Nieuws - 3 mei 2018   18:15 Wat is nou eigenlijk het verhaal achter de Dutchweek?

Door:

De Dutchweek is deze week in Val Thorens aan de gang en je zou misschien verwachten dat Dutchweek, Dutchweek Festival, Dutchweekend en dutchweek.nl allemaal onder dezelfde vlag bezig zijn, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Maar, wat is dan wel het verhaal? Wij doken wij er voor je in!

De afsluitweek in Val Thorens genaamd Dutchweek, wie kent het niet? Of je bent er een keer geweest, of je hebt iemand die je altijd probeert over te halen om mee naartoe gaan. Als je overigens bij de laatste categorie hoort dan moet je je wel even achter je oren krabben waarom je alsnog niet bent meegegaan, want een week vol met feesten, gezelligheid, allemaal Hollanders met een enorm goede instelling en dit alles in de sneeuw?!

Daar moet je een keer zijn geweest! Nu zagen we een paar jaar geleden het bericht dat Dutchweek uit ging breiden met een weekend hier en daar en ze waren ook nog bezig met andere locaties. Die events hebben wij moeten laten schieten, maar toen we toch een keertje gingen kijken of we er misschien iets mee konden doen kwamen we achter wat andere verhalen.

Het blijkt namelijk dat de vier namen, Dutchweek, Dutchweek Festival, Dutchweekend en dutchweek.nl helemaal niet van dezelfde organisatie zijn. Daar is op zich niets ergs aan, want een lekkere week of lekker weekend in de sneeuw is een lekkere week of een lekker weekend in de sneeuw. Right? Maar goed, het wordt wel een ander verhaal wanneer je de vibe van een epische week in Val Thorens door wil zetten naar een totaal ander event in een totaal ander gebied.

Want eerlijk is eerlijk: er is maar één echte Dutchweek en dat is die in Val Thorens! Daar denken ze blijkbaar ergens anders toch weer anders over, want ze lijken nu aan alle kanten als paddestoelen uit de grond te schieten waardoor wij ons af vroegen wat nu het echte verhaal achter deze vier verschillende namen en het onstaan ervan is.

Na wat research bleek de tekst uit de All You Need To Know ook nog helemaal niet zo heel slecht te zijn. Dutchweek is namelijk begonnen bij een paar vrienden die het leuk vonden om in de sneeuw van Val Thorens een paar lekkere tunes door de sneeuw heen te pompen met een paar speakers terwijl de zon er vol op los stond te shinen. Klinkt inderdaad niet heel erg slecht en dit werd steeds groter en groter en Snowtime heeft vervolgens van de samenkomst van vrienden iets officieels gemaakt in 1991. Zo is de naam Dutchweek geboren.

In de begindagen was het zeker nog niet hét afsluitfeest, maar dat is het natuurlijk wel geworden. De 360 Bar in Val Thorens, welke nu één van de locaties is waar je naar toe moet tijdens Dutchweek, zijn zelf altijd trouw gebleven aan de Dutchweek naam en doordat de 360 Bar tegenwoordig zo groot is geworden, hebben ze daar de naam Dutchweek Festival aan gehangen. Want tja, het is eigenlijk ook één groot festival in de sneeuw geworden. Tot dusver dus nog niets vreemds of conflicterende dingen, maar als we onze zoektocht mogen geloven gaat het dus dieper:

De naam dutchweek.nl was namelijk nog nooit vastgelegd door de mensen van Snowtime of de 360 Bar, waardoor een ander de kans zag en dit adres geregistreerd heeft. Slim en ondernemend gezien was dit zeker een handige zet en zeg zelf… Waarom zou je ook niet, hij was nog gewoon vrij. Door spullen uit te delen met dutchweek.nl erop kreeg deze naam natuurlijk ook veel bekendheid en enkele jaren geleden besloten de mensen achter deze website een stap verder te zetten. Zij zijn gestart met het aanbieden van Dutchweekend evenementen, om vervolgens ook de stap naar meerdere gebieden te maken en zelfs een zomerevent in Nederland te organiseren.

En dit is waar de wegen scheiden. Dutchweek.nl (en daarmee Dutchweekend) is tot op de dag van vandaag namelijk een compleet ander bedrijf met een doel die op zijn beurt weer overlappend is: een week vol met vertier in de sneeuw organiseren. Maar goed, door de naam Dutchweek uit te dragen zorg je er ook wel meteen voor dat je bepaalde verwachtingen schept die in Val Thorens door meerdere (en dus andere) organisatoren worden neergezet en wat daarmee juist voor die bijzondere sfeer zorgt. Maar als één enkele partij dit vervolgens over probeert te zetten naar andere gebieden? Tja, dan kan het niet anders of er vallen dingen weg of worden anders opgepakt. Dat betekent weer een andere sfeer en dus ook een ander soort event.

Achja, voor de wintersporter die gewoon even een week of weekend zou willen gaan boeken boeit het natuurlijk geen ster wie of wat er achter zit en al met al dus een duidelijk verhaal als je het ons vraagt. Nu is het zaak om de proef eens op de som te nemen, want als we ergens over schrijven, dan moeten we het proberen ook, right? Als we overigens iets over het hoofd hebben gezien horen we dat graag. Even mailen met ons naar info@snowchamps.nl en we kunnen onze zoektocht nog beter neerzetten, graag zelfs. Wat we er overigens zelf van vinden? Mwuah, het feit dat iedereen uit de Benelux iets organiseert om (niet) wintersporters te enthousiasmeren kunnen wij op onze beurt ook alleen maar supporten, kijk naar Double Dutch in Kitzbühel, maar kom op. Er met een naam vandoor gaan zaait natuurlijk gewoon verwarring.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws