Nieuws - 24 februari 2020   15:51 Uren wachten met een lege accu: Laadpaalfiles op wintersportroutes zijn officieel een ding

Door:

Yep, er werd al een waarschuwing uitgestuurd dat het mogelijk erg druk zou kunnen zijn bij de laadpalen op de wintersportroutes, maar dat is dus ook het geval. De laadpaalfile is officieel een ding! 

Op social media zijn de beelden te zien: rijen met Tesla’s, ergens in Duitsland en allemaal met een mooi geel kenteken. De Tesla Model 3 is vorig jaar de meest verkochte auto en dat betekent ook dat steeds meer mensen met de elektrische auto richting de sneeuw gaan. Kan prima, vergt alleen wat meer werk!

Iedereen komt namelijk ongeveer op hetzelfde punt stil te staan met een platte accu en dus is het dringen geblazen op de reisdagen. Afgelopen zaterdag was het raak en in Duitsland stonden bij verschillende tankstations daarom ook lange wachtrijen voor het handjevol laadpalen.

Wel zijn er steeds meer snellaadstations geplaatst her en der in Duitsland, waardoor het een stukje sneller kan dan ‘normaal’, maar uiteindelijk staan de auto’s toch echt wel even stil. Grootste knelpunten waren op de A3 bij Willroth en bij Pfaffenhofen op de A9, niet ver van München. Op de route naar Oostenrijk zijn in totaal 450 laadpalen te vinden en die waren dan ook binnen no-time opgevuld, met uren wachttijd als resultaat.

Voorbereidingen

Hoewel je dus prima met je elektrische auto naar de Alpen kan rijden, vergt het wel iets meer planning dan een normale trip. Zo stellen de meeste stations met een Tesla Supercharger dat je maximaal een half uur aan de lader mag hangen wanneer het druk is, waardoor je dus waarschijnlijk geen volle accu hebt. Bij andere stations, waar je wel langer mag blijven staan, laden de Tesla’s simpelweg niet verder op dan 80% om ruimte te maken voor de volgende auto. En wat ook nog een bijkomend issue kan zijn: de snelladers kunnen niet op vol vermogen draaien wanneer ze allemaal gebruikt worden. Een beetje zoals thuis, wanneer je de wasmachine, oven en stofzuiger tegelijk aan hebt. Dan zouden de stoppen eruit jagen en dat kan natuurlijk niet!

Daar komt nog eens bij dat er een wildgroei aan laadpassen is die niet overal werken. Iedere partij heeft weer een eigen pas, waardoor je dus niet even je pinpas kan trekken en daar mee aan de slag kan gaan. Dit betekent dat je van te voren je laadtraject zal moeten plannen en de juiste passen al weken van te voren aan moet vragen, om te voorkomen dat je ‘m niet op tijd hebt.

Oh, en nog een laatste stukje advies: neem een 230V laadkabel mee. Dan moet je wel wachten totdat je een beste baard hebt, aangezien zo’n 230V lijntje lang bezig is met je accu vol pompen, maar het is beter dan helemaal met lege handen staan!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws