Nieuws - 20 januari 2019   12:59 Snowchamps on Tour: Obertauern

Door:

Het was vorige week vrijdag weer eens tijd om zelf de ski’s in de car te flikkeren en te linkerbanen, Obertauern was de plek waar het allemaal moest gaan gebeuren!

Met alle sneeuwval die we op onze beeldschermen voorbij zagen komen begon het te jeuken. Erg te jeuken. En nee, het jeukte niet op een bijzondere manier, maar het riep wel een gevoel op dat we naar de sneeuw wilden. Gelukkig hadden we ook iets om naar uit te kijken waardoor het wat dragelijker werd, want Obertauern stond op de planning!

Het idee achter de trip was duidelijk, we wilden Obertauern beter leren kennen en dit betekende uiteraard actie op de piste, naast de piste én niet geheel onbelangrijk: na de piste. Voor dit alles hadden we de snowboarders Sean Taylor en Steve Krijbolder mee en dat bleek zeker geen overbodige luxe, maar laten we niet op de feiten vooruit lopen.

De auto werd vrijdag dan ook rond een uurtje of 23.00 uur aangetrapt om de nacht door te rijden. Dat bleek achteraf gezien een slimme zet aangezien de pas richting Obertauern een aantal uur na aankomst weer op slot ging vanwege te hoog lawinegevaar in combinatie met windstoten. Opgesloten waren we dus al vanaf minuut één, maar kon ons dat een ster boeien?

HA! Natuurlijk niet! Het was namelijk hoog tijd om te senden!

Aangezien we op tijd in Obertauern waren zorgde dat ervoor dat we nog de hele dag hadden. Wel zo fijn, want de dag erna stond er al een trip gepland met een tour guide. Gelukkig voor ons waren de liften nog open en ook al was het geen zonneschijn wat de klok sloeg, gas geven gingen we!

Obertauern

Ski in, Ski out

Ons hotel waar we zaten, Hotel Solaria, was prima aan te skiën en dat kwam door het ski in ski out principe die ze in Obertauern als USP graag showen en we moeten zeggen: dat lukt ze ook erg goed. Het maakt niet uit in welk hotel je zit, de skiliften naar boven zijn nooit ver weg. Geen bussen dus meer nodig en ook de auto kan gewoon in de garage blijven staan. Simpelweg naar buiten lopen, je ski’s of snowboard vast zetten en je kan zo over de weg door naar de liften. Zeker met de hoeveelheid sneeuw die er nu ligt! Voordeel van het ski in ski out is overigens ook nog eens dat de après-ski om de hoek zat. Pluspunten dus!

Die middag werd nacht en zo stonden we nog steeds in partyvibe. Wel waren we van tent veranderd, namelijk naar de Lürzer Alm!

Obertauern

Maar even serieus, een Ski Circus?! Yup, zoals je in het artikel over de hotspots hebt gelezen is het echt een feest om daar te zijn en dat was dan ook de rest van de trip onze ‘go to plek’ voor een drankje in de kleine uurtjes.

Tourguide Lotte

Maar goed, de dag erna moesten we wel fris en fruitig op de ski’s en snowboards staan en dat was dan ook het geval. Bij de Blue Tomato shop in Obertauern, die hier ook meteen een skischool én testcentrum is, ontmoette we Lotte die ons het hele gebied ging showen. Dat kwam goed uit, want kennen deden we het gebied niet!

Nu gelukkig dus wel en we kwamen erachter dat Obertauern voor Oostenrijkse begrippen wel een ander soort dorp is dan wat je misschien zou verwachten en dat zit ‘m met name in de hoogte. Het dorp ligt namelijk op 1.630 meter hoogte en dat betekent dat ze een van de meest sneeuwzekere dorpen van heel Oostenrijk zijn. De leus ‘we are snow’ komt dan ook niet uit de lucht vallen! Of, wait…

Met in totaal 26 skiliften die zo’n 100 km aan pistes bedienen is er genoeg te vinden en dan hebben we het nog niet eens over de uitgebreide mogelijkheden voor freeriden in dit gebied.

Obertauern

Het dorp ligt in een typische vallei en met de liften kan je gemakkelijk aan beide kanten de berg op, maar dat is nog niet het grootste voordeel. Door de hoge ligging én het feit dat het dorp in een redelijk smal dal ligt zijn, zoals we net zeiden, de ski-in ski-out mogelijkheden simpelweg top te noemen.

Obertauern

Overigens garanderen ze in Obertauern een openingswindow van november tot en met mei, wat voor een Oostenrijks gebied zonder gletsjer absoluut uniek te noemen is! Tijdens onze trip, van 12 tot 17 januari 2019, hadden we méér dan genoeg sneeuw voor onze kiezen gekregen dus als we even gingen fact checken waren ze hiervoor met vlag en wimpel geslaagd. Sterker nog, we hebben twee dagen gehad waar er zoveel sneeuw en wind stond dat we niets anders konden dan duimen draaien…

Ha! Dat geloofde je toch niet echt he? Stil zitten kunnen we namelijk erg slecht en dus werden we creatief.

Obertauern

De dagen verstreken voor ons eigenlijk als sneeuw voor de zon en de laatste dag trok het opeens open. Nadenken wat we moesten gaan doen deden we niet, we gingen gewoon.

Obertauern

Was het toen voorbij? Nope, we pakten elke minuut aan in Obertauern om te senden en dus werd de avond voordat we weer de auto aan zouden trappen nog één activiteit op de planning gezet: sleeën!

Obertauern

Okay, als we het zo zeggen klinkt het best wel suf, maar dat was het niet. De course was namelijk prima steil te noemen en zet vier getergde enthousiastelingen op een slee die niet willen verliezen en je krijgt een chaos waar je u tegen zegt. Dat was dan ook het geval en toen de hoeveelheid face first’s in de sneeuwbanken waren niet op drie handen te tellen! Nadat alle letterlijke kleerscheuren waren geanalyseerd was het tijd om te nassen. Dit kon om de hoek in de Gnadenalm, waarna er nog even getest werd of het bier in de Lürzer Alm nog even lekker smaakte als de eerste avond.

Conclusie

Obertauern is een relatief klein dorp wat met z’n ski in ski out wel echt een Unique Selling Point in handen heeft, zeker voor Oostenrijkse begrippen. Wanneer je een restaurant binnen stapt is de kans bijna 50/50 dat je een hippe gelegenheid tegenkomt en dat is wel erg nice, ook al is het ook meteen iets wat je moet liggen. De pas is overigens wel even een dingetje als je slecht weer op de planning hebt staan, maar dat wordt 200% goed gemaakt als je er uiteindelijk bent. Je kan er moderne luxe vinden die haast niet-Oostenrijks aanvoelt en het gebied heeft met z’n lange openingsperiode, namelijk tussen november en mei, een van de langste wintersportperiodes in handen. En dat zonder een gletsjer!

Druk was het, in de periode dat we er waren, niet, maar als de Lürzer Alm druk bezocht wordt kan het niet anders dan dat er een dik feest gehouden wordt. UPS’s zijn er dus genoeg aanwezig, dus ben je op zoek naar een gebied met genoeg pistes en ook uitstekende freeride mogelijkheden? Dan is Obertauern absoluut een aanrader te noemen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws