De term ‘shitshow’ is een understatement als het om de soap in Ischgl en het coronavirus gaat. Inmiddels is het onderzoek heel wat verder en zijn er zelfs vier personen als verdachten genoemd.
Na de hele heftige uitbraak van het coronavirus in Ischgl duurde het niet lang voordat er een stortvloed aan nieuws naar buiten kwam, waarin gesteld werd dat er in Ischgl bewust gehandeld is om de uitbraak te verdoezelen, in de hoop het dorp economisch door te laten draaien. Dat nieuws was reden genoeg voor een grote groep mensen om het dorp aan te klagen en tegelijk is er in Oostenrijk een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de personen die hierbij betrokken zouden zijn geweest.
Onderzoek
Inmiddels is het onderzoek enkele maanden verder en begint de case tegen Ischgl steeds meer vorm te krijgen. Het onderzoek heeft nu zelfs vier verdachten aangewezen die een rol gespeeld zouden hebben in het verduisteren van coronabesmettingen en het begraven van feiten. Deze personen hangt een mogelijke veroordeling boven het hoofd, als bewezen kan worden dat ze de gezondheid van een grote groep mensen bewust in gevaar hebben gebracht.
De vier verdachten bestaan uit de burgemeester van Ischgl Werner Kurz en de hoofd van het district Landeck Markus Maass. Andere verdachten worden nog niet bij naam genoemd, maar dat er nu een lijst van vier personen is staat wel vast. Het onderzoek zou bovendien al ruim 10.000 pagina’s aan bewijsmateriaal op hebben geleverd en volgens bronnen bij de Oostenrijkse ORF ziet het er voor Ischgl niet persé heel rooskleurig uit.
Verspreiding
Het verwijt wat ze nu boven het hoofd hangt is dat Ischgl de verspreiding van het virus stil heeft gehouden om economische redenen en dat ze daarmee veel mensen onnodig in gevaar hebben gebracht. Daarnaast is ook de aanpak rondom de quarantaine een belangrijk onderdeel van het onderzoek, aangezien de lockdown van het Paznaundal van te voren al uitgestuurd werd naar horeca uitbaters, waardoor veel mensen zeer snel zijn vertrokken uit het dal. Dit zou de verspreiding van het virus onnodig aangejaagd hebben, aangezien deze mensen zich uiteraard verder hebben verspreid binnen Europa terwijl ze beter in quarantaine konden blijven.
Inmiddels hebben meer dan 6.000 mensen zich opgegeven als gedupeerden in deze zaak, maar een snelle uitspraak hoeven we niet te verwachten. Het onderzoek is nog bezig en pas wanneer dit afgerond is, kunnen advocaten en rechters zich gaan buigen over de duizenden pagina’s aan bewijslast.