Nieuws - 10 februari 2019   14:07 Spierpijn & Alcohol: Waarom de après-ski je spierpijn veroorzaakt

Door:

Een dag lang keihard staan beuken op de pistes en heel wat kilometers in je benen gezet? Dan is het tijd voor een biertje! Maar wist je dat juist die après-ski drankjes voor spierpijn kunnen zorgen? 

Als je dan de après-ski induikt direct na die kilometers, dan blijft het natuurlijk niet bij een enkel pilsje. Kom maar door met die halve liters! Maar juist op dat moment aan de alcohol gaan, hoe lekker dat welverdiende biertje ook smaakt, kan er voor zorgen dat je spierpijn erger wordt dan normaal.

Melkzuur

Tijdens het skiën en snowboarden ben je fysiek behoorlijk inspannend bezig en dus kan er ook behoorlijk wat melkzuur opbouwen in je spieren. Niks vreemds, hoort nou eenmaal bij fysieke inspanning! En wintersporten staat heel erg hoog in de lijst met fysiek zware sporten, dus dat melkzuur bouw je zeker op, helemaal als je een wat mindere conditie hebt.

Anyway, normaal gesproken gaat je lichaam direct aan de slag om dat melkzuur af te breken. Melkzuur in je spieren kan namelijk voor extra heftige spierpijn zorgen en dus werkt je lever hard om dat zo snel mogelijk je lichaam uit te werken. Voel je ‘m al aankomen?

‘Prioriteit’

Wanneer je direct na je fysieke inspanning aan de alcohol gaat, moet je lever als het ware een keuze maken. Of de alcohol afbreken, of het melkzuur afbreken. De lever geeft dan juist de voorrang aan de alcohol en daardoor blijft het melkzuur dus langer in je spieren zitten, waardoor de kans op spierpijn groter wordt.

Hoe meer je drinkt, hoe meer alcohol er afgebroken moet worden natuurlijk. Daarnaast zorgt alcohol natuurlijk ook voor een verhoogd verlies van vocht en door dat vochtverlies worden ook veel belangrijke mineralen uit je lichaam gespoeld. Juist die mineralen zijn nodig voor een goed en snel herstel van je spieren, waardoor het dus allemaal nog een beetje erger wordt.

Advies

Het advies om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het welbekende verhaal. Drink een glas water bij ieder glas alcohol om in ieder geval het verlies van vocht en dus ook de broodnodige mineralen tegen te gaan. Hiermee los je het puntje van het melkzuur niet op, maar ja. Met een beetje spierpijn is ook niks mis toch? Weet je in ieder geval dat je flink bezig bent geweest!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws