Freeride. Nieuws - 24 februari 2019   10:48 Stiermarken beleeft heliski primeur

Door:

In Oostenrijk mag je niet zomaar overal met een helikopter afgezet worden en de regio Stiermarken was dit ook verboden, maar daar is verandering in gekomen. De eerste vlucht is geweest! 

Je moet je afvragen hoeveel nut het heeft om in de Alpen te gaan heliskiën, aangezien de meeste pieken toch met een klein stukje hiken vanaf een skilift bereikt kunnen worden. Anyway, in de regio Stiermarken begint er zo langzaamaan wat te veranderen.

Gisteren heeft de regio namelijk zijn eerste officiële heliski vlucht meegemaakt! Een groepskiërs is in Schwabenbergarena met een helikopter naar meerdere onaangetaste afdalingen gevlogen en daarmee heeft de regio dus een primeur te pakken!

Er is uiteraard ook veel kritiek op dergelijke vluchten, aangezien een helikopter nou niet de meest energiezuinige manier van reizen is. Er gaan heel wat liters brandstof doorheen en dat alleen maar voor het iets sneller bereiken van een afdaling, dat gaat er bij milieuactivisten in Oostenrijk dan ook niet in.

Regelgeving

Hoe de regelgeving in Stiermarken nu in elkaar zit, is nog onduidelijk. Er lijkt nog niet echt een definitieve regel te zijn en dergelijke vluchten moeten stuk voor stuk aangevraagd worden, maar het feit dat deze vlucht is goedgekeurd betekent wel dat er iets aan het veranderen is.

Het zal dus nog niet zo zijn dat je straks regelmatig helikopters kan zien vliegen in deze regio, zo’n vaart zal het echt niet gaan lopen. Daarvoor is de dichtheid van skigebieden te hoog in de Oostenrijkse Alpen en zijn de pieken niet zoals de backcountry gebieden van Canada moeilijk te bereiken, vaak is een relatief klein stuk toeren al genoeg om ergens te komen.

Gerelateerde posts:

Meer Freeride:

Meer Freeride