Nieuws - 12 februari 2020   13:27 Stakingen in Frankrijk, mogelijke stilstaande skiliften

Door:

We hebben er al vaker over geschreven, maar nu is het bijna zo ver. Zaterdag gaan er stakingen plaats vinden in Frankrijk en hoewel er nog veel onduidelijk is, gaan er bijna zeker skiliften stil staan! 

In Frankrijk is een langslepend conflict over seizoensarbeiders en alles wat daar aan vast hangt. Seizoensarbeiders voelen zich niet serieus genomen en willen meer zekerheden hebben voor de toekomst, maar de overheid doet er nog niet veel aan. Daarom staan er stakingen gepland op zaterdag 15 februari!

Vakbonden

Hoewel het nog steeds heel onduidelijk is, is wel bekend dat je er als wintersporter wel degelijk iets van zal gaan merken. Er zijn twee vakbonden die deze staking in gang zetten, de CGT en FO. Die twee zijn het niet helemaal eens met de aanpak, waardoor er ook nog veel onduidelijk is. FO wil namelijk de vakantiegangers zo veel mogelijk ontzien, terwijl CGT juist keihard wil zijn en liften stil wil zetten.

CGT heeft nu in ieder geval officiële stakingen aangekondigd in de skigebieden La Plagne, Les Arcs, Les Menuires, Courchevel, Megève, Risoul, Serre Chevalier en Vars. In deze gebieden zal waarschijnlijk niet alles stil liggen, maar je gaat het zeker merken!

Andere gebieden willen mogelijk een halve dag het werk neerleggen. Toch zegt CGT dat ze de toerist niet willen raken: “We proberen toeristen ons probleem duidelijk te maken, maar hun vakantie niet veel te verstoren.”

Stakingen op de weg

Wanneer je komende zaterdag richting Frankrijk gaat rijden, dan doe je er wellicht goed aan om een andere reisdag te kiezen. De vakbonden gaan namelijk op enkele belangrijke knooppunten richting de Alpen fuiken inrichten, waardoor de files gigantisch op kunnen gaan lopen. En deze knooppunten lopen op een goede dag al helemaal vol, dus reken maar dat de vertraging flink aan zal tikken.

Officiele aanvragen voor stakingen op de weg zijn er nog niet, maar dat wil in Frankrijk niet veel zeggen. Mocht de vlam in de pan slaan dan staat de politie paraat, maar dat betekent niet dat er geen problemen zullen zijn.

Sommige kleine toegangswegen richting skigebieden kunnen dan ook volledig vast komen te staan en de files zullen daardoor vele malen erger zijn dan normaal. Kan je de reis uitstellen, of juist veel eerder vertrekken, dan is dat ook zeker het advies!

Eenmalige actie

Het voorlopige goede nieuws is wel dat de vakbonden aan hebben gekondigd dat ze voorlopig geen acties meer gepland hebben en dat dit de enige staking dit winterseizoen zal zijn.

Echter moeten we er ook bij zeggen dat staken en Frankrijk bijna synoniem zijn en wanneer ze hun zin niet krijgen, is de kans op herhaling toch wel erg groot. Het hangt allemaal af van de welwillendheid van de overheid om de seizoensarbeiders tegemoet te komen en een vangnet te bedenken, maar daar zijn nog geen ontwikkelingen in geweest.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws