Nieuws - 30 april 2015   15:51 TomTom Bandit: De nieuwe GoPro concurrent?

Door:

TomTom heeft zijn nieuwste speeltje gepresenteerd: De TomTom Bandit Actioncam! Met deze camera willen ze de concurrentie met de GoPro aangaan, maar gaat dit ze ook lukken? 

Blijkbaar leveren de navigatiesystemen niet genoeg meer op en dus is TomTom druk op zoek naar nieuwe markten. De actioncams zijn inmiddels booming en heel wat merken hebben een camera op de markt gezet en daar komt TomTom nu dus bij!

TomTom Bandit

Met al die verschillende actioncams is het moeilijk om nog onderscheidend te zijn, maar TomTom denkt een killer-feature in huis te hebben. De camera is namelijk voorzien van een ingebouwde mediaserver, waarmee videomateriaal direct te bekijken is op een smartphone en ook bewerkt kan worden. Dit is op zich niets nieuws, met de smartphone app voor de GoPro is dit al langere tijd mogelijk. Wat de TomTom Bandit echter anders aanpakt is dat deze handmatige bewerking helemaal niet meer nodig is! De camera is volgens de makers slim genoeg om zelf een volledige edit in elkaar te zetten, zonder dat je zelf moet gaan knippen en plakken.

Specificaties

Over de edit-functie gaan we straks verder, eerst kijken we naar de technische specificaties van de camera. De camera is in staat om 4K beelden op te nemen, maar helaas zal je hier niet heel erg veel aan hebben. De maximale framerate is namelijk 15FPS, wat niet genoeg is voor normale soepele beelden. Om toch soepele beelden te schieten zal je de camera terug moeten schroeven naar een resolutie van 2,7K, waarmee je kan opnemen met 30FPS. In de Full HD resolutie (1080p) zijn slomo beelden mogelijk, dan kan de Bandit maximaal 60 beelden per seconde opnemen. De camera beschikt ook over de mogelijkheid om 16 megapixel foto’s te maken en bovendien kan je de Bandit inzetten om je eigen timelapse te maken.

Een actioncam is tegenwoordig niet meer compleet zonder de nodige verbindingen en sensoren, en de Bandit is daarop geen uitzondering. De verbinding met je smartphone verloopt via een ingebouwde WiFi module en de Bandit beschikt verder over Bluetooth, een GPS chip en bewegingssensoren. Via de Bluetooth module is het mogelijk om een hartslagmeter of een van TomTom’s eigen sporthorloges te koppelen en deze informatie kan dan weer gebruikt worden in de video.

Tot dusver blinkt de Bandit nog niet echt uit, deze specificaties zijn vergelijkbaar met meerdere actioncams in het topsegment. Waar de Bandit echter wel een streepje voor heeft, is de accu! De accu is namelijk bijzonder groot en kan meer dan 3 uur filmen. In vergelijking met bijvoorbeeld de GoPro is dit een behoorlijke verbetering. De behuizing van de Bandit is uiteraard waterdicht, maar als je diep wilt gaan duiken kan je beter gebruik maken van een waterdichte case die er speciaal voor gemaakt is.

TomTom Bandit

Videobewerking

Zoals gezegd, de killer-feature van deze camera is de mogelijkheid om automatisch een edit te laten maken, zodat je zelf niet meer hoeft te prutsen. Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt de camera de eerder genoemde bewegingssensoren, GPS module en informatie van de hartslagmeter. De camera meet je snelheid, hoogte, G-kracht en versnelling om op deze manier de hoogtepunten van jouw avonturen op te sporen en hij zet ze automatisch achter elkaar in een edit.

TomTom Bandit

Deze hoogtepunten zijn eventueel ook handmatig aan te geven door op een knop te drukken op de camera, gebruik te maken van een afstandsbediening of door de smartphone app te gebruiken. Via deze app kan je de automatische edit vervolgens nog nabewerken door bijvoorbeeld de volgorde van de verschillende video’s aan te passen en je kan er een soundtrack onder plaatsen. Ben je tevreden met het eindresultaat dan kan je de video direct uploaden naar onder andere Facebook om het met je vrienden te delen!

Deze functie zou een groot voordeel kunnen zijn voor mensen die weinig ervaring hebben met videobewerking en toch het maximale uit hun camera willen halen. Een onbewerkt filmpje van je pisteavonturen kan leuk zijn, maar niets gaat boven een mooie edit, toch?

Beschikbaarheid

De TomTom Bandit moet volgende maand op de markt komen voor €429,- waarmee hij even duur is als de GoPro HERO4 Silver. Deze GoPro biedt ongeveer dezelfde specificaties, alhoewel de TomTom Bandit dus wel over een betere accu beschikt, maar dan weer geen kleuren LCD op de camera heeft zitten.

Standaard zit er naast de camera de zogenaamde Batt-Stick (accu) in de verpakking en krijg je een waterdichte lenskap, een set oppervlakhouders en iets waar wij heel erg blij van worden: een GoPro adapter. Met deze adapter is de camera op alle GoPro mounts te bevestigen, wat een heel groot voordeel is gezien de vele accessoires die speciaal voor de GoPro zijn ontwikkeld!

TomTom BanditDe GoPro mount

Later in het jaar komt er ook nog een Premium Pack op de markt, deze naast de eerder genoemde onderdelen ook nog beschikken over een afstandsbediening, een mount voor op je stuur, een lenskap om mee te kunnen duiken, een 360 graden pitch houder waarmee je de camera kan draaien en een speciale stroomkabel. Wanneer deze Premium Pack op de markt komt en wat deze moet gaan kosten is nog niet bekend.

Al met al is de TomTom Bandit misschien geen spectaculaire vernieuwing voor de actioncam markt, maar gezien de specificaties en de mogelijkheid om automatisch een edit te maken van jouw avonturen kan het een goede concurrent worden van de GoPro HERO4 Silver. De echte die-hard film fans kunnen beter nog even blijven bij de HERO4 Black met zijn ongekende 4K mogelijkheden, maar voor de gemiddelde consument is de TomTom Bandit absoluut een goede oplossing!

TomTom Bandit

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws