Nieuws - 28 juni 2018   17:22 ‘Tekort aan bier dreigt in Europa, nu al in Verenigd Koninkrijk’

Door:

Kan jij na een episch wintersportseizoen nog steeds de halve liters pils niet laten staan? Dan heb je misschien een probleem en dat probleem kan zelfs doorgaan tot het aankomende wintersportseizoen. Door leveranciersproblemen dreigt er een heus biertekort! 

Een tekort aan pils, gelukkig zien we dat nu in de winter en (nog) niet in de winter! Want dan zouden we met z’n allen natuurlijk wel écht heel erg hard de sjaak zijn. Door problemen bij leveranciers van CO2 hangt er namelijk een heus biertekort over Europa heen…

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze nu al grote problemen met leveringen en het zorgt ervoor dat het bier op rantsoen is gegaan bij grote supermarkt ketens. Bierliefhebbers mogen daar nog ‘maar’ 10 trays of kratten bier per keer meenemen, om te voorkomen dat ze te snel door de voorraad heen zijn. Overigens is de kans groot dat dit de komende weken nog verder teruggedrongen gaat worden, als er niet snel wat gaat gebeuren.

Het biertekort is nu nog niet te merken in Europa, maar dit kan over een paar weken gaan veranderen en met een beetje pech is dit zelfs te merken aan het begin van het wintersportseizoen. Als de brouwerijen tijdens de zomerperiode namelijk niet op volle kracht kunnen draaien, dan kunnen ze geen voorraad opbouwen en jaagt Europa er binnen no-time doorheen.

Oorzaak van de problemen ligt zoals gezegd in de productie van CO2. Tijdens het brouwproces wordt er wel CO2 geproduceerd, maar dat is niet genoeg om je biertje zo lekker te smaken als normaal. Daarom voegen ze CO2 toe en dat wordt dan weer door andere bedrijven geproduceerd. Om precies te zijn, bedrijven die ammonia produceren. Die bedrijven liggen nu voor een lange tijd stil, door onderhoud en een afnemende vraag naar ammonia zelf. Aangezien CO2 een bijproduct is en voor bijna niets wordt verkocht, laten ze de boel niet ‘gewoon’ doordraaien in de tussentijd, omdat ze dan flinke verliezen draaien.

Als de ammonia productie niet omhoog geschroeft gaat worden de komende weken, dan zal het biertekort dus wel flink toe gaan nemen. Overigens ga je dit ook merken bij frisdranken en zelfs vlees en diepvriesproducten. Maar hey, alsof ons dat iets boeit. Het bier! Daar gaat het om!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws