Nieuws - 10 januari 2016   10:20 Twee wintersporters overleden door lawine in Zwitserland

Door:

Gisteren zijn twee wintersporters om het leven gekomen door een zware lawine in het Zwitserse kanton Valais. Het zou gaan om skiërs uit Italië die op dat moment met een tour bezig waren in een backcountry gebied op de Italiaanse grens. 

Een groep van drie Italiaanse tourskiërs was bezig met een tour in de buurt van het Rothwald skigebied, toen een grote lawine naar beneden kwam. Deze lawine was 200 meter lang en 300 meter breed en alle drie de skiërs werden meegesleurd door de sneeuwmassa. Een andere groep skiërs zag het ongeluk gebeuren en hebben direct de reddingsdienst ingeschakeld, die snel ter plaatste waren.

Twee helikopters van Air Zermatt, met in totaal zes reddingswerkers en drie lawinehonden, zijn gaan zoeken in het gebied van de lawine en alle drie de slachtoffers zijn terug gevonden. Twee Italiaanse skiërs waren opslag overleden, over de conditie van het derde slachtoffer is op dit moment nog niks bekend.

Het ongeluk gebeurde op een noordelijke helling vlak bij de Maderhutte, een bekende berghut die door veel tourskiërs gebruikt wordt. In dit gebied, op de grens van Italië en Zwitserland, zijn dan ook altijd veel tourskiërs actief, maar door de recente sneeuwval is het lawinegevaar ook erg groot. In het gebied van het ongeluk was het lawinecijfer 3 op de schaal van 5, wat voor substantieel gevaar staat, maar sommige hellingen zouden eigenlijk het cijfer 4 moeten krijgen. Dit betekent dat lawines spontaan op kunnen treden zonder dat een skiër ‘m zelf in gang zet.

Eerder deze week zijn er al vier lawineslachtoffers gevallen in Frankrijk en door dit ongeluk zijn er nu in totaal zes wintersporters overleden door lawines in de Alpen. Autoriteiten in Frankrijk en Zwitserland waarschuwen voor het ernstige gevaar en dringen erop aan dat je niet zonder een gespecialiseerde gids buiten het skigebied zou moeten komen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws