Nieuws - 27 januari 2019   16:16 Snowchamps On Tour: St. Anton am Arlberg

Door:

St. Anton am Arlberg, een dorp waar we al jaar en dag grootse verhalen over horen, maar we hadden het zelf nog nooit mogen ervaren. Daar kwam een week geleden verandering in dus we hebben het dorp meteen maar even aan de tand gevoeld!

“Het dorp waar je je hart verliest!” aldus Steve Krijbolder, net voordat we de auto naar St. Anton zouden aantrappen. Zou het te maken hebben met de hoeveelheid mooie vrouwen? Of de uitdagende pistes? Misschien de après-ski? Of de sfeer in het dorp? We konden er niet over uit wat hij nou precies bedoelde, maar daardoor werd het des te meer tijd om de navi richting St. Anton aan te slingeren.

St Anton

Vanuit Obertauern reden we dan ook niet richting de Nederlandse files, maar zette we met dezelfde partysquad koers naar deel twee van onze reis: St. Anton am Arlberg. Een uurtje of drie en een beetje in de auto en we reden de borden van het dorp in Tirol alweer voorbij. Zoals gezegd was ondergetekende er nog nooit geweest en moesten we het enkel doen met de mooie verhalen die er vandaan kwamen, ook al zou dat alles de komende dagen gaan veranderen.

Drastisch veranderen wel te verstaan.

St Anton

Maargoed, dat wisten we van te voren natuurlijk nog niet! Slapen deden we in het Hotel Karl Schranz en nadat we de kamer hadden gevonden en onze spullen hadden gedropt was het tijd voor… Een drankje! We waren namelijk in alle rust uit Obertauern vertrokken en dus precies op tijd in St. Anton om de gezelligheid op te zoeken. En de gezelligheid opzoeken is nog een understatement, aangezien we direct op sleeptouw genomen werden voor een kroegentocht St. Anton stijl.

Daar werd natuurlijk van genoten, maar de volgende dag stond het wekkertje uiteraard gewoon om 8.00 uur. Hotel Karl Schranz had namelijk een heerlijk ontbijt voor ons klaar staan en die wilden we niet missen, laat staan de eerste meters op de pistes van St. Anton.

Aan het weer kon het in ieder geval niet liggen en ook de temperatuur was perfect voor wintersport. Met de recente bizarre sneeuwval in het achterhoofd kon het ook niet anders dan dat het geniale dagen zouden worden, vol met Kaiserwetter en werkelijk perfecte sneeuwcondities. St. Anton ligt, zoals je misschien wel weet, in het Arlberg en dit wordt niet voor niets het sneeuwgat van de Alpen genoemd. Waar het ook sneeuwt, het Arlberg pakt er altijd wel iets van mee.

St. Christoph

Goed, de eerste dag op de latten was aangebroken en om te beginnen hebben we eerst een korte tocht omhoog naar Rendl genomen, om even te gluren bij Rendl Beach en te kijken hoe het park erbij lag. Vervolgens was het gelijk tijd om naar beneden te knallen en de andere kant van de berg aan te doen, waar we vervolgens meegenomen werden naar een dorpje verderop: St. Christoph!

St Anton

Als je een klassiek dichtgesneeuwd dorpje in gedachten neemt, midden in de bergen, dan lijkt het waarschijnlijk op St. Christoph. Het is superklein, maar bevindt zich midden in de fluffy hopen met vers gevallen sneeuw en er is amper een boom te bekennen. Dit zorgt voor een hele aparte vibe en het was voor ons de uitgelezen plek om even een break te nemen met een kleine lunch, pal aan de pistes. Vol met onze kop in de zon, want het Kaiserwetter was er werkelijk aan alle kanten!

St Anton

Zo’n pistetocht richting St. Christoph duurt niet lang, maar brengt je wel langs allerlei verschillende pistes en het laat meteen zien waar Ski Arlberg, waar St. Anton en St. Christoph onderdeel van zijn, sterk in is. Heel veel aaneengesloten pistes waardoor je heel erg veel mogelijkheden hebt, zonder de Oostenrijkse vibe en gezelligheid kwijt te raken. Je hebt nooit het gevoel dat je in een soort Franse skifabriek staat, terwijl het qua omvang écht niet onderdoet aan de grote gebieden van Frankrijk.

Juist dat is de charme van dit skigebied en als je wilt freeriden? Dan zit je hier ook helemaal goed. Door de dag heen zagen we namelijk al meerdere skiroutes voorbij komen, oftewel ongeprepareerde hellingen waar je met een beetje mazzel prima poeder kan pakken. En ook de hoeveelheid poederski’s, poederboards en ABS rugtassen zijn hier een heel stuk hoger dan in een gemiddeld skigebied. Met grote, verliefde ogen hebben we dan ook rond ons heen gekeken en na St. Christoph vaarwel te hebben gezegd vonden we onze weg weer terug naar St. Anton, waar het tijd was voor het volgende onderdeel: de XXL chillmode.

Après-ski chill

Hotel Karl Schranz zorgde namelijk erg goed voor ons en toen we met de shuttle weer waren afgezet bij de ingang van het hotel stond daar niet alleen een barman te wachten om de drankjes in te schenken, maar ook een ‘afternoon’ snack stond klaar! In de lobby konden we iedere middag een kleine snack vinden om die bizarre honger na een dag op de pistes een beetje te kunnen stillen, terwijl we met een biertje én de officiële vers bereide ‘Karl Schranz Limo Special’ voor #Sobert de dag nog een keertje doornamen. En ja, wat is er nóg lekkerder dan een biertje na een lange dag op de pistes? Je gaat het waarschijnlijk niet raden want we klinken nu misschien als een stel oude lullen, maar we hebben er keihard van genoten: de wellness!

St Anton St Anton

Onderin het hotel heeft Karl Schranz namelijk een complete wellness met een twee sauna’s, een stoombad en een zwembad. Ja, die moest uitgeprobeerd worden natuurlijk! Alle alcoholdampen eruit zweten luchtwegen openen en spieren weer even soepel maken deed ons dan ook bijzonder goed en daarna was het natuurlijk weer tijd om het dorp nog een keertje te verkennen. Het dorp is namelijk erg internationaal en je komt alles tegen, van de kleine Oostenrijkse B&B’s tot aan de meest luxe vijfsterren hotels. Voor ieder wat wils dus, maar voor ons was het tijd om het avondeten eens te checken.

Bobos

De tip die we de vorige avond al hadden gekregen was eten bij Bobos, dus dat hebben dan ook maar gedaan! Vrijdagavond is, zoals je al wel weet van het hotspots artikel, overigens Tequila Friday in deze bar, maar voordat de tequila om de hoek kwam kijken hebben we eerst nog gegeten als bazen. Dikke tip: bestel met een groep de kaas nacho’s. Deze zijn echt ontzettend lekker en daarna is het tijd voor de burger, waar ze eveneens niet karig mee om zijn gegaan. Voordeel van deze bar is dat je van je eetplek kan zien dat het wat drukker wordt en zo op het perfecte moment de dansvloer op kan rollen. Of je neemt eerst nog even een paar tequila natuurlijk. It’s up to you.

Last day in paradise

Net zoals de dag ervoor werd er weer 200% van het ontbijt genoten en waar sommige graag champagne wilden, daar werd door ondergetekende uiteraard gewoon sinaasappelsap ingeschonken. Toegegeven, met tegenzin, maar je bent Sobert of je bent het niet he. Anyway, de dag zat weer vol met plannen aangezien we meer pistes wilden aandoen én door het park wilden knallen. De gear werd dan ook snel aangetrokken en toen we buiten stonden wisten we het meteen: dit wordt een mooie dag in St. Anton.

St Anton St Anton

Het weer was zoals de dag ervoor, namelijk volle bak blauwe lucht en dat terwijl de temperatuurmeter -15 graden aangaf. Heerlijk! Wat betreft het park waren de proline schansen nog niet open voor gebruik, maar we hebben ons ook prima vermaakt over de rails en de andere schansen die wel open waren. Om naderhand volle bak naar beneden te beuken natuurlijk! Op naar de…

Conclusie

Onze trip zou een korte worden van vier dagen en dat hebben we gemerkt, want de tijd om te gaan was alweer aangebroken voordat we er erg in hadden. Dit kwam niet enkel door die vier dagen, maar ook gewoon omdat St. Anton een dorp is wat je altijd lekker bezig houdt. Is het niet voor een wandeling door de sfeervolle winkelstraat, dan is het wel de hele dag op de pistes met gezellige stubes of uiteraard het park.

De trips die we hebben gemaakt waren vol met uitdagende pistes en stel dat ze minder steil waren, dan was het des te meer tijd om lekker te beuken. Verder lag het park er prima bij, maar zouden we nog graag eens de grote jongens willen testen die nu nog niet open waren. Datzelfde geldt overigens ook voor de legendarische poederruns, want ook die konden we jammer genoeg nog niet afvinken. Ah, wie weet next time? St. Anton heeft in ieder geval ons hart gestolen, dat is één ding wat zeker is.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws