Nieuws - 25 februari 2016   12:02 Winter X Games Oslo: Deelnemers en Tijdschema

Door:

De Winter X Games in Oslo zijn inmiddels al begonnen en later vandaag worden zelfs de eerste prijzen in de wintersport disciplines weggegeven. Hoog tijd dus voor de lijst met deelnemers en het tijdschema met alle wedstrijden! 

Na een paar jaar afwezigheid hebben we nu eindelijk weer de terugkeer van de Winter X Games in Europa! Eerder was Tignes altijd de thuisbasis van deze wedstrijden maar ESPN besloot om vrijwel volledig te stoppen met alle X Games buiten de Verenigde Staten. Na lang overleg is er toch weer een Europese editie uit de grond gestampt en wel in het Noorse Oslo!

Bij deze Winter X Games staan er overigens veel minder sporten op het programma dan bij de Winter X Games in Aspen en eigenlijk is dat vrij logisch. Toen de X Games nog regelmatig naar Europa kwamen deden ze dit met bijna alle X Games disciplines waardoor honderden atleten ingevlogen moesten worden en er ook veel meer wedstrijd courses gebouwd moesten worden. Door de hoeveelheid sporten nu wat meer te beperken kunnen ze toch het hoge deelnemersniveau van de X Games naar Europa halen zonder dat er gelijk gigantische kosten aan vast hangen.

Wedstrijdonderdelen & Locatie

De winterse onderdelen van deze Winter X Games in Oslo zijn dan ook opgesplitst in twee disciplines, Superpipe en Big Air. In beide disciplines doen zowel de mannelijke als de vrouwelijke skiërs en snowboarders mee. Slopestyle ontbreekt dus deze keer net als de ski/boardercross onderdelen en natuurlijk de sneeuwscooter races. Daar staat wel tegenover dat de Skateboard Street onderdelen wél naar Oslo zijn gehaald.

De Superpipe competitie zal plaats vinden in Wyller, waar Oslo’s Winter Park ligt. Dit skigebied ligt een klein stukje buiten Oslo en het is ook nog eens het meest bezochte gebied van heel Noorwegen!

In Aspen werd het Big Air onderdeel gewoon in het skigebied zelf gehouden, maar dat is bij deze Winter X Games dus niet het geval. Geen flinke schans in Wyller, hij staat écht midden in de stad! In het stadsdeel Tøyen is een massive schans gebouwd die ook nog eens van de allergrootste ter wereld is. Spektakel gegarandeerd!

X Games OsloHet Big Air parcours in Oslo. Foto: Phil Ellsworth / ESPN Images

Deelnemers

De volledige deelnemerslijst is hieronder te vinden:

Cheryl Maas is de enige deelnemer van de lage landen die de strijd aan mag gaan tijdens deze wedstrijd, ze heeft een invite gekregen voor het Snowboard Big Air onderdeel. De Nederlandse snowboarder, die tegenwoordig in Noorwegen woont, heeft ons in een interview laten weten erg uit te kijken naar deze editie. “Het is een volledig nieuwe locatie midden in de stad en het is voor het eerst een vrouwelijke Big Air competitie. Ik hoopte ook al op een invite voor deze editie. Voor mij is het een echte thuiswedstrijd en nu kunnen mijn dochtertjes ook een keer komen kijken.”

Schema

Je weet inmiddels waar het is en wie er aan meedoen, maar het is ook wel handig om te weten wanneer de wedstrijden verreden worden toch? In het onderstaande schema zijn alle onderdelen terug te vinden. Oslo heeft dezelfde tijdszone als Nederland en België.

Donderdag 25 februari

15.00 Mannen Snowboard Superpipe Ronde 1
17.30 Mannen Skateboard Street Ronde 1
19.00 Vrouwen Skateboard Street Final
20.00 Mannen Skateboard Street Final

Vrijdag 26 februari

12.30 Mannen Snowboard Big Air Ronde 1
14.30 Mannen Ski Big Air Ronde 1
16.30 Vrouwen Snowboard Superpipe Final
18.30 Mannen Snowboard Superpipe Final

Zaterdag 27 februari

16.00 Vrouwen Ski Big Air Final
16.00 Vrouwen Snowboard Big Air Final
18.00 Mannen Ski Big Air Final
18.00 Mannen Snowboard Big Air Final

Zondag 28 februari

14.00 Mannen Ski Superpipe Ronde 1
16.30 Vrouwen Ski Superpipe Final
18.30 Mannen Ski Superpipe Final

Zoals je ziet heeft de organisatie een opmerkelijke keuze gemaakt door de Big Air onderdelen samen uit te voeren, de skiërs en de snowboarders beginnen tegelijkertijd aan de finales! Hoe ze dit precies in gaan vullen weten wij op dit moment ook nog niet, maar dat zal op de wedstrijddag vast en zeker duidelijk worden.

Live meekijken

Net als bij de X Games in Aspen is het ook nu weer mogelijk om alles live te volgen via internet. Helaas kunnen wij geen livestream voor je fixen op onze website omdat ESPN het streamen van de X Games volledig dicht heeft weten te timmeren en daarom heb je nog maar één optie over. Betalen!

Via WatchESPN Live kan je namelijk een X Games Pass aanschaffen voor €9,99, waarmee je alle X Games wedstrijden volledig live kan volgen op de meeste apparaten. Er is een app voor de iPhone, iPad, Samsung SmartTV’s en je kan ook inloggen via de website WatchESPN Live. Een Android app is helaas nog niet beschikbaar. Het aanschaffen van deze X Games Pass kan overigens alleen met een creditcard! Heb je die niet dan raden we je aan om even te speuren naar prepaid creditcard mogelijkheden zodat je alsnog kan kijken!

Bron:

Foto: Tristan Shu / ESPN Images

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws