Nieuws - 31 augustus 2020   19:28 Winter Universiade van 2021 in Luzern kan ‘niet doorgaan volgens planning’

Door:

Zojuist is bekend gemaakt dat er weer een event niet door kan gaan zoals gepland. De Winter Universiade die gepland was voor januari in Zwitserland kan ‘niet doorgaan volgens planning’! 

Zojuist heeft de organisatie, de FISU, samen met het organisatiecomité uit Zwitserland bekend gemaakt dat de Winter Universiade van Luzern, die eigenlijk eind januari 2021 plaats zou vinden, niet volgens planning door kan gaan. De voorbereidingen zijn per direct gestopt en er zal op een later tijdstip meer bekend gemaakt worden over een mogelijke datum waarop het evenement wél door zou kunnen gaan.

 

De Universiade heeft een lange geschiedenis en is in de basis bedacht als een soort Olympische Spelen, maar dan voor studenten. Jonge atleten kunnen hierdoor ervaring opdoen met een groot toernooi, terwijl ze strijden tegen internationale atleten volgens regels die redelijk vergelijkbaar zijn met wat het IOC doorvoert op de Olympische Spelen.

Freestyle

Bij de Winter Universiade vinden uiteraard ook een aantal freestyle onderdelen plaats voor zowel de snowboarders als de skiërs. De Olympische onderdelen Big Air, Slopestyle en Cross staan daarom op de kalender en verschillende huidige World Cup atleten hebben in het verleden meegedaan aan de Universiade. Voor deze Universiade zouden de freestyle onderdelen plaats vinden in Engelberg, maar die gaan nu dus niet door volgens planning.

Niet haalbaar

Uiteraard is de huidige coronapandemie de reden dat dit evenement niet door kan gaan. De beperkingen rondom het reizen van atleten is een grote factor, al zal ook het risico op besmetting van atleten en bezoekers een factor zijn in deze beslissing. Volgens de huidige regels zouden ongeveer 40% van alle atleten niet mee kunnen doen allerlei beperkingen. “De Winter Universiade is een wereldwijd evenement”, aldus FISU President Oleg Matytsin. “Naast het meten van sportprestaties is het mengen van de verschillende delegaties even belangrijk in een evenement die iedereen bij elkaar brengt. De huidige beperkingen zouden dit onmogelijk maken.”

Wanneer de Universiade we plaats gaat vinden is nog niet duidelijk. Of er nog een kans is om dit tijdens het aankomende winterseizoen te doen is evengoed niet bekend, hier gaat de FISU samen met de Zwitserse organisatie later op terug komen. Er is bij een aantal deelnemende landen al gepolst of een startdatum later in het jaar haalbaar zou zijn en die landen hebben aangegeven wel degelijk te willen starten, maar de vraag is of de situatie rondom het coronavirus dan al verbeterd is.

“Na een voorbereiding van vier jaar is het een pijnlijke beslissing, maar uiteindelijk ook een makkelijke”, aldus Guido Graf, voorzitter van de Zwitserse organisatie. “De gezondheid van onze deelnemers is altijd onze topprioriteit.”

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws