Nieuws - 5 oktober 2019   8:37 Uitlopers orkaan Lorenzo brengen opnieuw sneeuw naar de Alpen

Door:

Meer sneeuw incoming! En deze keer hebben we het te danken aan de orkaan die de Atlantische Oceaan heeft geteisterd. Lorenzo zorgt voor een laagje wit! 

Het gaat natuurlijk geen megadump worden waardoor heel het Alpengebied in één klap spierwit gaat worden, maar dat kan je ook niet verwachten van een storm in oktober. Toch is het op z’n minst bijzonder en als je zegt dat orkaan Lorenzo sneeuw gaat lozen boven de Alpen, dan klinkt dat toch wel heel erg lekker.

Lorenzo

Gisteren was het in Nederland al één en al water en ook dat heeft wel degelijk te maken met orkaan Lorenzo, maar het is nog niet de uitloper die straks over Europa gaat rollen. Die moet nog komen! Later vandaag komt die uitloper, zichtbaar als een lange uitgerekte strook van neerslag die zich over Europa heen gaat werpen, de Europese westkust gaan bereiken en dat betekent dat het vanaf vanavond gaat beginnen met sneeuwen in het Alpengebied.

Het toppunt van ‘orkaan Lorenzo’ zal op zondag aan het einde van de middag boven het Alpengebied gaan hangen en hoeveel sneeuw er dan precies gaat vallen hangt vooral van de temperaturen af. Daar is namelijk nog wel een beetje onduidelijkheid over! Wel is duidelijk dat de neerslag zich gaat focussen rondom het noordelijke gedeelte van de Alpen boven het welbekende Nordstau gebied, waardoor alles rondom de Alpenhoofdkam (strook met de hoogste bergtoppen) het meeste kunnen verwachten.

Volgens de huidige verwachting zal de sneeuwgrens tussen de 1.500 en de 1.800 meter komen te liggen in delen van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Alles daaronder gaat vooral heel veel water ontvangen, maar als de temperaturen hoger uitvallen dan gaan ook de gletsjergebieden her en der regen krijgen in plaats van sneeuw.

In 24 uur tijd, tussen vanavond en zondagavond, kan dan tot zo’n 30 centimeter aan sneeuw gaan vallen op de hoger gelegen gebieden en met name voor de gletsjers is dit toch wel heel erg prettig. Die zijn hard toe aan meer sneeuwval!

Volgende uitzwaaier

Overigens is orkaan Lorenzo na deze stuiptrekking nog niet helemaal klaar. Als we de weermodellen mogen geloven dan gaat er volgende week nóg zo’n uitloper over Europa trekken die dan wel een stuk minder krachtig is, maar daardoor juist een stuk langer boven het Alpengebied kan blijven hangen. Met een beetje mazzel zakken de temperaturen dan nóg verder, waardoor ook de lager gelegen gebieden maybe al de eerste sneeuwvlokken gaan ontvangen. Maar goed, in een week tijd kan er zoals altijd nog een hoop gebeuren!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws