Nieuws - 22 maart 2016   9:12 Tijn Vuijk pakt podium tijdens FWQ X Over Ride 2016 in Kaprun

Door:

Het was een zonovergoten zaterdagmiddag op de Kitzsteinhorn in Kaprun en uiteindelijk zou de dag nóg mooier worden dan dat-ie eigenlijk al was. Er waren namelijk maar liefst vier Nederlanders die op de startlijst stonden voor de 3 sterren Freeride World Qualifier wedstrijd X Over Ride 2016 en dus zat het sfeertje er goed in. Dat sfeertje werd overigens nog beter toen onze held(-innen) naar beneden kwamen tijdens de wedstrijd want uiteindelijk bleek het Tijn Vuijk te zijn die zich mocht melden bij de prijsuitreiking! 

Wat voor ons in eerste instantie een normale zaterdag zou gaan worden die al de stempel ‘laatste dag van de vakantie’ had, daar bleek het naderhand een dag te zijn die beter in de categorie ‘hoogtepunt van de week’ thuishoorde. De Freeride World Qualifier zou die dag namelijk van start gaan op de Kitzsteinhorn in Kaprun en daar moesten we natuurlijk wel bij zijn!

X Over RideTijn Vuijk, Paul de Groot, Sanne de Jong en Boaz Bego

Overigens werd het hele feest nog mooier toen we de startlijst in onze handen kregen, want er bleken niet één, niet twee, niet drie, maar wel vier deelnemers uit Nederland te komen. Hoppa! Dat is nog eens nieuws waar we vrolijk van worden! Op de Kitzsteinhorn zouden namelijk Berber Semmelink, Tijn Vuijk, Sanne de Jong en Paul de Groot zich gaan opmaken voor een mooie wedstrijd, ook al was het op de wedstrijddag zelf uiteraard eerst even gezellig meeten. Maar, niet al te lang natuurlijk want er moest gestreden worden en wel om die ene, hoogste podiumplek!

De ondertussen in Kaprun woonachtige Berber Semmelink was met startnummer 5 de eerste uit Nederland die zich mocht gaan melden en ze liet er geen gras over groeien. Overigens was dit niet erg verwonderlijk want Berber was vorig jaar hier nog derde geworden! Aan zelfvertrouwen dus zeker geen gebrek en dat kwam nog maar eens terug in de erg mooie run die ze neerzette op de Kitzsteinhorn. In volle vaart vloog ze de face af om haar technische run tot een succes te brengen en tot dat moment was er geen wolkje aan de lucht…

…tot dat ze het einde van de face tegenkwam en die bleek vol met verrassingen te zitten! Berber had tot dat moment een hele sterke technische lijn neergezet, maar de condities in het onderste gedeelte waren bijzonder tricky en met nog maar een paar meter tot de finish kwam ze ten val wat Berber uiteindelijk een zesde plaats opleverde. Erg zonde, want dat deze vrouw kan skiën als een vent staat als een paal boven water!

X Over RideBerber Semmelink

Niet lang daarna waren het Tijn Vuijk en Sanne de Jong die omhoog waren gehiked richting de poortjes. Met Tijn als eerste van de twee liet ook zij nog maar eens zien dat we in Nederland erg goede freeriders hebben. Haar zeer creatieve lijn bezorgde het publiek hartkloppingen, maar Tijn wist wat ze deed en dat kon de jury zeker waarderen, ook al maakte Tijn het op het eind nog even heel erg spannend voor zichzelf door met sluff meegenomen te worden! Gelukkig bleef de eigenaresse van ‘t Kookstel op de been wat uiteindelijk een enorm goed resultaat op zou leveren.

X Over RideTijn Vuijk

Maar zover zijn we nog niet want eerst was daar nog Sanne de Jong die direct na haar overwinning op het Poederbaas Freeride Festival in de auto was gestapt en richting Kaprun was gereden! Natuurlijk, de cheque en dergelijke zijn allemaal in ontvangst genomen, maar de afterparty heeft ze laten schieten om aanwezig te zijn tijdens X Over Ride 2016. Dat is nog eens dedication en met haar zeer verzorgde run kon ook zij op een mooi puntentotaal rekenen wat uiteindelijk in een vierde plaats uitmondde. Zelf gaf ze aan veel getwijfeld te hebben tijdens haar run, maar haar belangrijkste doel heeft ze weten te halen en dat was op haar benen blijven staan en de wedstrijdface zonder grote problemen af te leggen. Naar eigen zeggen was ze heel erg vermoeid na een korte nacht en een zware wedstrijd, ook al heeft ze uiteindelijk toch de vierde plek binnen weten te halen!

X Over RideSanne de Jong

Uiteindelijk bleek Tijn Vuijk de beste van de drie Nederlandse dames te zijn en dit betaalde zich uit met een podium! “Ik voelde bovenin dat ik goede benen had en ik dacht als ik alle features pak die ik in m’n gedachte heb dan is er hier wellicht wel wat mogelijk. En tja, dat is zoals je merkt goed afgelopen!” aldus een trotse Vuijk die haar run al ruimschoots had uitgestippeld. “Ik was hier vorig jaar ook en ook al crashte ik toen erg hard, het zorgde er wel voor dat ik nu wist waar ik heen moest op de berg. Daarnaast waren er wat directe concurrenten onderuit gegaan wat mij een mooie mogelijkheid gaf voor m’n run en ik ben heel erg blij dat het tijdens X Over Ride 2016 allemaal goed is uitpakt!”

X Over Ride

Voor de enige, gekwalificeerde heer uit Nederland was het een wedstrijd om snel te vergeten aangezien Paul de Groot binnen no-time uit de running lag. “Ik ging lekker uit de start richting de grote, eerste cliff en vlak daarvoor schoot m’n ski uit. Ik draaide naar links en m’n ski naar rechts waarna hij uitging. Erg jammer, het is bij freeride wedstrijden de regel dat wanneer je ski uitvliegt je een no score krijgt. Normaal gesproken gebeurt dat na iets spannends, maar dit ging nergens over. Flink balen,” blikt Paul de Groot teleurgesteld terug op z’n run die tijdens de kwalificatie van ‘t Poederbaas Freeride Festival een monsterscore had neergezet. Maar Paul is gedreven om bij de volgende wedstrijd revanche te nemen! “Ja dit was gewoon dikke pech, ik zat er lekker in! Volgende week naar de drie sterren FWQ wedstrijd in Axamer Lizum en daar gaan we weer knallen. Ik ga daar uiteraard volle bak en voor het podium!” eindigt Paul de Groot bij wie de positieve vibes aan het einde van de dag dus alweer de boventoon voerde.

X Over Ride

Overige deelnemers

Met een Nederlandse podiumplaats op de Kitzsteinhorn mogen we dus absoluut van een succes spreken, maar wie gingen er met de overwinningen vandoor? Er waren deelnemers in de categorieën Vrouwen Ski, Vrouwen Snowboard, Mannen Ski en Mannen Snowboard.

Mara Neumayr uit Oostenrijk startte als tweede tijdens X Over Ride en dit heeft haar geen windeieren gelegd. Ze scoorde goed, echter kwamen er daarna nog twee vrouwelijke snowboarders voorbij die haar score wisten te verbeteren. Manuela Mandr wist namelijk de overwinning binnen te halen, gevolgd door Siobhan Challis, die allebei overigens ook nog eens uit Oostenrijk komen. Het was dus een lokaal feestje daar op het podium voor de vrouwelijke snowboarders!

X Over Ride

Bij de vrouwelijke skiërs was Stefanie Noppinger de allerlaatste deelnemer, ook al maakte haar dat niets uit. Zij wist met een enorm hoge snelheid haar run neer te zetten én succesvol te finishen. Qua controle blinkte ze niet uit, maar de vloeiendheid en snelheid van haar run waren genoeg voor een overtuigende eerste positie! Verena Fendl uit Duitsland ging naar huis met de tweede positie, Tijn Vuijk was dus degene die de derde positie wist te claimen.

X Over Ride

In de categorie voor mannelijke snowboarders was er één freerider die overtuigend beter was dan de rest. De Noorse Ole-André Skotte knalde naar beneden als een baas en kreeg een score van 84,67, iets waar geen andere snowboarder meer bij in de buurt wist te komen. De Oostenrijker Andreas ‘Two Bread’ Zweibrot kwam het dichtste bij met 79.00 punten en de eveneens Oostenrijkse Victor Heim claimde de derde positie met 66.33 punten.

X Over Ride

Bij de mannelijke skiërs was het voor Paul de Groot dus helaas een grote teleurstelling, want hij had met het idee voor zijn lijn serieuze kansen op de overwinning. Uiteindelijk werd het podium gedomineerd door de dreadlocks, Christian Schöfegger uit Oostenrijk was één van de eerste mannelijke skiërs die naar beneden ging en hij heeft direct de toon weten te zetten.

X Over Ride

Geen van de overige deelnemers wist nog bij zijn score in de buurt te komen, waardoor hij zich dus al vroeg in de wedstrijd wist te verzekeren van de eindoverwinning. De Duitse Jochen Mesle, de enige podiumfinisher zonder dreadlocks, kwam op de tweede plek terecht, gevolgd door de Oostenrijkse Benjamin Karla.

X Over Ride

Fotoimpressie

Zo’n dikke wedstrijd is natuurlijk niet compleet zonder de nodige vette actiefoto’s. Check hieronder een kleine selectie van de foto’s die wij gemaakt hebben en op Facebook kan je de volledige collectie vinden!

X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride X Over Ride

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws