Nieuws - 17 april 2017   18:37 Voor het eerst in 26 jaar geen dodelijke lawines in Utah

Door:

Goed nieuws uit de States! Terwijl de berichtgeving over lawines op een all time high is kunnen we zowaar een keer goed nieuws naar buiten brengen. Voor het eerst in 26 jaar is er geen enkele lawinedode gevallen in Utah tijdens het afgelopen seizoen! 

Het is best opmerkelijk dat uitgerekend dit seizoen geen enkele lawinedoden zijn gevallen, want in Amerika hebben ze dit seizoen aardig wat sneeuw gekregen. Sterker nog, zelfs nu dumpt het af en toe nog steeds! De afgelopen jaren er ieder jaar wel meerdere lawinedoden met een gemiddelde van vier doden per jaar, maar dit jaar is het dus een heel stuk positiever gelopen.

Het Utah Avalanche Center is natuurlijk heel erg blij met dit nieuws, maar ze hameren er ook op dat iedereen voorzichtig moet blijven. Tegenwoordig kunnen steeds meer skiërs en snowboarders de backcountry opzoeken aangezien de specifieke gear daarvoor veel makkelijker te krijgen is, maar dat betekent ook dat de kans op zware lawines eigenlijk alleen maar groter wordt. Daarentegen hebben instanties als de UAC veel meer informatie ter beschikking om mensen te waarschuwen en dat lijkt in ieder geval te helpen.

“Onze missie is om zoveel mogelijk mensen bovenop de sneeuw te houden en niet eronder. We doen dit door mensen te bereiken, te informeren met onze voorspellingen en met onze mediapartners. We zijn hier heel erg blij mee en we kijken nu al uit naar het komende seizoen”, aldus een officieel statement na dit nieuws.

Het lijkt er overigens op dat overal ter wereld de hoeveelheid dodelijke lawines af begint te nemen. Dit seizoen zijn er ook al minder lawinedoden gevallen in Oostenrijk en dat terwijl de sneeuw lange tijd erg gevaarlijk is geweest. Een voorzichtige conclusie die getrokken wordt is dat steeds meer mensen de lawineberichtgeving serieus nemen en ook vaker met gekwalificeerde gidsen op pad gaan, in plaats van zomaar buiten de pistes te komen. De combinatie van bewustzijn en de juiste informatie lijkt dus te helpen.

In Utah waarschuwen ze nog wel voor gevaarlijke condities in de bergen, ondanks het feit dat het seizoen er voor het overgrote deel al op zit. “Lawines blijven mogelijk zolang er sneeuw op de berg ligt, dus blijf opletten en de tekenen van een lawine spotten. “

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

22 september 2019

Zondag WTF #348

Als het hartje winter is en je wilt een duik nemen, dan kan je maar beter een bommetje doen. Toch? Wat kan er mis gaan?  Lees Meer…

Meer Nieuws