Nieuws - 16 april 2021   16:38 Universiteit in Noorwegen biedt lawinekunde aan als nieuw vak

Door:

Wil je écht alles weten over lawines en verder kunnen gaan dan het inschatten van gevaar? Dan hebben de universiteiten in Noorwegen je gecoverd. Ze bieden de mogelijkheid om lawinekunde te studeren! 

Lawinekunde is geen volledige Masterstudie op universiteiten in Noorwegen, maar wanneer je op de Universiteit in Svalbard of de Arctische Universiteit van Noorwegen een studie volgt, dan kan je daar ook het vakkenpakket lawinekunde bij gaan volgen.

Het idee is geboren vanuit een samenwerking met de NGI, het Noorse Geotechnische Instituut, om studenten die geologie of geotechniek studeren een kans te bieden meer te leren over lawines en zo het onderzoek naar lawines ook verder in stand te houden. Hoewel lawines in alle berggebieden aan de orde zijn, wordt er relatief weinig onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de oorzaken, gevolgen of voorspelbaarheid van lawines.

Met het vakkenpakket hoopt de NGI jongeren enthousiast te maken voor lawinekunde door ze allereerst de basis bij te brengen, zoals het maken van een snede in de sneeuw en zo de sneeuwlagen te leren herkennen. Uiteindelijk gaat het vak natuurlijk nog veel verder, omdat je ook technieken kan leren die je tijdens je skitour niet persé nodig hebt, maar die wel nodig zijn voor een volwaardig wetenschappelijk onderzoek naar lawines. Het inschatten van het lawinegevaar in een bepaald gebied is ook een wezenlijk onderdeel, net als het beïnvloeden van sneeuwstabiliteit.

Dit alles moet ervoor zorgen dat de studenten verdere onderzoeken zouden kunnen doen, maar ook dat ze de kennis kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld het aanleggen van nieuwe gebouwen of wegen. In de bergen is het dan natuurlijk van belang dat er een goede inschatting van lawinegevaar gemaakt wordt.

Tijdens het vak krijg je reguliere lessen, oefeningen die je zelf uit moet voeren en uiteraard duik je ook de sneeuw in. Zo zul je moeten toeren en zal je ook met drones moeten gaan vliegen om inschattingen te leren maken. Moet je je wel even inschrijven op een Universiteit in Noorwegen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws