Nieuws - 21 januari 2018   17:44 Snowpocalyps legt Alpengebied weer volledig plat

Door:

Ja hoor, het is weer zo ver! Snowpocalyps is gearriveerd in de Alpen en de chaos is compleet. Lawines, afgesloten wegen en geëvacueerde huizen. Het gaat helemaal los! 

Om te beginnen is er in Frankrijk vandaag al een Code Oranje afgegeven voor extreem weer, met een grote kans op veel lawines, aardverschuivingen en in de lager gelegen gebieden ook nog eens zware overstromingen. De condities worden in rap tempo weer erg gevaarlijk en dat is nu al goed te merken.

Franse Chaos

Rondom Val d’Isere zijn eerder vandaag al meerdere wegen afgesloten vanwege grote sneeuwhoeveelheden en zwaar lawinegevaar. Hoe lang dit gaat duren is niet bekend, maar daarvoor zal waarschijnlijk eerst de sneeuwsituatie een stukje rustiger moeten worden.

In Tignes is gisteravond al een lawine over de weg heen gerold, waardoor een auto mee is genomen op de weg tussen Bourg St. Maurice en Tignes. Een sneeuwmassa met een diepte van 4 meter sleurde de taxi mee en de bestuurder kon met de schrik vrij komen.

Ook is een klein dorpje boven La Grave genaamd Hières volledig afgesloten van de buitenwereld door een lawine. Rond 12 uur kwam de sneeuwmassa over de belangrijkste toegangsweg heen en men was lang bang dat er nog iemand onder de lawine lag. Na een zoektocht van drie uur kwam de bergredding tot de conclusie dat er niemand onder de sneeuw lag en inmiddels zijn de werkzaamheden begonnen om de sneeuw van de weg te halen.

In Chamonix zijn op zaterdag al enkele huizen geevacueerd vanwege het grote gevaar. In totaal moesten 40 huizen op stel en sprong leeg, waardoor zo’n 30 families tijdelijk het dorp hebben moeten verlaten.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is de chaos compleet. Sölden is bijna volledig onbereikbaar aangezien de weg vanaf Längenfeld ook volledig afgesloten is. Vanuit Tirol kan je Sölden simpelweg niet meer bereiken! Het lawinegevaar is erg hoog op deze weg en de situatie moet eerst gestabiliseerd worden voordat de sneeuwschuivers aan de slag kunnen. Vakantiegangers die vandaag weg moeten of juist aan willen komen hebben dus even pech!

Overigens is het ook in het Zillertal raak. Hochfügen is volledig onbereikbaar geworden aangezien het lawinegevaar tussen Fügen en Hochfügen ook te hoog is. Hetzelfde geldt voor de weg richting Gargallen, deze is om 14.00 uur vanmiddag afgesloten en het is nog niet bekend wanneer deze wegen weer open kunnen. Het officiële bericht zegt dat het afhankelijk is van de sneeuwval en wanneer deze afneemt, pas dan kan er serieus werk verricht worden. Als je richting de Alpen gaat of ergens door de bergen moet rijden, zorg er voor dat je voor vertrekt de berichtgeving goed leest!

Zermatt

Zermatt heeft dit seizoen al een keer alle toegangswegen en de treinverbinding af moeten sluiten, maar dat is nu dus gewoon weer het geval. Lawines dreigen over de wegen en het spoort te rollen, waardoor de autoriteiten niks anders kunnen doen dan het dorp volledig af te sluiten van de buitenwereld.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws