écht zo groot als ze beweren. Misschien nog wel groter! Wij stonden op de zijkant klaar met de camera’s om foto’s te schieten en dan valt het pas op hoe enorm hoog die sneeuwmuren zijn! Hierdoor kregen we alleen nog meer respect voor de deelnemers die er zonder te twijfelen in dropten en flink wat air time pakten.

NK Laax

Na onze belevenis in de halfpipe (klik voor het verslag en uitslagen hierrr) was het weer tijd voor hetzelfde ritueel zoals de vorige dagen, met alle Nederlanders naar beneden knallen! Eenmaal aangekomen in het dorp van Laax stond de trouwe plaatjesdraaier DJ Roooy alweer klaar met z’n beats waardoor de sfeer er meteen weer heel goed in zat. Dit was overigens ook duidelijk te merken bij wintersporters die daar aanwezig waren want ook die stonden namelijk vrolijk mee te hossen!

Zo verstreken de dagen en ook tijdens de wedstrijd voor Big Air hebben we onze ogen uitgekeken (klik voor het verslag en uitslagen hierrrr). We wisten natuurlijk, vanwege maandag tijdens slopestyle, al wel een beetje hoe het zou zijn om ze zo in het echt voorbij te zien vliegen, maar toch bezorgde de Big Air wedstrijd ons wederom pijn in de kaken van verbazing. Dit kwam doordat de deelnemers uiteraard maar één kans hadden om zich te laten zien en daar wisten ze wel raad mee! De ene na de andere zieke trick werd uit de kast getrokken en zo ook Lucas Laudy die hieronder even warmdraaide:

Vrijdag zou de laatste dag zijn van het NK in Laax, maar de week kon niet afgesloten worden voordat er nog een keer goed hard gas gegeven zou worden! Er stond namelijk een boardercross wedstrijd op de planning en dit zou hoe dan ook de clash der titanen worden van het hele NK.

NK Laax

De freestylers en de alpinisten komen hier bij elkaar en zij nemen het in hun eigen categorie tegen elkaar op. Tijdens deze wedstrijd was het mooi om te zien dat de snowboarders uit de verschillende disciplines ook een totale andere aanpak hebben voor zo’n wedstrijd, zowel in de voorbereiding als lijnkeuze door het parcours heen. Nog een mooi detail, bij deze competitie stond de startlijst ook vol met de zogenaamde ‘masters’ categorie. Dit zijn de oudste deelnemers van het stel en ze bestonden uit de ouders van deelnemers! Na dagenlang gespannen te hebben gekeken naar de wedstrijden mochten ze deze keer dus zelf een bib aantrekken en de wedstrijddruk op een andere manier ervaren.

Helaas ging het bij de heren tijdens de kleine finale toch nog goed mis want Lorenzo Vos ging aan het begin van het parcours onderuit en Sean Taylor had geen mogelijkheid meer om hem te ontwijken waardoor hij tegen Lorenzo aankwam. Lorenzo Vos liep hierdoor serieuze verwondingen op aan zijn mond en gezicht, waarop er besloten werd om de helikopter op te roepen. Gelukkig kunnen we ook bij dit incident melden dat het met Lorenzo ondertussen goed gaat en dat alles inmiddels weer op z’n plek zit zoals het hoort!

NK Laax

Het schrikmoment zat er aardig in, maar toch werd de feestelijke afsluiting met de officiële afterparty van het NK in Laax niet vergeten. Een bar midden op de piste was hiervoor geselecteerd en ook hier stond DJ Roooy weer klaar om de verzoekjes te laten horen! Overigens moest iedereen eerst nog even naar boven om 9 uur ’s avonds, maar gelukkig werd er geregeld dat de gondels nog een rondje zouden draaien. Het werd uiteindelijk een topavond met heel veel gezelligheid, goede muziek en de nodige drankjes, een waardige afsluiter van het NK! Voor de terugweg waren overigens helaas geen gondels geregeld, de dalafdaling moest deze keer gewoon te voet gedaan worden.

Midden in de nacht met een groep mensen, die stiekem toch wel een aardig bakkie op hebben, een piste naar beneden lopen, dat werd natuurlijk een flinke chaos! Gelukkig kon iedereen, per bil, borst of voet, weer beneden komen en werd er de volgende ochtend op een normaal tijdstip uitgecheckt. De week zat er namelijk op, de ski’s en spullen werden weer vakkundig ingepakt en de vierwieler van de Van Mossel Groep stuurde ons weer zonder problemen richting Breda. Daar hebben we ‘m nog even helemaal schoongemaakt, want dat verdiende hij na zo’n rit, om de car de volgende ochtend bij goede vroegte weer in te leveren.

NK Laax

Conclusie:

Al met al kunnen wij, en ook al is het even geleden, nog volle bak genieten van ons avontuur in het Zwitserse Laax. De skiërs lieten, ook al waren ze in de minderheid, zeker zien waarom ze volgend jaar nog eens uitgenodigd moeten worden en ook de snowboarders waren aan het stunten voor wat ze waard waren wat zeker onze waardering kan krijgen.

Het Nederlands Kampioenschap is reëel gezien een dure aangelegenheid om bij te zijn vanwege de locatie, maar wanneer je de mogelijkheid hebt is het toch wel zeker de moeite waard om mee te maken. De gezelligheid met de mensen, het heerlijke weer vanwege de tijd van het jaar en de sneeuw zorgde voor prachtige momenten waar we in de zomer zonder twijfel met heimwee op terug gaan kijken. Wat betreft de auto die we van de Van Mossel Groep ter beschikking gesteld hadden gekregen, die heeft geruime tijd pal voor de deur van de rental gestaan. Vanwege de compactheid van het resort hoefden we daar namelijk niet zoveel met de auto te doen!

NK Laax

Bij deze willen we meteen van de mogelijkheid gebruik maken om de Van Mossel Groep te bedanken voor de mobiliteit, uiteraard danken we Salomon voor de erg fijne ski’s die we mochten testen en de Nederlandse Ski Vereniging voor de mogelijkheid om dit epische event mee te mogen maken. Zonder jullie zou dit zeker niet zijn gelukt dus zonder twijfel: BEDANKT!

Wil je alle artikelen over het Nederlands Kampioenschap teruglezen? Dat kan! Gewoon even op deze blauwe tekst klikken.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws