Nieuws - 15 maart 2017   18:22 Vier doden door lawine in Oostenrijk

Door:

Een zware lawine heeft vandaag het leven geeist van vier wintersporters in het Oostenrijkse Schmirntal. Rond de klok van 12.30 kwam de sneeuwmassa naar beneden en vier van de acht konden het niet navertellen. 

In het Schmirntal, in de buurt van de Jochgrubenkopf in de Zillertaler Alpen is een grote lawine naar beneden gekomen die in totaal acht tourskiërs mee nam. Vier slachtoffers konden zich gelukkig zelf bevrijden uit de sneeuwmassa, terwijl vier anderen de lawine niet na konden vertellen.

De vier slachtoffers die zichzelf konden bevrijden schakelden direct de reddingsdienst in, die direct met groot materiaal uit zijn gerukt. Het zou gaan om een groep Zwitserse tourskiërs en er werden reddingswerkers uit heel de omgeving ingeschakeld om de slachtoffers te kunnen vinden.

Diezelfde reddingsdienst heeft gemeld dat de lawine bijzonder zwaar was en dat de slachtoffers enkele meters diep onder de sneeuw lagen. In zo’n geval is de kans op overleving erg klein en kunnen zelfs lawinepiepers en sondes het in veel gevallen niet meer aan. Het ging ook nog eens om bijzonder steil terrein en de lawinedienst heeft zelf al aangegeven dat het een erg domme keuze is geweest van de gids om de groep over deze hang mee te nemen.

Oude sneeuwlagen zijn het grote probleem in dit gebied en de lawinedienst heeft al laten weten dat de helling waar de lawine af is gegaan erg berucht is vanwege het lawinegevaar. Met name als de sneeuw bestaat uit oude lagen gecombineerd met redelijk verse sneeuw kan alles binnen no-time gaan schuiven, met een gigantische lawine als gevolg.

In totaal zijn er 70 mensen bezig geweest met de zoektocht naar de slachtoffers en drie overleden personen werden redelijk snel gewonden. Pas om 17.30 uur werd het laatste slachtoffer gevonden en het is niet zonder reden dat dit zo lang geduurd heeft. Het slachtoffer was namelijk begraven onder maar liefst twaalf meter sneeuw en dan werken de reguliere zoekmethodes simpelweg niet meer.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws