Nieuws - 4 februari 2022   18:56 Vier doden door lawines in Spiss, veel lawines gemeld

Door:

In de Alpen zijn vandaag meerdere lawine ongevallen gemeld. Bij een ongeval kwamen vier mensen om het leven, door een andere lawine in Sölden werden mensen zelfs bedolven op de piste!

Na de zeer zware sneeuwval van de afgelopen dagen was al wel bekend dat het lawinegevaar erg hoog was en vandaag is het op meerdere plekken mis gegaan. In het Oostenrijkse Spiss, gelegen in Tirol op de grens met Zwitserland, is een lawine naar beneden gekomen die aan zeker vier personen het leven heeft gekost.

Over de identiteit van de slachtoffers is nog niks bekend, ook over de oorzaak heeft men nog niets naar buiten gebracht. Wel is er een grote zoekactie opgezet omdat er mogelijk nog meer personen onder de sneeuw zouden kunnen liggen, waardoor de reddingsdiensten van zowel Oostenrijk als Zwitserland met meerdere helikopters en ook honden aan het zoeken is.

Zwitserland

In Zwitserland is eveneens een dode te betreuren, daar is gisteren een 43-jarige snowboarder overleden door een lawine. Hij was aan het boarden buiten de pistes en kwam niet opdagen bij een afspraak met zijn familie, waarop de reddingsdienst ging zoeken. Het lichaam van de man werd gevonden onder een meter sneeuw.

Sölden

In het Oostenrijkse Sölden kwamen vijf skiërs met de schrik vrij, toen een zware lawine over een blauwe piste rolde, al is het mogelijk dat er nog meer slachtoffers onder de sneeuw liggen. Er is nog altijd een grote reddingsactie gaande om op zoek te gaan naar eventuele slachtoffers.

De lawinedienst vermoed dat de groep van vijf skiërs deze lawine zelf in gang heeft gezet, door net buiten de pistes boven deze blauwe piste te gaan skiën en men vermoed dat er niemand op deze piste aanwezig was, maar daar kan men niet 100% van uit gaan.

De vijf slachtoffers zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht, één van hen moest worden gereanimeerd en is daarom naar een ziekenhuis in Duitsland gevlogen.

Lawinegevaar

De lawinediensten in Oostenrijk en Zwitserland blijven hameren op het feit dat het lawinegevaar op dit moment erg hoog is en dat het de komende dagen ook niet zo maar af zal gaan zwakken. De nieuwe sneeuw zorgt voor een hoop problemen vanwege de harde wind én het feit dat deze is gevallen op een oude instabiele laag, waardoor de boel snel kan gaan schuiven. Alleen in Tirol zijn vandaag al 26 lawines gemeld.

Freeride liefhebbers worden daarom ook opgeroepen om de situatie altijd goed te blijven beoordelen en niet blind te staren op de lawinecijfers, die blijven namelijk heel generiek. Voor hellingen die in de schaduw liggen geldt dat de situatie nog een stukje gevaarlijker kan zijn dan andere hellingen, dus is het des te meer zaak om altijd de situatie goed te beoordelen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws