Nieuws - 29 mei 2018   16:13 Wetenschappers ontdekken bergen en valleien onder ijskappen Zuidpool

Door:

Wetenschappers hebben een bijzondere ontdekking gedaan in Antarctica. Onder het ijs liggen blijkbaar complete valleien en bergketens verstopt! 

Dat er dingen te vinden zouden zijn onder het Arctische ijsoppervlak was op zich al wel te verwachten, maar dat ze dit daar aan zouden treffen had niemand verwacht. Wetenschappers zijn bezig geweest om het gebied onder de ijsmassa in kaart te brengen en nu blijkt dus dat er veel grotere bergen te vinden zijn dan verwacht. Ook hebben ze een grote vallei ontdekt die twee grote ijsvelden met elkaar in verbinding zet.

Deze ontdekking betekent dat het smelten van het ijs op de Antarctica een nog grotere impact kan hebben op het stijgen van de zeespiegel en het kan een versnellend effect hebben op de smelting. IJs en smeltwater van Oost-Antarctica kan daardoor niet wegvloeien naar het westen en daarmee snel naar de zee gaan, waardoor het water juist in die nieuw ontdekte bergketens en valleien blijft hangen. Dit kan op zijn beurt er weer voor zorgen dat er juist meer ijs afbreekt door het stromende water, waardoor het probleem daar alleen maar groter gaat worden.

De hoogte van de bergen is nog lastig om precies te bepalen, maar over de valleien hebben ze wel meer informatie. De langste is ongeveer 350 km lang en ongeveer 32 km breed. De kleinste is 150 kilometer lang en ongeveer 30 kilometer breed. Het formaat van deze valleien zorgt voor de grootste verbazing en voor het westelijke deel van Antarctica kunnen die valleien juist werken als een soort supersnelweg voor het smeltwater, waardoor de zeespiegel in een nog sneller tempo zou kunnen stijgen.

ZuidpoolFoto: Geophysical Research Letters/Kate Winter et al

De ontdekking zal er dan ook voor zorgen dat de modellen die moeten voorspellen hoe snel de zeespiegel gaat stijgen bijgewerkt gaan worden en dat de impact van het smelten van de ijskappen dus ook bijgesteld gaat worden. En de eerste conclusies zijn niet bepaald positief te noemen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws