Nieuws - 14 april 2018   11:53 Warm weer zorgt voor hoog lawinegevaar in de Alpen

Door:

Als je deze dagen in de Alpen zit dan moet je rekening houden met een hoop geknal in de ochtend. Het lawinegevaar is weer flink toegenomen door de warmte! 

De zon schijnt er flink op los en de temperaturen zijn volle bak zomer-achtig te noemen in de bergen, maar dit heeft uiteraard ook z’n nadelen. De sneeuw bedekking is in de meeste gebieden nog bijzonder goed te noemen met aardig wat centimeters, maar daar kan in tap tempo verandering in gaan komen.

Door die warme temperaturen en de zon begint het zaakje namelijk heel snel te smelten waardoor de hellingen binnen no-time veranderen in een grote slush hoop. Niet heel lekker om doorheen te ploegen, nog minder lekker voor het lawinegevaar. De sneeuw wordt namelijk erg zwaar en nat, en dat kunnen met name de steile hellingen niet aan.

Het gevolg is een zware lawine die zelfs de onderlaag nog meetrekt, in tegenstelling tot ‘normale’ lawines. In de bergen kan je goed zien waar deze lawines nu naar beneden zijn gekomen door de bruine strepen die meegetrokken worden doordat zelfs die onderste laag mee komt.

Ook zijn deze lawines meestal niet de snelle ‘stofwolken’ die je van de beelden kent, maar juist tragere brokachtige massa’s omdat die sneeuw zo zwaar is. Vergis je in ieder geval niet in de kracht van deze lawines, aangezien ook die tragere glijpartijen complete bomen mee kunnen sleuren. Bovendien kunnen deze lawines soms nog langer doorglijden dan die welbekende stofwolken en lijken wat dat betreft meer op een aardverschuiving.

Reddingsdiensten in de Alpen waarschuwen nu dan ook de tourgangers dat de situatie in veel gebieden erg link is geworden met lawinecijfer 3 en vandaag zelfs 4 in bijvoorbeeld het Oostenrijkse Tirol.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws