Nieuws - 19 maart 2019   9:25 “Verhoogd lawinegevaar komt deels door klimaatverandering”

Door:

Hoofd van de lawinedienst in Tirol, Rudi Mair, heeft de bovenstaande claim gemaakt. Hij stelt dat het verhoogde lawinegevaar in deze periode grotendeels komt door klimaatverandering! 

Het lawinegevaar is de afgelopen winter regelmatig heel erg hoog geweest en dan met name de zware glijdende lawines zijn vaak voor gekomen. De combinatie van hele zware sneeuwval en warme periodes is geen hele lekkere, maar het hoofd van de Tiroler lawinedienst gaat nog een stukje verder.

Klimaatverandering is voor een heel groot deel te blamen voor het lawinegevaar. En niet zozeer vanwege de extremen die we afgelopen winter gezien hebben met meerdere dumps van meters aan sneeuw, maar juist de temperaturen aan het begin van het seizoen. “In november zit iedereen nog op het terras omdat het zo warm is. In december valt er dan ineens een meter sneeuw. De grond is nog niet bevroren en omdat sneeuw een hele goede isolator is, zal dit ook niet meer gebeuren tijdens de winter. Het logische gevolg is dat de sneeuw heel makkelijk kan schuiven.”

Op veel plekken zijn daardoor scheuren in de sneeuw gezien en dat zijn de meest tricky condities. Daar kan de boel ineens loskomen en door deze situatie is het werk van de lawinedienst ook aan het veranderen. Nieuwe plekken hebben daardoor een verhoogde dreiging voor lawines, wat weer betekent dat de voorzorgsmaatregelen gewijzigd moeten worden. Daardoor worden bewoonde gebieden bedreigd en dat maakt het werk van de lawinedienst weer veel moeilijker.

“Knallen kan dan niet. De lawines van glijdende sneeuw houden ons nog bezig tot ver in mei”, aldus Mair.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws