Nieuws - 19 november 2020   13:41 Treeline MK IV E-jekt: Startup presenteert ‘schietstoel’ voor snowboardbindingen

Door:

Soms heb je van die producten waarvan je je afvraagt of het een geniale oplossing of eigenlijk helemaal ruk is. De door een startup bedachte MK IV E-jekt is hier het mooie voorbeeld van, want zorgt ervoor dat je met één ruk je snowboard bindingen los kan halen! 

Het product, ontworpen door Treeline, moet werken als een soort schietstoel voor je bindingen. In geval van nood kan je met een ruk aan een lus je bindingen open trekken, zodat je niet meer vast zit aan je snowboard.

Dit idee is ontstaan nadat de bedenkers, allen gecertificeerd aan de Silverton Avalanche School en de Wolf Creek Avalanche School, vonden dat snowboarders zwaar in het nadeel zijn wanneer ze in een lawine terecht komen. “Het board werkt als een soort anker dat je onder de sneeuw trekt op een cruciaal moment, juist wanneer je bovenop de sneeuwmassa moet blijven”, aldus Treeline zelf. “De mogelijkheid om je uitrusting snel los te kunnen maken verbetert je overlevingskansen in een lawine.”

Lus van staalkabel

Ski’s hebben een DIN certificering en schieten bij bepaalde krachten gewoon los, maar dat is bij een snowboard binding dus niet het geval. De MK IV E-jekt is dan ook eigenlijk een heel simpel systeem dat aansluit op bestaande onderdelen. Plat gezegd is het een lus gemaakt van een stalen kabel, die je vast maakt aan de straps en dan specifiek op één clipje. Het clipje dat je normaal gesproken gebruikt om de straps los te halen wordt door deze lus aangetrokken, waardoor je dus instant uit je binding zou moeten kunnen stappen.

Het idee is dus dat je dit systeem gaat gebruiken wanneer je in de backcountry bezig bent en in een lawine terecht komt, zodat je met één ruk los kan komen. Dit moet je dan weer nét een paar extra seconden opleveren en daarmee voor een betere overlevingskans zorgen, terwijl je dus niet dieper een lawine in gezogen wordt door zo’n zwaar anker aan je benen.

De Treeline MK IV E-jekt is vooralsnog alleen bruikbaar met snowboardbindingen die een strap systeem, vergelijkbaar met die van Burton, gebruiken, omdat het ontworpen is rondom de clipjes die op deze bindingen zitten. Andere bindingen staan wel op de todo lijst voor Treeline, maar ze willen graag beginnen met een systeem dat al door velen gebruikt wordt. Interesse? Je kan ze vinden voor $39,95 via de website van Treeline zelf. Er komen overigens nog wel verzendkosten bij. Wat zeggen jullie, geniale uitvinding of slecht idee die beter in de kroeg achter kon blijven?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws