Nieuws - 15 maart 2021   14:27 Sommige coronamaatregelen in skigebieden wellicht ook van kracht ná pandemie

Door:

Wanneer we dit hele COVID-gezeik eindelijk achter ons kunnen laten en we weer op wintersport kunnen zullen veel maatregelen het raam uit gaan. Toch verwachten veel skigebieden dat enkele maatregelen die vanwege COVID geïntroduceerd zijn, ook ná de pandemie onderdeel van het beleid zullen blijven! 

Al ongeveer sinds de start van de COVID-19 pandemie en de eerste maatregelen wordt overal gespeculeerd hoe de wereld eruit gaat zien na de pandemie en wat we dan anders gaan doen dan voorheen. Meer thuiswerken is een overduidelijk blijvertje, maar ook de skigebieden zien wel heil in een aantal zaken die ze noodgedwongen moesten introduceren. Sommige veranderen zijn wellicht permanent!

Kaartverkoop

Een van de zaken waarvan een hoop mensen verwachten dat het wel eens blijvertjes zouden kunnen zijn, is de manier waarop naar de verkoop van liftpassen gekeken wordt. Voor de COVID-19 pandemie kon je nog een skipas kopen aan een loket in een skigebied, een paar euro aftikken en vervolgens met de skilift naar boven gaan. In veel landen heeft dit plaats gemaakt voor een online systeem, waarbij gasten vooraf een skipas konden reserveren en ook meteen moesten betalen. Dit betekent dat men alleen de pas nog op hoeft te halen, wat een stuk sneller gaat dan wachten voor een loket. De pas ligt immers helemaal gepersonaliseerd op je te wachten.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten wordt nu gekeken naar de mogelijkheid om de kaartverkoop alleen nog maar op deze manier aan te bieden. Het betekent dat men minder mensen in hoeft te zetten om de loketten te bemannen en er is veel meer controle over wie wanneer op de berg is, omdat de verkoop minder anoniem plaats zal vinden.

Limieten

Daarnaast speelt een andere duidelijke factor mee: het introduceren van scherpere limieten op bezoekers. Vanwege de geldende maatregelen heeft ieder skigebied allerlei limieten ingesteld voor mensen in een wachtrij, in een enkele lift en zelfs voor het hele skigebied. Voor degenen die wél de sneeuw in kunnen duiken is het een verademing, aangezien je op deze manier ook nooit meer lang in de wachtrij hoeft te staan, of als een soort kamikazepiloot over de pistes moet gaan omdat je constant mensen aan het ontwijken bent.

De limieten zijn een beladen onderwerp, aangezien dit natuurlijk direct de portemonnee van de skigebieden kan raken. Iedereen die in het hoogseizoen naar een wat groter skigebied gaat weet hoe druk het kan zijn en dat zijn allemaal betalende klanten, het beperken daarvan kan juist weer voor een vermindering van omzet zorgen. Toch zijn er al gebieden die aan hebben gegeven hier iets mee te gaan doen.

Het Amerikaanse Arapahoe Basin heeft al aangekondigd dat ze, er vanuitgaande dat de COVID maatregelen volgend seizoen opgeheven zijn, met strakkere limieten gaan werken. “Voor het seizoen 2021/2022 gaan we grote stappen nemen om de cultuur en de vibe te bewaken”, aldus Alan Henceroth, COO van Arapahoe Basin. “COVID heeft ons in een paar maanden tijd dingen geleerd waar we anders maanden over zouden doen. Volgend seizoen blijven we doorgaan met het beperken van het aantal bezoekers. We gaan actief te werk om het aantal wintersporters in het gebied te verminderen tijdens de weekenden en vakantieperiodes. Ons doel is om het aantal bezoekers op een comfortabel niveau te houden. Door te weten hoeveel mensen we kunnen verwachten, kunnen wij ons werk veel beter uitvoeren. We kunnen zorgen voor betere parkeermogelijkheden en wachtrijen beperken.”

De filosofie van het skigebied heeft zich dan ook omgedraaid. In plaats van zoveel mogelijk mensen in één gebied te proppen, werken ze hard aan het verbeteren van de kwaliteit voor de aanwezige wintersporters. De bezoekers van een gebied zouden zich dan veel meer verspreiden over het seizoen heen, waardoor ze uiteindelijk evenveel omzet kunnen draaien.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws