Nieuws - 30 juni 2020   19:14 Spaans skigebied gaat mogelijk alleen maar afvalwater gebruiken voor sneeuwproductie

Door:

Een verzoek van de lokale gemeente aan een skigebied in Spanje kan er wel eens voor zorgen dat het gebied een stukje groener gaat worden, al zit er wel een beetje een luchtje aan. Als het plan doorgaat, gaan ze voor de sneeuwkanonnen alleen nog maar afvalwater gebruiken! 

De gemeente Monachil, waar het Spaanse skigebied Cetursa onderdeel van uitmaakt, heeft onlangs het verzoek ingediend om de sneeuwvoorziening in het skigebied te ontkoppelen van reguliere waterbronnen en de uitbater van het skigebied zou hier zeker voor open staan. Het doel is om alleen gebruik te maken van afvalwater uit de omgeving, waardoor het water wat nu door de WC gespoeld wordt straks op de bergen terecht zou moeten komen.

Uiteraard moet dit water wel eerst behandeld worden voordat er sneeuw gemaakt kan worden, aangezien je natuurlijk niet zo maar de afwasprut of de lokale diarree over het gebied kan uitsmeren. Er zou daarvoor gewerkt gaan worden aan de behandeling van afvalwater zodat er meer water verwerkt en gereinigd kan worden, zodat de skigebieden een steady waterstroom zouden kunnen krijgen voor de sneeuwkanonnen.

Investering

Uiteraard kost dit aardig wat geld, maar de lokale overheden zijn ervan overtuigd dat dit een gigantische bijdrage zal leveren aan de omgeving, aangezien het geen extra water meer hoeft te kosten. Het statement van de gemeente gaat als volgt: “We geloven dat deze aanpassingen aan de waterzuivering, die een miljoeneninvestering in de infrastructuur van Sierra Nevada betekenen, de skigebieden heel erg kan helpen. Door water te gebruiken dat al ontsloten is van de natuur, in plaats van nog meer water op te pompen, kunnen we als regio meer milieubewust opereren.”

Het zal serieus geld kosten, aangezien het water dus schoner afgeleverd zal moeten worden dan nu het geval is en er ook nog eens meer capaciteit nodig is. Dit kost aardig wat geld, maar er zijn meer dan genoeg positieve gevolgen die de investering meer dan waard zijn.

Naast het gebruik voor skigebieden wil de regio dit water ook gebruiken voor irrigatie en om golfbanen ook in de hete zomer mooi groen te houden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws