Nieuws - 28 januari 2016   8:11 Winter X Games 2016 in Aspen: De preview!

Door:

Vier dagen vol met crazy shit en dit alles midden in het Amerikaanse Aspen, dat is zo’n beetje de beste omschrijving van de Winter X Games! Het grootste, jaarlijkse wintersportevent ter wereld staat op het punt om te beginnen, hoog tijd dus voor een preview met het parcours, de deelnemers en de timetable! 

Als je nog nooit gehoord hebt van de Winter X Games dan heb je waarschijnlijk ergens onder een steen gelegen. Deze wedstrijd is al jarenlang hét winterevent voor skiërs, snowboarders, sneeuwscootercoureurs en nog veel meer. Waar de meeste wedstrijden zich beperken tot een enkel aspect van de wintersport gaan de Winter X Games juist flink de breedte in en zijn ze eigenlijk een soort extreme variant van de Olympische Winterspelen. Aspen, het welbekende Amerikaanse skidorp, is traditiegetrouw de locatie waar deze wedstrijd verreden gaat worden en dit jaar is daarop geen uitzondering.

Tussen 28 januari en 31 januari gaan de Winter X Games plaats vinden en voor iedere dag staan meerdere finales op de planning. Maar voordat we naar deze planning kijken blikken we eerst vooruit naar de onderdelen die aan bod gaan komen tijdens de Winter X Games in Aspen.

Wedstrijdonderdelen

Zoals gezegd is dit geen standaard event en dat is ook goed te zien in de hoeveelheid onderdelen die er op de planning staan:

Snowboard

– Snowboard Big Air
– Mannen Snowboard Slopestyle
– Vrouwen Snowboard Slopestyle
– Mannen Snowboard Superpipe
– Vrouwen Snowboard Superpipe
– Boardercross Adaptive
– Mannen Boardercross
– Vrouwen Boardercross

Ski

– Ski Big Air
– Mannen Ski Slopestyle
– Vrouwen Ski Slopestyle
– Mannen Ski Superpipe
– Vrouwen Ski Superpipe
– Mannen Skicross
– Vrouwen Skicross
– Mono Skicross

Sneeuwscooter

– Snowmobile Freestyle
– Snowmobile Snocross
– Snowmobile Adaptive

Overige onderdelen

– Special Olympics Unified Dual Slalom
– Halo 5

Het is een flinke stapel en we kunnen nu alvast stellen dat het één groot spektakel gaat worden! Bij de Winter X Games halen de atleten altijd net dat ene beetje extra uit de kast en de verwachting is dan ook dat er serieus zieke tricks voorbij gaan komen. Er is al speculatie over het feit dat enkele snowboarders een Quad willen proberen op het Big Air onderdeel, waarmee ze sowieso historie kunnen gaan maken. Yuki Kadono gaat ‘m mogelijk proberen tijdens de wedstrijd en Marcus Kleveland, die al een keer een Quad heeft weten te landen, gaat misschien ook een poging wagen. Als het ze lukt dan gaat deze Winter X Games sowieso de geschiedenisboeken in want een Quad is nog nooit geland tijdens een daadwerkelijke wedstrijd!

Voor de duidelijkheid, het Halo onderdeel is geen rare, nieuwe sport in de sneeuw maar een vorm van E-sports. Vorig jaar werd er voor het eerst professioneel gegamed op de Winter X Games en dit jaar is er dus een officiële wedstrijd voor de Xbox One game Halo 5: Guardians.

Deelnemers

De volledige deelnemerslijst is hieronder terug te vinden:

Dit jaar doen er zoals je kan zien ook drie Nederlanders mee! Cheryl Maas mag de Nederlandse eer hoog gaan houden op het Slopestyle parcours en Chris Vos doet mee aan Boardercross Adaptive, net als de Nederlandse Bibian Mentel. Voor Bibian Mentel gaat dit overigens haar rentree worden op een snowboard, nadat ze lange tijd uit de running is geweest. In oktober moest ze geopereerd worden aan haar rechterlong vanwege een agressieve vorm van kanker en de Winter X Games is de eerste wedstrijd sinds deze operatie. Tegenover de NSkiV liet ze in ieder geval weten uit te kijken naar de wedstrijd. “Ik ben nog niet zo sterk als voor de operatie, maar ik voel me goed en heb er ontzettend veel zin in.”

Course

Voor al die onderdelen moet natuurlijk ook een speciaal parcours aanwezig zijn. Er moest heel wat werk verzet worden om voor ieder onderdeel een course klaar te hebben, maar het is ze gelukt! Check ze hieronder allemaal:

Superpipe

Winter X GamesFoto: Mike Forester/ESPN

Een halfpipe is een halfpipe, daar valt weinig op aan te merken. De Superpipe in Aspen is 170 meter lang, meer dan 20 meter breed en de ‘muren’ zijn 6,7 meter hoog wat het een massive apparaat maakt! Overigens is er ook nog een verandering aan het wedstrijdformat van de Superpipe. Dit jaar zal er geen eliminatieronde plaatsvinden, maar staan alle deelnemers direct aan de start van de finale. Alle deelnemers krijgen drie runs om een score neer te zetten en degene met de meeste punten is dus ook gelijk de winnaar van de Winter X Games in Aspen!

Slopestyle

X GamesFoto: Mike Forester/ESPN

Het Slopestyle parcours in Aspen is wat traditioneler ten opzichte van wat LAAX OPEN neer wist te zetten, maar dat zal de pret echt niet drukken. Het parcours is ongeveer 520 meter lang met een totaal hoogteverschil van zo’n 90 meter. Er zitten in totaal zes features in het parcours om de deelnemers tot het uiterste te pushen:

1. Railsectie met twee mini wallrides, een gat van 2,5 meter naar een 10 meter lange downrail, een 5,5 meter lange canonn rail en 15,5 meter lange flat to downrail.
2. Railsectie met 20,5 meter lange gateway rail, 6,1 meter lange close-out rail en een 6,1 meter lange cannon rail.
3. Railsectie met 7,6 meter lange downrail, wallride en uprail to downrail
4. Kicker van 18,3 meter
5. Kicker van 19,8 meter
6. Kicker van 21,3 meter

Ook op het Slopestyle parcours zal dit jaar geen eliminatieronde plaats vinden. Alle deelnemers beginnen direct aan de finale en krijgen drie runs om een score neer te zetten.

SnoCross & Snowmobile Freestyle

X GamesFoto: Mike Forester/ESPN

SnoCross is altijd één van de meest knettergekke wedstrijden geweestom naar te kijken en dat zal dit jaar niet anders worden! 20 deelnemers, verdeeld over twee heats, staan aan de start en moeten een parcours zo snel mogelijk af zien te leggen en dat maar liefst 20 keer. Dit parcours zit vol met korte bochten, flinke hobbels en twee grote kickers voor de nodige airtime en de deelnemers moeten hier écht hard knokken voor de winst. De beste vijf deelnemers uit iedere heat mogen vervolgens in de finale gaan vechten om de gouden plak.

Vlak naast het SnoCross parcours gaat de Snowmobile Freestyle wedstrijd verreden worden. Deze wedstrijd kan je het beste vergelijken met freestyle jumps op een crossmotor, alleen dan met een sneeuwscooter! De deelnemers hebben hier de beschikking over twee zogenaamde “super kickers”, jumps met een helling van 50-graden en een gat van 21 meter tussen de sprong en de landing. De deelnemers krijgen hier 75 secondes de tijd om de jury te imponeren, die op hun beurt vooral kijken naar uitvoering van de tricks, originaliteit en stijl.

Big Air

X GamesFoto: Mike Forester/ESPN

Dit parcours is lekker recht-toe recht-aan met gewoon één massive kicker. De deelnemers leggen in totaal zo’n 92 meter af van start tot landing en ze springen dan over één kicker van 24,4 meter. Bij dit onderdeel krijgt het hele deelnemersveld 25 minuten de tijd om zoveel mogelijk tricks te landen en uiteindelijk worden de twee beste scores van iedere atleet meegeteld. Degene met de beste verzamelscore gaat met de overwinning naar huis!

X Course

X Games X GamesFoto: Mike Forester/ESPN

Het parcours voor ski- en boardercross bestaat uit twee secties die flink van elkaar verschillen. Het bovenste gedeelte bestaat volledig uit jumps, waves en hobbels, met als absoluut hoogtepunt een jump van 19,8 meter, net zo groot als bij het Slopestyle onderdeel. Het onderste gedeelte bestaat uit een drietal snelle bochten met eveneens enkele jumps en hobbels. In totaal leggen de deelnemers ongeveer 920 meter af en dalen ze ongeveer 147 meter tijdens een run.

Bij de mannelijke ski- en boardercross wedstrijden worden de deelnemers eerst verdeeld over vier heats, waarin vijf deelnemers aan de start staan en de beste drie deelnemers vervolgens doorgaan naar de halve finale. In beide halve finales gaan dan wederom drie deelnemers door naar de daadwerkelijke finale en de eerste deelnemer over de finish wint. Bij de vrouwelijke ski- en boardercross wedstrijden zijn de deelnemers verdeeld over twee heats met ieder zes deelnemers. De beste drie deelnemers gaan direct door naar de finales.

In de Mono Skicross categorie gaan acht van de 12 deelnemers door naar de halve finale en uiteindelijk komen de beste vier deelnemers terecht in de finale. Bij Boardercross Adaptive staan er eveneens 12 personen in de halve finale, echter gaan er dan zes deelnemers door naar de uiteindelijke finale.

Schema

Dus, nu je weet hoe de wedstrijden eruit komen te zien en wie er aan de start zijn is het tijd om uit te vogelen wanneer die wedstrijden precies verreden worden! Check hieronder het volledige schema in Nederlandse tijd:

Donderdag 28 januari

21.00 Special Olympics Unified Snowboarding Finale
23.30 Snowmobile SnoCross Adaptive Finale
00.00 Snowmobile SnoCross Round One & Finale
02.oo Mannen Ski Superpipe Finale

Vrijdag 29 januari

17.00 Mannen Skicross Kwalificatie
17.00 Vrouwen Skicross Kwalificatie
18.00 Vrouwen Snowboard Slopestyle Finale
18.30 Mannen Boardercross Kwalificatie
18.30 Vrouwen Boardercross Kwalificatie
20.00 Boardercross Adaptive Kwalificatie
22.00 Moni Skicross Kwalificatie
01.00 Snowmobile Freestyle Finale
02.30 Vrouwen Ski Superpipe Finale
04.15 Snowboard Big Air Finale

Zaterdag 30 januari

19.00 Mannen Skicross Finale
20.00 Mannen Snowboard Slopestyle Finale
22.00 Mannen Skicross Finale
22.00 Vrouwen Skicross Finale
02.15 Mannen Snowboard Superpipe Finale
04.15 Ski Big Air Finale

Zondag 31 januari

18.00 Mannen Ski Slopestyle Finale
18.00 Boardercross Adaptive Finale
20.00 Mannen Boardercross Finale
20.00 Vrouwen Boardercross Finale
21.45 Vrouwen Snowboard Superpipe Finale

Live meekijken

Het liefste zouden we wederom een livestream voor je fixen zodat je niets hoef te missen van deze Winter X Games, maar dat zit er helaas niet in. De X Games zijn wedstrijden van de Amerikaanse sportzender ESPN en zij timmeren de boel behoorlijk dicht! Enkele jaren geleden kon je deze zender nog via enkele Nederlandse aanbieders ontvangen, maar die tijden zijn helaas voorbij.

Toch is het mogelijk om het hele event live te kijken via internet, doormiddel van de ESPN Player. Om de Winter X Games te kunnen kijken moet je vervolgens de X Games Pass kopen voor €9,99, maar dan kan je dus wel alle wedstrijden live meekijken. Kijken kan via je computer op ESPNPlayer.com en er is een iPad applicatie beschikbaar in de App Store. Als je een Samsung SmartTV hebt staan kan je de ESPNPlayer app downloaden, maar mensen met een Android telefoon of tablet hebben helaas pech!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws