Nieuws - 5 mei 2019   13:42 Snowchamps On Tour: NK/BK Freestyle Ski & Snowboard 2019 in LAAX

Door:

Na een uitstapje richting Frankrijk was het dit jaar weer tijd om voor het NK Freestyle 2019 naar LAAX te gaan. Maar, deze keer én met de Belgen én weer onder de naam Snowfest. Hoe dat was en wat we hebben beleefd? Check ‘t in ‘t reisverslag!

“Zou het beter gaan worden dan vorig jaar?” Lachte we hardop terwijl we aan alle spullen aan het inpakken waren in Utrecht. “Nou, er gaan in ieder geval meer runs verreden worden dus wat dat betreft zitten we qua content wel goed. Laat staan de slaapplekken,” galmde het enthousiast terug de kamer in. Benieuwd waren we zeker en achteraf gezien was er aan beide teksten zeker niets gelogen. Het weer zou namelijk meezitten, qua onderdak sliepen we niet in de hal én de Belgische én de Nederlandse top zou aanwezig zijn in een park waar je enkel van kunt dromen om doorheen te banjeren als freestyle atleet.

NK Freestyle

Maar goed, voordat het allemaal zover was moesten er allereerst een aantal veranderingen doorgevoerd worden. Bij het event, en bij ons intern. Als nieuwe aanstelling hadden we fotograaf Joep van Urk, hierboven te bekijken in volle focus, namelijk zo enthousiast gekregen dat hij met ons meeging naar LAAX en zou Gino Hoste ons chauffeuren naar het Zwitserse dorp waar het NK/BK Freestyle Ski & Snowboard 2019 van start zou gaan.

Tot dusver de veranderingen intern, waar we bij aankomst ook meteen zagen dat de organisatie in alles goede zin had om er een extra mooi event van te maken. Het programma zat namelijk, buiten de normale wedstrijden om, vol met andere activiteiten! Uiteraard was dit met de gedachte om mensen meer reden te geven om naar het NK/BK Freestyle 2019 in LAAX te komen, maar daar bleef het dit jaar niet bij.

Er zou namelijk gestreden gaan worden voor een wisselbeker.

DUNDUNDUNNN!

Yep, niet alleen strijden voor je eigen podiumplek, maar ook voor je land. Want hoe lief we onderling ook zijn met elkaar, het samengaan van Nederland en België in de freestyle tak van de wintersport zorgt uiteindelijk ook voor de nodige strijd. Daar zag de organisatie ook wel brood in en zo werd er iets naar LAAX gehaald wat we ook bij het freeriden zagen: The Battle of The Lowlands!

Maar wel met een eigen twist, want door de week heen konden er punten gescoord worden door bijvoorbeeld de beerpong competitie te winnen, of door zoveel mogelijk landgenoten naar beneden te laten gaan in het donker na het feest op de berg.

NK Freestyle

Een lang verhaal even kort makende waren we stoked voor de complete week en dat zou nog maar eens starten met het onderdak. Het rocksresort verzorgde onze behoefte aan een goede slaap- & werkplek en dus konden we elke nacht lekker naar ons bed kijken omdat we moesten werken tot 2 uur ’s nachts induiken.

Ok. Tijd om iets te doen wat we altijd doen als we ergens aankomen: spullen dumpen en de gezelligheid opzoeken. Het is toch altijd weer een beetje thuiskomen als je een plek inloopt en je ziet alleen maar bekende koppen, right? Merendeel van de atleten is vanwege wedstrijden vaak onderweg, weinig thuis en dus zie je ze vooral via de Insta stories, en nu? Nu zaten ze gewoon in de Indy Bar!

Dit en uiteraard alle ouders, leute die niet meedoen met de wedstrijden maar er wel altijd zijn en iedereen die tussen dit alles valt moest natuurlijk wel even gedag gezegd worden. Nadat dat gedaan was en we weer up to date waren kon het feest beginnen. De volgende morgen stond namelijk de training voor slopestyle op het programma en daarmee de eerste reden om naar het P60 park af te reizen. En oh, oh, oh… Wat blijft LAAX toch een prachtig gebied zeg.

NK Freestyle

Enthousiast waren we dan ook zeker, ook al was dat eigenlijk al voordat we naar LAAX waren gekomen. Het NK dat samen met het BK ging? Dat kon niet anders dan een feest worden en die tekst werd werkelijkheid toen we de startlijst in onze handen gedrukt kregen van de Slopestyle wedstrijd.

NK Freestyle

Voor de eventrecaps kan je bij de andere artikels terecht, waar we Slopestyle, Big Air & Halfpipe voor je hebben uitgeschreven. En zoals je daar zult gaan zien is dat we een iets ander format hebben gehanteerd dan wat we normaal doen/deden/gaan doen. Bij de Dutch Cups bijvoorbeeld gaan we in op elke categorie en dat is dit NK/BK niet het geval geweest. Dit was geen desinteresse, integendeel, maar wanneer we dit doen bij het NK/BK moesten we 23 categorieën gaan bespreken.

NK Freestyle

Natuurlijk, ook dat konden we voor je fixen, maar we waren maar met z’n tweeën voor tekst en we namen aan dat jullie ook dezelfde dag én op een normaal tijdstip wilden weten hoe het is geweest. Inclusief foto’s van formaat. Daarom hebben we er voor gekozen om het even zo op te pakken.

Dat gezegd hebbende: de week was weer omgevlogen voordat we er erg in hadden. De wedstrijden werden verreden, biertjes werden gedronken, #Sobert dronk gezellig z’n Ice Tea, punten werden bij elkaar geharkt bij de side events en oehlala, dan was er nog het feest op de berg.

NK Freestyle

We zeggen oehlala, maar eigenlijk bedoelen we OOOH MYYYY GAAAAWDDDDD WAT LEKKER, aangezien de organisatie Sef en The Flexican hadden laten invliegen naar LAAX. Beide zijn geen onbekende van het NK Freestyle en hadden zeker zin om de sneeuw van de daken te draaien.

En of die twee enthousiast waren? Jazeker! Het geweld van SLBMG knalde tijdens deze week door de bergen heen en wie weet komt daar nog wel een vervolg aan. Beide heren hopen namelijk ook volgend jaar weer aanwezig te zijn en als dat het geval is, dan hebben ze alvast beloofd dat we nóg meer geweld uit de speakers kunnen gaan verwachten. Wait… Zou dit het begin zijn van een SLBMG v2? Who knows!

NK Freestyle

Anyway, terugkijkend op het NK/BK Freestyle 2019 in LAAX kunnen we niet anders zeggen dan dat het echt een prachtweek is geweest. Uiteraard, het weer zat mee, maar het klopte wat ons betreft gewoon ook. Het niveau van de wedstrijden was omhoog gegaan, atleten van formaat waren er, er was voor buitenstaanders wat te doen… Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar eigenlijk moet je volgend jaar gewoon meedoen en/of langskomen.

De combinatie met de Belgen was wat ons betreft dus absoluut geslaagd en dat was ook zeker te merken tijdens de feestjes, aangezien onze Zuiderburen absoluut niet onder deden en gewoon lekker mee gingen in de flow. Hopelijk komen de Belgen volgend jaar dus ook weer mee en kunnen we de legendarische Snowfest naam met z’n allen weer een vervolg geven in 2020!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws