Nieuws - 2 februari 2016   9:02 Winter X Games 2016 in Aspen: Recap #2

Door:

Na het grote succes van de X Games Recap #1 met daarin een hoop nieuws, crashes, gekrenkte ego’s en vrolijke gezichten van donderdag en vrijdag was het natuurlijk wachten op een nieuwe, verse samenvatting. Want wat gebeurde er allemaal op zaterdag en zondag? Er waren nog elf (!) winnaars te huldigen en dus hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat er enorm veel gebeurd is! Check daarom snel recap #2 met daarin wederom veel foto’s, video’s en uitslagen!

Zoals gezegd pakken we deze tweede recap aan om de overige finals in het zonlicht te zetten. Er was namelijk een hoop te beleven en het zou dan ook zonde zijn wanneer je er niets van mee zou krijgen. De afgelopen dagen hebben we je namelijk ook bestookt met de nodige stunts en bizarre uitslagen en dat wilden we nu nog maar eens gaan doen.

Zaterdag 30 januari

Te beginnen bij de agenda van zaterdag waar de volgende activiteiten op de planning stonden:

– Mono Ski X
– Mannen Snowboard Slopestyle
– Mannen Ski X
– Vrouwen Ski X
– Mannen Snowboard Superpipe
– Ski Big Air

Al met al konden we ons dus gaan opmaken voor heel wat spektakel en het zal je niets verbazen, maar dat is het ook dubbel en dwars geworden!

Mono Ski X

Te beginnen bovenaan de lijst waar we de Mono Ski X terugvinden en zoals je merkt was het ook dit jaar een onderdeel op de Winter X Games in Aspen. Door verschillende heats moest er gestreden worden voor die felbegeerde finaleplek en het zou een hevige kluif zijn voor de deelnemers om deze plek veilig te stellen. Uiteindelijk was het niet de kampioen van vorig jaar Chris Devlin-Young die aan de start zou staan van de finale, maar wel Josh Elliott, Nikko Landeros, Jerome Elbrycht en Kevin Bramble!

Het zou laatstgenoemde zijn die in het begin van de race al de eerste plaats in zou nemen en hij maakte het de rest van het veld erg moeilijk om er langs te komen, maar vanwege wat foutjes in het middenterrein kon Elbrycht steeds dichterbij komen. Zo dichtbij dat hij Bramble kon inhalen en de leiding nam! Uiteindelijk zou het een spannende race worden waar het viertal dicht bij elkaar zat en het neerkwam op de laatste jump, maar Elbrycht liet zich niet meer gek maken waardoor hij de overwinning op z’n naam mocht zetten. Een zure pil voor Josh Elliott was het overigens wel want hij moest toezien hoe hij .06 seconden te laat over de finish kwam voor het podium.

X GamesFoto: Eddie Perlas / ESPN Images

Bekijk de finale hieronder:

Resultaten:

Mannen Snowboard Slopestyle

Dan door naar de snowboardende mannen die op het slopestyle parcours in Aspen mochten gaan laten zien wie er het meest fit was. Tijdens de LAAX OPEN was het de Canadees Mark McMorris die de wereld liet zien wat hij allemaal voor talent meesjouwt, zou hij dat dit keer in Aspen ook nog eens kunnen laten zien?

Het antwoord hierop is: YEAH! Ook al was het na de eerste run nog Sebastien Toutant die met 90 punten de eerste plek innam, na de tweede run zou het Mark McMorris worden die er overheen knalde met maar liefst 92.66 punten. Dit is uiteraard al een score waar menig concurrent last van krijgt in z’n maag, maar nu hadden ze ook nog eens maar 1 of 2 runs over! Het bleek dan ook een score te zijn die niet meer te overtreffen was en mede daarom kon Mark zijn derde run als ereronde gebruiken.

X GamesFoto: Peter Morning/ ESPN Images

Het podium werd overigens gecomplementeerd met een andere naam dan dat we in eerste instantie hadden verwacht. Het was namelijk geen Max Parrot, Sage Kotsenburg, Darcy Sharpe of Yuki Kadono, maar wel Mons Røisland! De Noorse snowboarder liet de rest van het internationale veld zien hoe hij z’n wedstrijdruns landt en dat werd beloond met een verse X Games medaille!

X GamesFoto: Christian Pondella / ESPN Images

Bekijk de winnende run van Mark McMorris hieronder:

Resultaten:

Mannen Ski X

Eerst waren de mono skiërs aan de beurt, nu mochten de mannelijke skiërs X gaan uitvechten wie er later op de avond met champagne mocht spuiten om naderhand met de X Games medaille onder z’n kussen te gaan slapen. Ook hier moesten de atleten eerst door een hoeveelheid heats heen zien te komen en ook hier gold dat er telkens maar een select aantal door mochten. Strijden alom dus en uiteindelijk bleken het Alex Fiva, Thomas Zangerl, Brady Leman, Chris Del Bosco, Bastien Midol, Jonas Lenherr die de beste papieren in handen hadden!

X GamesFoto: Eddie Perlas / ESPN Images

In de finale bleek het Brady Leman te zijn die zich het beste door de eerste intersectie heen vocht en zo de leiding in de race nam, maar dit scheelde niet veel ten opzichte van de concurrentie! Die heten Midol en Zangerl want die zaten echt strak in z’n stream om het Leman zo lastig mogelijk te maken. Helaas voor beide kregen ze alleen nog maar de achterkant van Leman te zien en was het zelfs nog Del Bosco die zich meldde om er naderhand nog eens met de derde plaats vandoor te gaan! Tweede werd Midol, Zangerl zag dus zijn podiumplaats in rook opgaan.

Resultaten:

Vrouwen Ski X

De Skicross onderdelen hebben een paar jaar niet op de X Games kalender gestaan en tijdens de laatste editie was het Kelsey Serwa die er met de gouden medaille vandoor ging, waarmee ze de winning streak van Ophelie David die al vier keer op rij had gewonnen wist te breken. Beide skiërs stonden ook dit jaar weer in de finale en David was dan ook gebrand op een revanche! Marielle Thompson, Anna Holmlund, Katrin Ofner en Alizee Baron wisten het eveneens via de heats naar de finales te schoppen.

Voor Ophelie David bleek de kans op revanche al snel verkeken te zijn. Aan het begin van het parcours kwam ze op de laatste plaats te liggen terwijl Serwa voor de eerste bocht al de leiding stevig in handen had! Marielle Thompson en Alizee Baron wisten het nog even moeilijk te maken voor Kelsey Serwa, maar uiteindelijk ging ze toch met de overwinning naar huis. Marielle Thompson werd tweede, gevolgd door Alizee Baron. Ophelie David wist op het laatste punt nog twee plaatsen goed te maken waardoor ze op de vierde positie terecht wist te komen.

Resultaten:

Mannen Snowboard Superpipe

Als atleet in de superpipe categorie is er één ding waar je helemaal niet op zit te wachten tijdens je wedstrijd. Verse sneeuw! Toch moesten de deelnemers hier gewoon mee dealen want tijdens het Mannen Snowboard Superpipe onderdeel kwam de sneeuw met dikke vlokken tegelijk naar beneden. De wedstrijd opschorten was geen optie en dus ging het Superpipe onderdeel gewoon door. Met namen als Ayumu Hirano, die tijdens LAAX Open nog de overwinning pakte in de superpipe, was het vooraf al wel duidelijk dat het spectaculair zou gaan worden, maar met zoveel sneeuw verandert een wedstrijd toch in een soort loterij. Verse sneeuw maakt de pipe heel erg traag waardoor de deelnemers minder air kunnen pakken en dus minder grote tricks neer kunnen zetten!

X GamesFoto: Matt Morning / ESPN Images

De sneeuw zorgde ervoor dat de favorieten voor de titel zichtbaar moeite hadden met de condities. De verdedigend kampioen, Danny Davis, was tijdens de training hard onderuit gegaan en had nog last van zijn enkel terwijl Olympisch kampioen Iouri Podladtchikov onderuit ging bij z’n eerste trick. Na de eerste runs maakten de snowboarders zich op voor run twee, maar de sneeuw begon steeds harder naar beneden te komen. Gabe Ferguson begon als eerste aan de tweede run maar kon simpelweg niet genoeg snelheid maken om de pipe uit te komen. De wedstrijdleiding heeft nog geprobeerd de pipe glad te maken door een team van skiërs naar beneden te sturen, maar dit bleek niet genoeg te zijn. De beslissing was gevallen, de wedstrijd werd stopgezet na één run!

X GamesFoto: Christian Pondella / ESPN Images

Uiteindelijk zou er toch een gouden medaille uitgedeeld gaan worden en wel aan Matt Ladley! De Amerikaanse snowboarder zette een dijk van een run neer waarin hij wonderbaarlijk genoeg heel veel air wist te pakken en de rest van het veld kwam hier niet meer bij in de buurt. Hij kwam terecht op een score van 82.33. “Ik heb dit absoluut niet verwacht,” zei de kersverse X Games winnaar. “Ik heb nog nooit een X Games medaille gewonnen, hier het goud pakken voelt als een droom!”

X GamesFoto: Matt Morning / ESPN Images

Ben Ferguson was de man die de zilveren medaille op mocht halen. Net als de winnaar heeft hij nog nooit een medaille weten te winnen op X Games en ook de snowboarder op de derde plek, Scotty James, mocht voor de eerste keer een plak ophalen bij het podium door zijn derde positie.

X GamesFoto: Peter Morning / ESPN Images

Bekijk de winnende run van Matt Ladley hieronder:

Resultaten:

Mannen Ski Big Air

Ook op het Big Air parcours hadden ze last van de zware sneeuwval en het was nog maar de vraag of we triple corks gingen zien in deze moeilijke condities. Na een flinke extra duw bij het afzetpunt wisten de skiërs toch nog aardig wat snelheid te pakken en in de tweede helft van de wedstrijd kwamen die triple’s toch nog voorbij! Toch zorgde de sneeuwval ook hier ervoor dat het een loterij werd waarbij echt van alles kon gebeuren, zeker met een deelnemersveld van dit niveau.

X GamesFoto: Pete Demos / ESPN Images

Bij Big Air krijgt iedere deelnemers vier pogingen om een trick neer te zetten en de beste twee scores worden bij elkaar geteld tot een uiteindelijke combinatie score. Deze scores bleken uiteindelijk heel erg dicht bij elkaar te komen omdat het parcours later in de wedstrijd steeds sneller werd! Bobby Brown en Fabian Bösch wisten hier het beste gebruik van te maken en ze wisten allebei dan ook massive triples te landen.

X GamesFoto: Christian Pondella / ESPN Images

Bobby Brown pakte de beste score voor één enkele trick met 45.00 punten tegenover de 44.00 van Fabian Bösch, maar toch was het de laatste die er met het goud vandoor ging. Fabian Bösch 2e topscore was namelijk 42.00 punten waard ten opzichte van 40.00 voor Bobby Brown, waardoor Fabian op een combinatiescore van 86.00 punten uitkwam. De 18-jarige Zwitser had zijn eerste X Games goud te pakken!

X GamesFoto: Flip McCririck / ESPN Images

Bobby Brown kwam toch nog op de tweede positie terecht en Elias Ambühl volgde op één punt achterstand voor de derde positie.

Bekijk de winnende run van Fabian Bösch hier:

Resultaten:

Zondag 31 januari

Op de laatste dag van de Winter X Games in Aspen stonden de volgende wedstrijden op de planning:

– Mannen Ski Slopestyle
– Boardercross Adaptive
– Mannen Boardercross
– Vrouwen Boardercross
– Vrouwen Snowboard Superpipe

Mannen Ski Slopestyle

Op zondag bleef het sneeuwen in Aspen en voor de Mannen Ski Slopestyle competitie zouden het ook echt geen makkelijke condities worden. Niet alleen remt de sneeuw de atleten af, het gebrek aan licht maakt het ook nog eens extra lastig om de features in te schatten. Nick Goepper, de regerend X Games kampioen op dit onderdeel, zou dan ook flink aan de bak moeten om z’n titel te behouden!

De meeste deelnemers deden aan ook wat rustiger aan op de kickers met het slechte zicht, behalve Jossi Wells. Met z’n eerste run knalde hij er gelijk een topscore uit van 88.33 punten terwijl heel wat deelnemers onderuit gingen op de verschillende features. Vlak voor het begin van de tweede runs begon het harder te sneeuwen waardoor het alleen maar moeilijker werd, maar Jossi Wells wist van geen ophouden! Hij wist z’n score net niet te verbeteren, maar aan het einde van deze runs stond hij nog steeds op de eerste positie. Niemand wist écht in de buurt te komen van Wells en dus kwam het allemaal neer op de derde runs.

X GamesFoto: Christian Pondella / ESPN Images

Gus Kenworthy, de skiër die eerder al een zilveren medaille wist te winnen in de Superpipe, zette Wells op scherp met een score van 87.33 waarmee hij op de voorlopige tweede positie terecht kwam. Jossi Wells wist zijn score tijdens de laatste poging alsnog te verbeteren naar 90.00 punten, maar er moesten nog heel wat deelnemers naar beneden komen, waaronder Nick Goepper.

Nick begon heel sterk aan de railsectie van het slopestyle parcours, maar bij de eerste van drie jumps ging het fout. Hij wist niet genoeg snelheid te maken en ging daardoor onderuit! Hij had nog geen goede neer weten te zetten en dus was het helemaal voorbij voor Nick Goepper. Jossi Wells werd tot winnaar gekroond! Gus Kenworthy bleef op de tweede plaats staan en scoorde zijn tweede zilveren X Games medaille. Oystein Braaten maakte het podium compleet, ondanks het feit dat hij tijdens de training hard onderuit is gegaan.

X GamesFoto: Gabriel Christus / ESPN Images

Overigens mag de prestatie van Joss Christensen absoluut nog even vermeld worden. Hij begon aan de wedstrijd met een gebroken linker hand en is gewoon gestart aan alle drie zijn runs! Helaas ging hij tijdens de wedstrijd meerdere keren onderuit en het was duidelijk dat hij heel veel pijn had. Vandaag is hij geopereerd. + veel voor deze toewijding!

Check de winnende run van Jossi Wells:

Resultaten:

Boardercross Adaptive

Bij het Adaptive Boardercross onderdeel zouden oorspronkelijk twee Nederlandse atleten aan de start verschijnen, Bibian Mentel en Chris Vos. Bibian Mentel heeft echter op het laatste toch besloten niet aan de start te verschijnen, waardoor Chris Vos de enige deelnemer was die de Nederlandse eer hoog zou kunnen houden. Alle deelnemers werden na de kwalificaties verdeeld over twee halve finales en Chris Vos stond aan de start van de tweede halve finale. De top drie zou doorgaan naar de finale!

Helaas kwam Chris Vos net te kort voor een plek in de finale, omdat hij als vierde over de streep kwam tijdens de halve finale. Hij zat de concurrentie op de hielen en het verschil met de nummer drie was slechts acht honderdste van een seconde! Tijdens de kleine finale kwam hij als derde over de streep, wat betekent dat hij uiteindelijk als negende is geclassificeerd. Bij de X Games wordt er overigens geen verschil gemaakt in het soort beperking, waardoor Chris in het nadeel was ten opzichte van zijn concurrentie omdat hij een volledige verlamming heeft aan zijn been.

“Als we op tijd rijden is er altijd een groot verschillen tussen deze twee klasses en dat was nu wel weer duidelijk, maar uiteindelijk kon ik ze prima bijhouden,” aldus Chris Vos. “Samen met mijn trainer Frank Germann had ik een plan gemaakt en dat pakte goed uit. Tijdens de race gebeurt er altijd zoveel en ik moet zeggen, het was weer een spektakel. Uiteindelijk kwam ik een halve boardlengte te kort om de ‘grote’ finale te rijden. Waar ik ontzettend blij mee ben is dat we het hele parcours zonder aanpassingen hebben gereden. Alle schansen en obstakels moesten genomen worden en dat is echt heavy.”

Uiteindelijk stonden Owen Pick, Alex Massie, Matti Suur-Hamari, Evan Strong, Ben Tudhope en Mike Shae in de grote finale en zij mochten strijden voor de winst. Owen Pick kon de race helaas niet finishen terwijl Matti Suur-Hamari zijn eerste X Games overwinning binnen wist te slepen! Alex Massie volgde op bijna een volle seconde afstand en Ben Tudhope kwam op de derde plek terecht.

X GamesFoto: Gabriel Christus / ESPN Images

Resultaten:

Mannen Boardercross

Bij Boardercross kan het spannend zijn tot aan de laatste centimeters en dat hebben we kunnen zien op zondag! In de Mannen finale stonden Konstantin Schad, Alex Pullin, Trevor Jacob, Alessandro Haemmerle, Nikolay Olyunin en Jarryd Hughes. Jarryd Hughes was duidelijk the man to beat omdat hij in de kwalificatie en de halve finales veruit de snelste van het veld was, ondanks het feit dat hij tot nu toe nog geen grote overwinningen op zijn naam wist te zetten.

Tijdens de finale ging het er hard aan toe en lag het hele veld bijzonder dicht bij elkaar. Nikolay Olyunin ging al vroeg onderuit en lag daarmee uit de race, maar voor de rest bleek het stuivertje wisselen voor de leiding tot aan de finishlijn. Jarryd Hughes lag eigenlijk de hele wedstrijd op de tweede of de derde positie, maar bij de laatste jump vlak voor de finish wist hij nipt de leiding te pakken! Het werd een echte fotofinish terwijl de volledige top vier onderuit ging vlak voor de finishlijn. Jarryd Hughes werd aangemerkt als winnaar terwijl Alex Pullin tweede werd en Konstantin Schad kwam op de derde plek terecht.

Resultaten:

Vrouwen Boardercross

De meeste mensen denken dat Shaun White de meeste gouden snowboard medailles op zak heeft, maar dat klopt dus niet! In plaats daarvan is het Lindsey Jacobellis, een vrouwelijke boardercross deelnemer die de meeste gouden medailles achter haar naam heeft staan. Op zondag zou ze de kans krijgen om een tiende gouden plak aan haar totaal toe te voegen. Zou het gaan lukken?

Tijdens de kwalificatie en de halve finales werd duidelijk dat ze veel concurrentie zou krijgen van Eva Samkova, de 22-jarige Tsjech was namelijk constant de snelste. De finale bestond dan ook uit Eva Samkova en Lindsey Jacobellis, aangevuld door Belle Brockhof, Nelly Moenne Loccoz, Faye Gullin en Chloe Trespeuch.

Terwijl het in de finale flink aan het sneeuwen was, pakte Eva Samkova al snel de leiding. Lindsey Jacobellis kon niet veel dichter in de buurt komen en achter in het veld ging het allemaal wat minder soepel door meerdere schuivers. Het was duidelijk dat de eindstrijd tussen Samkova en Jacobellis zou gaan! Samkova maakte vervolgens een fout bij een van de bochten waardoor ze te wijd ging en Jacobellis kon daardoor de leiding overnemen. Op de laatste kicker had Jacobellis eigenlijk iets te weinig snelheid waardoor Samkova weer dichterbij kon komen en het resultaat was wederom een fotofinish.

X GamesFoto: Gabriel Christus / ESPN Images

Na het bekijken van de beelden werd Jacobellis voor de tiende keer uitgeroepen tot winnaar en Eva Samkova moest genoegen nemen met de tweede positie. Nelly Moenne Loccoz wist ondanks haar schuiver toch nog de derde positie te claimen en maakte daarmee het podium compleet.

X GamesFoto: Gabriel Christus / ESPN Images

Resultaten:

Vrouwen Snowboard Superpipe

Last but not least, de Superpipe wedstrijd voor de snowboardvrouwen! Vorig jaar was dit nog een hele spannende wedstrijden tussen de oude garde en de nieuwe jonge generatie, toen Kelly Clark en Chloe Kim met elkaar aan het knokken waren voor de winst. Chloe Kim pakte toen de overwinning en dit jaar stonden beide vrouwen klaar om dit zelfde spektakel nog een keer op te gaan voeren. Tijdens deze wedstrijd was het ook weer hard aan het sneeuwen daar in Aspen waardoor de condities in de Superpipe erg lastig waren.

X GamesFoto: Peter Morning / ESPN Images

Het gevolg van deze sneeuwval waren de nodige schuivers! Er is slechts één deelnemer geweest die alle drie d’r runs zonder een schuiver wist te landen en dat was Jia Yu Liu. De rest van de deelnemers heeft in van de drie runs sowieso één keer een flinke fout gemaakt! In de eerste runs wist Arielle Gold echter al flink te scoren met haar Michalchuk, die zij bovendien als enige vrouw in het veld kan landen. Het resultaat was een score van 86.00 punten en de voorlopige eerste plaats.

X GamesFoto: Matt Morning / ESPN Images

Tijdens de tweede runs was het echter Chloe Kim die de show wist te stelen. Zij zette een Frontside 1080 neer waarmee ze 4,2 meter uit de Superpipe kwam en deze run was goed voor maar liefst 95.00 punten! Haar rivaal van vorig jaar, Kelly Clark, had zichtbaar moeite met de condities en na een val in haar eerste run kwam ze tijdens de tweede run niet verder dan 74.00 punten. Chloe Kim ging tijdens haar derde en laatste run helaas ook onderuit, maar haar score was te hoog gegrepen voor de andere deelnemers. Chloe Kim is daarmee de eerste X Games atleet ooit die twee gouden medailles op zak heeft voordat ze 16 jaar is!

X GamesFoto: Matt Morning / ESPN Images

Arielle Gold wist haar score niet meer te verbeteren maar dit bleek ook niet nodig te zijn, haar tweede plek kwam niet meer in gevaar. Het podium werd compleet gemaakt door de Chinese Xuetong Cai die het brons mee naar huis mocht nemen. Hiermee is zij de allereerste Chinese deelnemer die een medaille op de X Games heeft gewonnen.

X GamesFoto: Peter Morning / ESPN Images

De winnende run van Chloe Kim:

Resultaten:

Bron:

Foto: Christian Pondella / ESPN Images

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws