Nieuws - 4 januari 2018   14:59 Update: Sneeuw- en regenchaos compleet in Frankrijk

Door:

Vanochtend schreven we al over de situatie in Frankrijk, waarbij er zelfs aangeraden wordt een lawinepieper te dragen zodra je de deur uit gaat in sommige gebieden, maar inmiddels is de chaos helemaal compleet. Lawines over wegen, afgesloten dorpen en stroomuitval. Het is Snowpocalyps! 

In Nederland hebben we het al over een Snowpocalyps als er een centimeter of 20 valt en heel het land weer de paniek in schiet, maar in Frankrijk is het nu wel echt aan met bizarre sneeuwhoeveelheden. Om het nog erger te maken valt er onder de 2000 meter alleen maar regen en ook die komt met gigantische hoeveelheden naar beneden zetten, met grote problemen tot gevolg.

Val Thorens

Het vrijmaken van de weg naar Val Thorens is inmiddels gereed, nadat er flinke lawinedreiging was die over de weg heen konden rollen. Er wordt nog steeds gewerkt om lawines handmatig af te zetten zodat de weg niet verder bedreigd kan worden.

Enkele pistes zijn ook weer open gegaan in het dorp, maar er wordt wel op gehamerd dat je onder geen beding buiten de pistes mag komen. Het gevaar is simpelweg te groot en eigenlijk adviseren ze nog steeds om binnen te blijven terwijl er hard gewerkt wordt in het gebied zelf. “Mensen moeten begrijpen dat we geen risico’s willen nemen. De wind is afgenomen, maar het lawinegevaar is zo gigantisch groot dat we bijna geen pistes kunnen openen”, aldus Val Thorens.

Tignes

Mensen mogen weer mondjesmaat het dorp Tignes in, nadat er eerder een verbod ingesteld was. De districten Crouze en Chalets du Golf vallen nog wel onder het verbod, terwijl het meer en Val Claret inmiddels vrij zijn gegeven.

De toegangsweg tussen Tignes en Val d’Isere is nog steeds afgesloten en blijft waarschijnlijk de rest van de dag dicht. Overigens blijft er nog steeds een aardig risico op daklawines actief in Tignes en ook daar zal nog het nodige werk verricht moeten worden. Oftewel, het blijft gigantisch oppassen geblazen, ook in het dorp zelf!

Valloire

Het dorpje Valloire is nog steeds afgesloten van de buitenwereld en enkele mensen zijn geevacueerd in het dorp, nadat er eerder al een lawine over de toegangsweg is gerold. De lager gelegen delen hebben het nu heel erg zwaar met de regen die over de vers gevallen sneeuw heen valt, waardoor het geheel nog zwaarder wordt en de lawines zonder pardon kunnen gaan schuiven.

La Grave

La Grave is normaal gesproken van twee kanten te bereiken, maar ook dit lijkt niet meer mogelijk te zijn. De wegen zijn aan beide kanten afgesloten en het dorpje is onbereikbaar geworden. Vannacht hebben de hulpdiensten nog wel een levering met medicijnen door de storm kunnen leveren, maar voorlopig zullen ze moeten wachten totdat de situatie weer verbeterd is!

Evacuaties

Enkele kleinere niet-wintersportdorpen worden ook zwaar onder druk gezet door het noodweer. Lager gelegen dorpen hebben zelfs al te maken met modderstromen en reddingsdiensten kunnen de dorpjes vaak niet bereiken voor evacuaties, omdat de wegen onbegaanbaar zijn en het weer zo slecht is dat er ook geen helikopters kunnen vliegen. Voorlopig moeten deze mensen zichzelf zien te redden en de Franse reddingsdiensten zullen overuren moeten draaien zodra het weer rustiger gaat worden.

Her en der zijn ook de elektriciteitskabels gesneuveld, waardoor enkele van deze kleine dorpjes ook nog eens zonder stroom zitten. Waarschijnlijk zal het morgen pas weer rustiger worden en dan zal een deel hiervan hersteld kunnen worden, evenals de werkzaamheden om de toegangswegen weer gangbaar te maken. Tot die tijd is het overleven!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws