Nieuws - 22 mei 2019   9:50 Strijd voor ‘eerst geopende skigebied zonder gletsjer’ nu al begonnen?

Door:

Het is ieder jaar dezelfde strijd. Welk skigebied, zónder gletsjer, gaat als eerste z’n deuren openen? Een van de kanshebbers heeft nu alvast z’n datum verklapt. Ruka gaat 4 oktober weer open! 

Je kan er donder op zeggen, iedere winter krijg je weer hetzelfde gevecht. Twee skigebieden willen allebei als eerste van het seizoen de pistes openen zonder dat ze een gletsjer hebben! De ene is Ruka in Finland, de andere is Kitzbühel in Oostenrijk.

Beide gebieden kunnen ongeveer 200 dagen aan geopende pistes aanbieden en ze gebruiken allebei ook nog eens dezelfde methodes. Want het gaat hier niet om funky mixes die door een sneeuwkanon gepompt kunnen worden om bij warme temperaturen sneeuw te maken, maar om iets heel simpels. Snowfarming!

Snowfarming

Zowel Ruka als Kitzbühel slaan namelijk aan het einde van het seizoen grote stapels met sneeuw op in de bergen en deze bedekken ze met isolatiemateriaal. In september trekken ze dat materiaal er weer af en beginnen ze met het bouwen van de pistes om zo snel mogelijk het gebied te kunnen openen.

Hierdoor hebben ze vaak niet heel veel pistemeiers beschikbaar, maar ze kunnen wel als eerste een fatsoenlijke afdaling aanbieden. En dat is voor deze gebieden ook zeker wat waard!

Openingsdatum

Het Finse Ruka heeft dus in ieder geval alvast de datum van opening bekend gemaakt. Op 4 oktober zal Ruka er voor zorgen dat er een aantal pistes beschikbaar zijn en dat de eerste liften weer gaan draaien.

Wanneer Kitzbühel definitief weer de boel op gaat starten is nog even de vraag, al zal het behoorlijk dicht op die van Ruka liggen. In Kitzbühel is het doorgaans wat warmer, waardoor het ook lastiger is om de pistes écht goed te krijgen aangezien de grond ook wel koud genoeg moet zijn. Mocht er toch ineens een winterinval naar Oostenrijk komen, dan zal Kitzbühel daar gretig gebruik van maken en de liften eerder proberen op te starten dan Ruka!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws