Nieuws - 28 april 2015   11:03 Wie gaat de Olympische Winterspelen van 2026 organiseren?

Door:

De Olympische Winterspelen van 2022 moeten nog een thuis vinden, maar voor de Spelen van 2026 wordt nu al naar een locatie gezocht. Het goede nieuws: er staan heel wat Europese landen op de lijst! 

Over 2022 kunnen we kort zijn, net als de lijst met potentiële steden. De kans is namelijk groot dat deze spelen naar het Chinese Bejing zullen gaan, omdat Almaty in Kazachstan de enige tegenstander is. De overige steden hebben hun bid laten varen, maar voor 2026 zijn er heel wat gegadigden!

Uiteraard willen wij dat de Olympische Winterspelen weer een keer in Europa gehouden worden, zodat de wedstrijden weer een beetje binnen bereik van de gemiddelde Nederlander kunnen komen. Er zijn grote stappen gemaakt in het snowboarden en freestyle skiën, waardoor we wel eens serieuze kansen kunnen hebben op medailles in de sneeuw!

Voordat het zover is moet er nog een stad gekozen worden en er zijn op dit moment heel wat Europese steden met serieuze plannen voor een Olympisch bid op de Spelen voor 2026. In Italië zijn er twee kandidaten: Trento en Aosta hebben namelijk serieuze plannen voor de Olympische Spelen! Trento staat al jarenlang bekend als een van dé wintersport regio’s in Italië en in Aosta hebben ze ook al de nodige ervaring op gedaan. De Spelen van 2006 werden namelijk dichtbij gehouden en Aosta heeft in die periode goed meegekeken naar de organisatie.

Het Duitse Dresden overweegt ook een Olympisch bid omdat alle benodigde infrastructuur op dit moment al aanwezig is. Bovendien ligt deze Duitse stad vlakbij enkele gerenommeerde skigebieden waar de evenementen in de sneeuw gehouden kunnen worden en er wordt zelfs al naar een partnerschap met Tsjechië gekeken.

Barcelona heeft ook serieuze plannen nadat ze eerder al de Olympische Zomerspelen mochten ontvangen. Barcelona heeft lange tijd een bod voor 2022 overwogen, maar de burgemeester vond dat de stad er nog niet klaar voor was. 2026 zou de ideale kans moeten zijn en de wedstrijden in de sneeuw kunnen plaatsvinden in de Spaanse skigebieden, die op ongeveer een uur rijden liggen van Barcelona.

Het Oekraïnse Lviv heeft in de zomer van 2014 zijn bid voor de Spelen van 2022 laten vallen, maar ze hebben laten weten in 2026 wederom mee te doen met deze strijd. Of deze poging serieus zal zijn ligt vooral aan de politieke situatie in Oekraïne, omdat er op dit moment nog steeds een burgeroorlog heerst in het land.

Stockholm is ook een van de steden die een bid voor 2022 heeft gecancelled, maar voor 2026 willen ze de plannen nogmaals uit de mottenballen halen. Zweden heeft echter wel een duidelijke voorwaarde: De kosten moeten serieus naar beneden! Als er niets gedaan wordt aan de organisatie kosten zal Stockholm zijn bid voor 2026 alsnog laten varen.

Tot slot overweegt het Zwitserse Sion nog een bid voor 2026, nadat ze eerder zonder succes bids voor de spelen van 1976, 2002 en 2006 neer hebben gezet.

Buiten Europa zijn er nog genoeg andere opties, in Noord-Amerika overweegt het Canadese Quebec een bid en in Amerika gaan Reno – Lake Tahoe (Nevada), Denver (Colorado), Anchorage (Alaska) en Lake Placid (New York) aan de gang met een bid. In Zuid-Amerika staat de Argentijnse regio Patagonië klaar en in Chili willen ze een bid klaarmaken voor Santiago. Japan heeft ook plannen en ze willen Sapporo voordragen voor de Spelen van 2026 of zelfs 2030.

Het Internationaal Olympisch Comité zal zo te zien genoeg keuze hebben voor de Spelen van 2026, zolang er geen potentiële steden af gaan vallen. Voor de Spelen van 2022 waren namelijk ook behoorlijk wat gegadigden, maar toen het eenmaal zover was hebben veel kandidaten zich teruggetrokken waardoor op dit moment dus alleen Bejing (China) en Almaty (Kazachstan) overblijven.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

22 september 2019

Zondag WTF #348

Als het hartje winter is en je wilt een duik nemen, dan kan je maar beter een bommetje doen. Toch? Wat kan er mis gaan?  Lees Meer…

Meer Nieuws