Nieuws - 28 september 2020   12:21 St. Anton voert aankomende winter een digitale registratieplicht in via je smartphone

Door:

Een soort corona-melder app, maar dan net even anders. St. Anton heeft geen zin om op de overheid te wachten en komt nu met zijn eigen oplossing om toeristen te registreren en mogelijke brandhaarden te herkennen! 

Waar het hier in Nederland een aardige soap is rondom het gebruik van corona apps, pakken ze in St. Anton wél door. Het wintersportdorp ziet de bui ook wel hangen en wil zoveel mogelijk zelf in controle zijn en daarom komen ze nu met een oplossing voor het registreren van bezoekers, die St. Anton graag door Tirol ingevoerd ziet worden.

Het systeem, dat ontwikkeld is in samenwerking met een IT bedrijf uit Salzburg, stelt mensen in staat om zonder een verplichte app toch fatsoenlijke registraties uit te voeren. Bij het betreden van openbare ruimtes zoals restaurants, liften, barren of hotels, moet je een QR code scannen die er vervolgens voor zorgt dat je gegevens opgeslagen worden.

Registratie

“Na het scannen van de QR code kan de gast aangeven of ze zichzelf willen registreren via SMS of Whatsapp”, aldus een statement van St. Anton. “Alleen het telefoonnummer, locatie en de tijd worden geregistreerd op een hoog-beveiligde omgeving in Salzburg.” Wanneer er dan een coronabesmetting blijkt te zijn, kan er een match gemaakt worden op basis van locaties en kan er direct contact gezocht worden met iedereen die met deze personen in contact is geweest.

Uiteraard ligt er dan nog wel een gat in de daadwerkelijke opvolging, aangezien iedereen zich dan wel zal moeten laten testen. Zolang dat niet gebeurt en gasten hun gang blijven gaan, is er nog altijd een kans op besmetting. Of locaties bijvoorbeeld een melding zouden kunnen krijgen wanneer een ‘potentieel besmet persoon’ binnenkomt is niet bekend.

Tirol

Vooralsnog blijft het dus bij registratie en het toeristenbureau in St. Anton hoopt dat deze oplossing, of een vergelijkbare oplossing, in heel Tirol ingezet gaat worden. “Het is wenselijk om een Tirol-breed systeem in te zetten en te presenteren aan de buitenwereld, zodat we een gemeenschappelijke en gecoördineerde aanpak hebben, een die waarde geeft en makkelijk te gebruiken is voor alle gasten.”

Of Tirol hier daadwerkelijk in mee gaat is nog afwachten. De gouverneur van Tirol, Günther Platter, heeft aangegeven dat hij een dergelijk systeem wel degelijk ziet zitten, maar dat er nog wel een hoop wettelijke en organisatorische hordes zijn die eerst grondig onderzocht moeten worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws