Nieuws - 1 december 2016   15:00 Tignes wilt complete indoor-hal op de skipiste neerzetten!

Door:

Eeh, wat? Het hele idee van een berg is toch juist dat je in de buitenlucht kan skiën? In Tignes denken ze daar anders over aangezien ze serieuze plannen hebben om een indoor-hal bovenop de piste neer te zetten. Ben je toch nog in de bergen! 

Het project gaat door het leven als ‘Le Skiline’ en het moet een gigantisch centrum worden om tijdens de zomermaanden zoveel mogelijk mensen bezig te houden. In Tignes zijn ze (begrijpelijk) bang voor klimaatverandering en in de afgelopen jaren heeft de gletsjer in het gebied al ongeveer 30% van het terrein waar geskied kon worden verloren. Als dat in zo’n tempo doorgaat dan betekent het dat de wintersportseizoenen steeds korter gaan worden en dus willen ze een stukje zekerheid aanleggen. Je neemt een stuk berg, bouwt er een dak overheen en hoppa! Indoor skiën!

Hier in Nederland is dit natuurlijk niks nieuws en heel wat wintersporters zullen de eerste skimeters in een skihal gemaakt hebben, maar in Frankrijk ligt dat toch iets anders. Het blijft natuurlijk een raar idee om een skihal bovenop de skipiste aan te leggen! Vroegâh konden ze in Tignes nog het hele jaar door de pistes open houden maar tegenwoordig kan dat niet meer en dus moet deze skihal dat gat op gaan vullen. De plannen laten zien dat er ook in ieder geval één skilift in komt te staan en dat er aan alle kanten grote glazen wanden staan, zodat je naar buiten kan kijken over de besneeuwde berg.

De planning is om dit gevaarte te bouwen op de Val Claret slalom piste in Tignes op 2000 meter hoogte en de hal moet ongeveer 400 meter lang worden terwijl hij het profiel van de berg zoveel mogelijk volgt. Uiteraard is dit niet alles, de Fransen willen er een compleet centrum van bouwen met veel meer dan alleen een piste. Volgens de plannen gaat er nog een winkelcentrum komen en ook, jawel, een indoor wavesurf waar je het hele jaar op kan surfen. Heeft geen hol met wintersport te maken natuurlijk, maar dit hele gebeuren is dan ook vooral op de zomer gericht.

Le Skiline heeft in ieder geval een aardig prijskaartje van €62 miljoen en het zal sowieso nog wel even duren voordat ze beginnen met de bouw. Verschillende organisaties zijn namelijk vol tegen dit idee aangezien een indoor-hal heel veel stroom verbruikt en dat is nu net een van de grootste redenen dat de gletsjer smelt. Lekker ironisch dus dat ze in Tignes de gletsjer hiermee alleen maar harder laat smelten! De projectontwikkelaars zijn het daar uiteraard niet mee eens en zeggen zelf dat alle stroom volledig groen opgewekt wordt met waterkrachtcentrales en dat er dus geen CO2 aan te pas komt. Hoe dan ook, als alles volgens planning verloopt kunnen ze in 2018 beginnen met bouwen en dan hebben ze nog een paar jaar nodig om alles af te maken. Voorlopig moeten we het dus nog gewoon doen met de pistes!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws