Nieuws - 7 december 2016   19:59 Uitgelicht: De nieuwe Salomon QST lijn voor all-mountain liefhebbers

Door:

Een of andere badass naam voor je ski’s kan heel leuk zijn, maar eerlijk is eerlijk, het maakt het uitzoeken van je gear er niet bepaald makkelijker op. Salomon is het daar volle bak mee eens en daarom hebben ze de namen voor hun 2016/2017 gear gestroomlijnd. Dit is de nieuwe QST lijn met alles voor de liefhebbers van poedersneeuw én all-mountain gebruik! 

De naam Salomon Quest heb je misschien al wel eens voorbij zien komen in verschillende winkels, maar de QST naam is dit jaar volledig nieuw. Salomon wil voor z’n skigear af van alle verschillende en verwarrende namen en wil het een stuk duidelijker maken waar welke gear goed voor is. QST is de naam die ze gekozen hebben voor alles wat je voornamelijk buiten de gebaande pistes kan gebruiken en daar vallen dan ook de die-hard freeride spullen onder, maar ook all-mountain gear die hun mannetje staan op de harde pistes.

Door deze nieuwe naamvoering is het een stuk duidelijker welke spullen waarvoor dienen en kan je makkelijker op zoek gaan naar de gear die bij jouw avonturen past. Onder de QST noemer valt werkelijk alles van ski’s tot kleding dat bedoeld is om te freeriden en naast het poederhappen ook nog meters kan maken op de normale pistes. Alles onder één naam, handig toch?

Om je een beetje wegwijs te maken in deze volledige nieuwe productlijn hebben we een reeks producten uitgelicht, waaronder de ski’s en skischoenen van de nieuwe QST lijn.

Ski’s

De afgelopen maanden heb je of op social media of in verschillende edits al wel een paar knalblauwe of feloranje ski’s voorbij zien komen. Dit zijn een paar van de nieuwe Salomon QST ski’s die specifiek gericht zijn op het serieuze freeride werk! Maar naast deze massive poederbakken heeft Salomon ook nog een aantal ski’s ontwikkeld die naast de poedersneeuw ook hun mannetje staan op de pistes.

Dé nieuwe technologie in deze ski’s heet ‘Spaceframe 3.0’, dat staat voor een compleet nieuw ontworpen kern. Gelamineerd hout versterkt met koolstofvezel strips zorgen ervoor dat de ski’s licht in gewicht blijven terwijl ze gewoon op flinke snelheid geskied kunnen worden. Het ‘power platform’ is een versteviging onder de voet die het makkelijker maakt om druk uit te oefenen op harde sneeuw, waar andere freeride ski’s nog wel eens moeite mee hebben en waardoor je grip verliest. De tips zitten ook bomvol nieuwe technologieën. Zo zijn ze voorzien van een honingraat structuur voor minder gewicht en wordt er gebruik gemaakt van een rubber-achtig materiaal om schokken en trillingen te dempen.

Hieronder hebben we een kort overzicht van de nieuwe ski’s uit de QST lijn:

Freeride

Salomon QST 118

Om maar meteen bij de echte jongens te beginnen, dit zijn de breedste en de ultieme poederbakken van de Salomon QST lijn! Met een breedte van 118 milimeter onder de voet zijn ze behoorlijk massive te noemen, maar dat is natuurlijk niet zonder reden. Dit zijn poederski’s pur sang die uiteraard volgepropt zijn met nieuwe technologieën om het skiën nog makkelijker te maken. De QST 118 is de vervanger van de RCKR2 122 en is ten opzichte van de vorige lijn volledig vernieuwd.

Salomon QST

De QST 118 beschikt over de zogenaamde ‘Twin Rocker’, dat betekent dat 40% van de kanten op de ski’s contact maken met de sneeuw voor grip, waar de rest van de ski is voorzien van de rocker vorm om maximale float te krijgen in diepe poedersneeuw. Verder zijn de tips van de QST ski’s volledig nieuw ontworpen om het maken van bochten makkelijker te maken ten opzichte van andere modellen. Die tips zijn overigens aan beide kanten voorzien van een honingraat structuur om trillingen te voorkomen en de stabiliteit verder te verbeteren.

Ondanks het feit dat de QST 118 een echte poederski is, kom je zo nu en dan toch harde sneeuw tegen. Om toch te zorgen voor de nodige grip onder deze condities is de core van de ski gemaakt van hout én koolstofvezel, terwijl er onder de voet gebruik gemaakt is van extra versteviging waarmee je de ski’s harder de sneeuw in kan drukken om te carven. Met een radius tussen de 22,0 en de 26,5 meter, afhankelijk van je skilengte, zijn je bochten wel flink te noemen!

Gemaakt voor: De die-hard freerider die het beste materiaal eist en alleen maar buiten de pistes komt.

Salomon QST 106

Deze ski’s zijn net een stukje smaller dan de QST 118 en daarmee zijn ze beter geschikt voor hardere sneeuwcondities en beter bruikbaar op de pistes dan z’n bredere broer. De QST 106 is nog steeds een echte freeride ski, maar kan ook voor all-mountain werk gebruikt worden, al moet je er rekening mee houden dat je bochten op de pistes nog altijd behoorlijk zullen zijn!

Salomon QST

Qua design is de QST 106 vergelijkbaar met de QST 118, aangezien ze gebruik maken van dezelfde tecnologieën. De QST 106 heeft ook een contactoppervlak van 40%, beschikt over dezelfde koolstofvezel technologie in de core en ook de beide tips hebben hetzelfde honingraatdesign gekregen. Je zal je overigens niet snel vergissen want de QST 106 geeft bijna licht in de sneeuw. Z’n knaloranje topsheet en het blauw/oranje belag valt overal op! De bochtenradius van de QST 106 is overigens voor alle lengtes gelijk met 20 meter.

Overigens ook mooi om te melden: De QST 118 en de QST 106 zijn allebei ontworpen als ‘bi-directional’ ski’s. oftewel, dit zijn echte freeride twin tips!

Gemaakt voor: De freerider die planken wilt die iets makkelijker te sturen zijn dan de QST 118, maar niet wil schikken voor minder float.

QST Stella 106

Salomon QST

Dit is de vrouwelijke versie van de QST 106 die hierboven staat. Het design van deze ski’s is vrijwel hetzelfde, al is de Stella verkrijgbaar in iets kortere maten, beginnend bij 159 centimeter tegenover de 167 centimeter van de mannelijke versie. Voor de QST Stella 106 is gekozen om een andere kleurstelling te gebruiken dan de mannelijke versie en verder zijn ze ietsjes lichter, maar qua technologie zit er helemaal geen verschil tussen!

All-Mountain

De QST planken die hierboven staan zijn specifiek gemaakt voor de echte die-hard freeriders, maar als Nederlander is de kans groot dat je ook regelmatig op de gewone pistes staat. Jij kan misschien niet wachten om zo hard mogelijk te gaan poederen, maar de rest van de familie staat waarschijnlijk nog wél op de normale piste. Gelukkig heeft Salomon daar ook aan gedacht en hebben ze meerdere ski’s ontwikkeld die zich heel goed houden in zowel de poedersneeuw als op de pistes. Oftewel, echte all-mountain planken voor degene die overal op de berg wilt komen!

Voor degene die nog niet zo thuis zijn in de verschillende all-mountain ski’s: bijna iedere fabrikant heeft twee soorten all-mountain ski categorieën. All-mountain frontside en all-mountain backside. Die termen hebben helemaal niks te maken met welke kant je opdraait, maar wel waar de focus ligt van de ski’s. All-mountain frontside staat voor piste ski’s die zo ontworpen zijn dat ze ook float hebben in poedersneeuw terwijl all-mountain backside staat voor poederski’s die ook goede grip hebben op harde pistes. De all-mountain QST ski’s vallen in die laatste categorie en presteren allemaal anders in verschillende condities!

De all-mountain ski’s in de QST collectie zijn trouwens niet voorzien van het ‘bi-directional’ design die je in de freeride modellen ziet, deze ski’s zijn wat dat betreft traditioneler vormgegeven en dat heeft uiteraard een reden. Door de achterste tips slechts een klein stukje omhoog te zetten heb je nog steeds goede float in de poedersneeuw en maken de stalen kanten ook nog eens meer contact met de sneeuw voor betere grip op de pistes.

Salomon QST 85

De QST 85 is de smalste ski in de QST lijn en daarmee ook het beste geschikt voor harde sneeuwcondities. Deze ski onderscheidt zich van normale pisteski’s door het All-Terrain Rocker principe waarbij met name de voorste tip eerder omhoog loopt dan normaal, wat er voor zorgt dat de tip zich niet meteen in zal graven wanneer je door de poedersneeuw heen jaagt.

Salomon QST

Het design van de ski’s is vergelijkbaar met de rest van de QST lijn met dezelfde tips, al beschikken deze ski’s niet over het ‘bi-directional’ design. Doordat de QST 85 de dunste ski is van het setje zijn deze ski’s ook het makkelijkst voor wat minder ervaren skiërs die af en toe net iets buiten de piste willen komen. De radius ligt tussen de 16,1 en de 17,0 meter, afhankelijk van de skilengte, en met 70% sneeuwcontact van de kanten heb je prima grip om carvend naar beneden te komen. De QST 85 is overigens de goedkoopste ski in de QST lijn en dit betekent meteen dat je de versteviging onder de voet mist, maar die heb je in dit geval ook minder snel nodig omdat de ski in z’n geheel meer gemaakt is voor harde sneeuw.

Gemaakt voor: De pisteskiër die het avontuur buiten de pistes begint te ontdekken.

Salomon QST Myriad 85

Dit is de vrouwelijke editie van de QST 85, met een andere topsheet en iets kortere lengtes. Door de korte lengte is ook de bochtenradius iets kleiner dan de mannelijke versie en die ligt tussen de 15,8 en 16,4 meter.

Salomon QST 92

De QST 92 is weer net een stukje dikker dan de 85 en dat betekent dat je hiermee weer net iets beter af bent buiten de pistes. De QST 92 behoudt hetzelfde contactoppervlak van 70% en doordat deze ski nog steeds niet heel erg dik is, kan je ook op de pistes snel van kanten wisselen zonder je grip kwijt te raken.

Salomon QST

De radius van deze ski is vergelijkbaar met z’n dunnere broertje, de langste ski komt bijvoorbeeld uit op 17,7 meter en dat is zeker niet slecht te noemen voor zo’n brede plank. Ook deze ski beschikt over de All-Terrain Rocker technologie die voor float zorgt en de tips zijn hetzelfde vormgegeven als de rest van de reeks, om het maken van bochten onder alle omstandigheden makkelijker te maken. Ook de QST 92 heeft geen extra versteviging onder de voet, maar bij de condities waar deze ski voor gemaakt is heb je dat ook niet snel nodig.

Gemaakt voor: De pisteskiër die z’n eerste off-piste avonturen er al op heeft zitten en meer terrein wilt ontdekken.

Salomon QST Lux 92

Salomon QST

Ook de QST 92 heeft een vrouwelijke versie genaamd Lux! Deze heeft wat ons betreft toch wel één van de mooiste topsheet designs meegekregen binnen de hele QST lijn. Ook deze ski’s zijn weer iets korter om ze geschikt te maken voor vrouwen en de kortste ski (153 cm) heeft daardoor een radius van 14,8. Knap kort voor een all-mountain ski!

Salomon QST 99

Dit is de breedste ski uit de all-mountain categorie en zit qua breedte aardig in de richting van de freeride gerichte QST 106. Van alle all-mountain ski’s uit de QST lijn zal deze dan ook het beste presteren in de poedersneeuw terwijl ze alsnog grip behouden op de harde pistes. Volgens Salomon zelf valt deze ski qua optimale prestaties precies in het midden tussen zachte sneeuw en harde omstandigheden.

Salomon QST

Eigenlijk kan je de QST 99 dan ook zien als het laatste opstapje richting het échte freeride werk en dit is een ski die prima geschikt is voor degenen die graag een heel seizoen overal heen willen met maar één set. Qua float zit je behoorlijk dichtbij de QST 106 terwijl je met de QST 99 een stuk sneller van kanten kan wisselen op harde sneeuw dan de échte freeride planken.

Gemaakt voor: De skiër die de hele berg aan wilt vallen met zekerheid zonder tig setjes mee te moeten nemen. De QST 99 is dé alleskunner van het setje!

Salomon QST Lumen 99

Salomon QST

De laatste ski in de QST lijn, gemaakt voor vrouwen! Net als bij de andere modellen zijn ook deze ski’s wederom een stukje korter, al doet dat weinig voor de bochtenradius ten opzichte van de mannelijke modellen. Wel een mooi design!

Schoenen

Zoals gezegd is er in de QST lijn meer te vinden dan alleen maar ski’s. Er vallen bijvoorbeeld ook boots onder! De boots gaan door het leven als QST Pro en zijn net als de ski’s gemaakt voor all-mountain gebruik.

Salomon QST

Gewicht

Qua boots heeft Salomon met de QST Pro een aardige stap gemaakt op verschillende vlakken, maar hetgeen wat je als eerste op zal vallen is ook meteen één van de meest prettige dingen. De QST Pro boots zijn licht! Het zijn geen gigantisch zware klossen meer en dat is natuurlijk heerlijk, met name als je buiten de pistes komt ga je dat lichte gewicht heel snel merken. Vergeleken met normale piste boots scheelt het bij sommige modellen bijna een halve kilo, dus dat merk je direct.

Custom fit

De grootste klacht van skischoenen is dat ze meestal toch wel ergens zeer doen na een lange dag op de pistes. Voor de één is het bij de tenen, de ander zit juist weer te kloten met de enkels door één of ander knelpunt. De grote oplossing was tot nu toe meestal een dure bootfitter, maar dat is eigenlijk niet meer nodig. De binnenschoen van de QST Pro is voorzien van de ‘My Custom Fit 3D Liner’ die voorzien is van speciaal materiaal rondom je enkels en je hak. Dit kan weer door hitte gevormd worden naar jouw voeten om drukpunten op deze cruciale plekken te voorkomen.

Salomon QST

Verder kan de harde schaal van de QST Pro volledig op maakt gemaakt worden door ‘m in een oventje te plaatsen voor een perfecte custom fit zonder knelpunten. De leest van deze skischoen is gemaakt voor mensen met een gemiddelde voetbreedte en de breedte van de schaal kan aangepast worden tussen de 100 en de 106mm, afhankelijk van de breedte van je voet. Hiermee zijn ze breder dan standaard alpineschoenen waardoor de kans op knelpunten nog verder verminderd wordt!

Om goede prestaties in alle condities mogelijk te maken beschikt de QST Pro over de zogenaamde ‘Twinframe2’ technologie, wat betekent dat de schaal van de schoen uit twee verschillende delen bestaat met andere materialen. De onderkant en de achterkant van de boot zijn gemaakt van polyamide, wat een zeer harde plastic soort is dat voor stabiliteit zorgt. De rest van de schoen is gemaakt van polyurethaan dat juist weer zachter is, maar zich daardoor ook beter kan vormen naar je voet voor een betere fit.

Salomon QST

De technologieën die hierboven staan komen voort uit de X-Pro serie en de MTN serie, die respectievelijk staan voor Alpine skiën en tourskiën. Door het beste van beide werelden te combineren heeft Salomon een fit gecreëerd die aansluit bij all-mountain gebruik.

Freeride / All -Mountain gebruik

Om ervoor te zorgen dat deze boots in alle mogelijke condities goed presteren heeft Salomon een aantal technologieen toegepast die het gebruik met brede ski’s en specifieke off-piste situaties een stuk makkelijker moet maken. Om te beginnen beschikt deze boot over het ‘Surelock’ mechanisme, dat gebruikt wordt om te schakelen tussen skiën en lopen. Dit is op zich geen schokkende verrassing op skischoenen, maar de manier waarop is wel weer nét een stukje beter. Het mechanisme gaat nu open naar de zijkant voor vergrote betrouwbaarheid en daardoor heb je veel meer beweging in de schacht van je schoen om stukken door de sneeuw te gaan hiken.

Salomon QST

Daarnaast is er gebruik gemaakt van de nieuwe ‘Oversized pivot’, dat voor een extra groot draaipunt bij de enkels staat en voor het eerst zit er een derde draaipunt boven de hak, dat weer voor meer precisie moet zorgen. Deze grote draaipunten maken het contact met je ski’s een stuk directer en dat is met name nodig bij de bredere ski’s omdat je daar veel meer kracht voor moet zetten. Als er dan speling in deze draaipunten zit heb je veel minder gevoel met je ski’s en wordt het lastig om brede latten snel om te gooien op harde sneeuw. Oftewel, écht gemaakt voor all-mountain en freeride gebruik!

Tot slot kan je de QST Pro boots voorzien van andere zolen wanneer je besluit om te gaan toeren. Standaard beschikken de boots over zolen die op iedere normale alpinebinding passen, maar als je een keer wilt gaan toeren kan je ze met een schroevendraaier loshalen en rasechte toerzolen onder je schoenen zetten. Zo heb je dus skiboots die je prima kan gebruiken voor lange toertochten in de poedersneeuw, maar die je een dag later ook weer in de normale alpinebindingen op de pistes kan drukken.

Flex

De mannelijke versie van de QST Pro is beschikbaar in vier smaken, al beschikken ze grotendeels over dezelfde technologieën. De twee topmodellen, gemaakt voor de meest ervaren skiërs, hebben een flex van 130 en 120. Deze schoenen zijn de enige QST Pro modellen die beschikken over de Twinframe 2 technologie. Verder zijn ze nog beschikbaar met een flex van 100 en 90. Hoe hoger het flexgetal hoe stijver de schoen is. Een stijve schoen zorgt voor directer contact met je ski’s, maar zijn daardoor ook minder vergevingsgezind, iedere kleine beweging wordt doorgezet richting je ski’s.

De vrouwelijke variant is standaard iets flexibeler en beschikbaar in drie smaken: De modellen met een flex van 110 en 90 zijn voorzien van de Twinframe 2 technologie en er is ook nog een QST Pro versie met een flex van 80 beschikbaar.

Salomon QSTDe topmodellen, QST Pro 120 en QST Pro 130

Dus, voor welke combi ga jij? Ga je volle bak de pro’s achterna met de QST Pro 130 compleet met de QST 118? Of ga je toch meer voor all-round met een QST 99 setup? Hoe dan ook, deze producten moeten aan de tand gevoeld worden en dat gaat absoluut gebeuren, dus blijf ons in de gaten houden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws