Nieuws - 7 januari 2019   16:14 Tweetal Oostenrijkse gemeenten verklaard tot ‘rampgebied’ door sneeuwval

Door:

Er komt maar geen einde aan daar in Oostenrijk. De situatie is nu zo erg, dat twee gemeentes in het Oostenrijkse Stiermarken door de Oostenrijkse overheid officieel zijn uitgeroepen tot ‘rampgebied’! 

Door de aanhoudende sneeuwval zijn de gemeentes Pölstal en Hohentauern officieel uitgeroepen tot rampgebied. De situatie is daar zo gevaarlijk geworden dat de dorpen volledig afgesloten zijn van de buitenwereld en het is onduidelijk wanneer de situatie voor deze gemeentes een beetje kan verbeteren.

Deze gemeentes zijn zo ver afgesloten van de buitenwereld dat zelfs een evacuatie zoals in Hochkar niet meer mogelijk is. Inwoners en vakantiegangers moeten binnen blijven en er wordt opgeroepen om de spullen die in huis zijn zoveel mogelijk te rantsoeneren. Bevoorrading van het dorp is over de weg onmogelijk geworden en zelfs een noodvoorraad kan niet ingevlogen worden via helikopters. Op z’n vroegst kunnen helikopters op dinsdag een enkele vlucht maken en dan zal alles in een rap tempo bevoorraad gaan worden.

Gesloten wegen

Ook de wegen die afgelopen weekend al zijn gesloten blijven voorlopig nog dicht. Meerdere dalen zijn nog altijd onbereikbaar, hoewel de toegangsweg naar Saalbach en Hinterglemm weer open kon gaan.

Voor veel wegen geldt dat ze voorlopig ook nog gesloten blijven omdat de lawinedienst niet in de buurt kan komen om het gevaar af te laten nemen.

Tirol

In Tirol is op dit moment, net als in Salzburg, Stiermarken en Vorarlberg, boven de bomenlijn lawinecijfer 4 op de schaal van 5 actief en de komende dagen gaat dit alleen maar erger worden. Experts hebben al aangegeven dat de situatie in Tirol gevaarlijker zal zijn dan het de afgelopen tientallen jaren is geweest.

Voor Tirol is er vandaag bovendien een crisismeeting gehouden, aangezien de verwachte sneeuwval voor de komende dagen het dagelijkse leven helemaal overhoop dreigt te gooien. De paraatheid van verschillende nooddiensten is verder naar boven bijgesteld en ook is er al een verzoek uitgezet bij verschillende partijen, waaronder de buurlanden, om meer helikopters naar de regio te sturen voor lawinewerkzaamheden, evacuaties en bevoorrading.

“Het is absoluut te verwachten dat de komende dagen steeds meer dalen afgesloten zullen zijn en ook dagenlang onbereikbaar zullen blijven” – Lawine expert Rudi Mair

De nieuwe sneeuw die vanaf morgenavond gaat vallen in de noordelijke Alpen gaat bovendien gepaard met een stormachtige wind. Experts vrezen dan ook dat vanaf woensdag in grote delen van Oostenrijk lawinecijfer 5 op de schaal van 5 actief zal zijn.

Foto: Zeitungsfoto.at

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

18 april 2021

Zondag WTF #425

Weer een week lockdown ellende, alsof we er nog niet genoeg hebben gehad. Hoe dan ook, chill er op los, de WTF staat voor je klaar!  Lees Meer…

Meer Nieuws