Nieuws - 5 februari 2021   13:45 Veel Italiaanse skigebieden mogen vanaf 15 februari open

Door:

Viva Italia! De Italiaanse overheid heeft toestemming gegeven voor het openen van skigebieden in zogenaamde ‘gele zones’. Nog niet alle gebieden gaan daarmee open, maar er gaan in ieder geval weer een aantal liften draaien! 

De Italiaanse Comitato Tecnico Scientifico, die in Italië een soort val RIVM-achtige rol heeft in deze crisis, heeft zijn toestemming gegeven voor het openen van skigebieden binnen bepaalde zones. Heel Italië is ingedeeld in zones die een kleur kunnen krijgen, afhankelijk van de situatie in die regio. Op basis van de kleur worden maatregelen wel of niet getroffen en dat betekent dan ook dat er in sommige regio’s versoepelingen mogelijk zijn, zoals het openen van de skiliften.

Alleen gele zones

De zones binnen Italië die op geel staan, mogen vanaf 15 februari de skiliften weer laten draaien. Onder de gele zones vallen op het moment van schrijven (5 februari) de bergregio’s Piemonte, Valle Aosta, Lombardia en Trentino. Voor de volledige lijst kan je terecht op de website van Minister della Salute. Hier zouden de liften dus weer mogen gaan draaien, al zal dit niet direct overal ook daadwerkelijk het geval zijn.

Trentino, waar de skigebieden dus open zouden mogen vanaf de 15e, heeft namelijk zelf al de keuze gemaakt om de skigebieden niet eerder dan 17 februari open te gooien. Zo vermijden ze de verwachte drukte rondom de carnavalsperiode en de kans op nieuwe verspreidingen, al is er ook nog veel onduidelijk. Zo moet er nog een definitieve beslissing komen over het wel of niet toestaan van reizen uit andere regio’s, wat op dit moment nog niet is toegestaan. In Trentino skiën zou dan alleen mogelijk zijn voor de locals.

Zuid-Tirol krijgt zwaardere maatregelen

Voor Zuid-Tirol, wat de meest bezochte wintersportregio van Italië is, zal de skigebieden nog dicht moeten houden. De autonome provincie valt namelijk in de oranje zone, waardoor ze juist strengere maatregelen zullen moeten treffen. In Zuid-Tirol geldt vanaf aanstaande maandag een zwaardere lockdown voor een periode van drie weken, waardoor ook de winkels en horeca wederom volledig zullen moeten sluiten. Dit heeft vooral te maken met de verspreiding van de nieuwe coronamutaties in deze regio.

Mocht je overigens in het overzicht van de Italiaanse overheid Zuid-Tirol niet kunnen zien, dan moet je even zoeken naar PA Bolzano (Provincie Autonoma di Bolzano), wat de Italiaanse benaming is. Of de skigebieden in de overige berggebieden die nog op geel staan open gaan vanaf de 15e is nog niet bekend, er zijn nog steeds twijfels over de economische haalbaarheid als er geen toeristen binnen (kunnen) komen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws